Orsa Grönklitt – fina längdspår och lättare skidåkning för barnfamiljen.

I Orsa kan du åka skidor på båda sidor av fjället och du har hela spannet från grön backe till svart. Det röda och svarta backarna är rätt korta och få till antalet.

Att fjället angränsar till Orsa Rovdjurspark är en ren bonus. Under våra dagar hann vi se skymten av varg, björn och tiger. Rätt trevligt att sitta i stolsliften och blicka ner på djuren eller åka röda pisten ner som angränsar till djursparken.

Vi spenderade vecka nio i Orsa och med tanke på att det är sportlovsveckan i Stockholm så upplevde vi att det var väldigt lite folk. Ytterst få liftköer och inga problem att få bord uppe i toppstugan oavsett tid på dagen.

Det finns en flaskhals i skidsystemet och det är om man åker på baksidan av fjället och skall ta sig över till andra sidan eller upp till toppstugan med ankarliften. Där bildas ofta en lång bred kö och har man otur blir man stående där i 35-40 minuter. Ett tips är att undvika den liften vid lunchtid då många beger sig upp till toppstugan.

Högst upp på fjället ligger toppstugan med en trevlig atmosfär. Där erbjuds både lunch, fika och middag. Vissa eftermiddagar kör man även afterski. Lunchen var enligt oss ingen höjdare men middagen var helt okej. Vi testade deras fondueafton och den gick hem hos alla. Lite dåligt påfyllt på självaste buffén, att man som gäst ska be personalen fylla på är rätt irriterande.

För den som vill åka längdskidor så finns det väldigt bra möjligheter. Längdspåren är väl underhållna och på många ställen kan du utgå direkt från stugområdet alternativt tar du dig ner till spårcentralen. Men glöm inte att lösa spårkort, när vi var uppe kostade ett spårkort 120:-/dygn. Jag kan tycka att det är rätt dyrt med tanke på att vi redan löst liftkort. Det borde ingå för dem som köpt liftkort.

Det finns ett stort utbud av väl underhållna längdspår. Du kan välja längdspår som är kuperade eller rätt flacka. Allt från ett par kilometer till några mil. Jag upplevde att spåren var ganska dåligt skyltade och lyckades flera gånger hamna på fel spår. Men det spelar inte så stor roll då man alltid kommer tillbaka till spårcentralen.

Jag tycker att Orsa Grönklitt är en fantastisk anläggning för den som vill åka längdskidor, är man ute efter utmanande utförsåkning skulle jag starkt rekommendera att Ni väljer ett annat svenskt fjäll som bjuder på bättre åkning. Vi kommer nog inte återvända.