Res till Makedonien

Makedonien är väldigt billigt och vackert. Passa på att res dit innan turisterna hittar dit.

När landet Makedonien kom på tal var det för mig ett helt okänt resmål. Jag var tvungen att fundera på vilka länder som angränsar till Makedonien och vad det är känt för.

Hade någon istället sagt forna Jugoslavien så hade jag nog sagt ”jaha” utan att veta så mycket mer och plötsligt så dyker tanken på ”krig” upp. Men då är vi tillbaka på 90-talet med en serie krig som startade när Kroatien, Bosnien och Slovenien förklarade sig självständiga. 

Makedonien statyer 1

Besökt Makedoniens huvudstad Skopje.

Vi började vår resa med ett direktflyg till Makedoniens huvudstad som heter Skopje. Jag skulle kalla det ”statyernas stad”. Jag har aldrig varit i en huvudstad som har så många statyer. Vart du än vänder dig möts du av en staty av ett eller annat slag. Man blir nästan förundrad över hur man har lyckats klämma in alla dessa statyer. Men när vi möter lokalbefolkningen känner man en frustration kring alla dessa korrupta verk.

Makedonien museum 1

I Skopje förbinds den nya stadsdelen med den gamla stadsdelen av en fin stenbro. Precis när man kommer över bron finns ett stort museum där man kan lära sig mer om olika historiska perioder i Makedonien.

I staden finns det många restauranger och priset för att äta en middag ute är ett rent skämt. Besöker du en bra lokal restaurang slutar notan på under 300 SEK och innefattar då en middag för fyra personer inklusive förrätt och dryck. Det klassiska är att man börjar varje måltid med någon form av sallad som sen efterföljs av någon kötträtt. Bra fiskrätter är svårfångade så satsa på kött eller vegetariskt. Portionerna är stora så till förrätt kan man lätt dela en på två.

Vill du shoppa så är det riktigt billigt om du har turen att hitta något som du verkligen gillar. Allt är riktigt billigt mot Sverige, men det är svårt att hitta något som faller en i smaken.

Det ända vi köpte var ett fotbollsställ till vår son. Inget annat vettigt fanns. Men att äta, dricka och fika gör man utan att det knappt märks av i plånboken. Att köpa kulglass i en glassbar för hela familjen var skrattretande billigt. Hemma hade du inte ens lyckas få en ynklig glasskula i en strut för en person till samma pris.  

Åk vidare till vackra Ohrid och Ohridsjön.

Från Skopje med bil tar det 2,5-3 timmar att ta sig till vackra Ohrid som finns med på Unescos världsarvslista. Vägen dit är smal och slingrande och du sitter på helspänd när du möter stora lastbilar eller bussen som kommer i på tok för hög hastighet. Vyerna du möter är vackra och väl framme i Ohrid möts man av Ohridsjön som är 289 meter djup och Europas sjunde djupaste sjö.

Att sitta i en båt på självaste Ohridsjön är både rofyllt och mäktigt. Du är omringad av höga berg så du sitter som i en bunker. Vattnet är delvis turkost med god sikt på flera ställen.

Makedonien Ohrid sjön vatten

Är man intresserad av lite historia om Orhidsjön kan man besöka museum on water ”bay of bones” som är en rekonstruktion av en del av bosättningar som fanns på pålar i Ohridsjön mellan 1200 och 700 före Kristus.

Makedonien museum

När vi var ute med båten passade vi på att ta ett stopp vid Saint Naum som är ett populärt resmål.

Dels för att det finns en hyfsad sandstrand, men det flesta vandrar upp för berget för att besöka det lilla kloster som ligger på höjden med fin utsikt över Ohrid sjön.

En av dagarna hyrde vi vespor och begav oss upp i bergen för att uppleva utsikten.

Jag kan bara tänka mig den magiska utsikten om det är helt klart väder. Riktigt fint!!! Oturligt nog hade vi inte vädergudarna med oss denna dag men mellan alla moln skymtade vi ändå den magiska vyn.

Själva staden har sin charm, nere vid hamnen är det trevligt att sätta sig på en uteservering och äta en bit mat, fika eller bara ta ett glas vin.

Ta en promenad upp till fortet Tsar Samuel. Självaste fortet är inte så märkvärdigt men utsikten där ifrån är rätt mäktig. Det kostar i stort sett ingenting att gå in och det är väl värt det för utsikten.

Där ifrån kan man sedan ta skogsstigarna ner och göra ett besök i Sankta Johannes kyrkan som byggdes på 1200-talet och som är en del av världsarvet som Unesco har utsett i Ohrid.

Restips för Makedonien.

Middag: Unna dig att äta gott och lyxigt. I Makedonien är det riktigt billigt att gå ut och äta. Som tradition börjar man med sallad, men en sallad räcker till fler personer. Portionerna är överlag väldigt stora.

Frukt / grönsaker: Smakar verkligen som det ska. Färskare grönsaker och frukt får du leta efter.

Stränder: Jag var generellt besviken på stranden i Ohrid. Det var fimpar och en del småglas på den stranden vi höll till på. Men vi hade turen att vi kunde åka ut med båt och bada direkt från båten i turkosblått vatten, underbart!

Boende: Jag skulle säga att Makedonien generellt har lägre standard än Sverige. Vi hade bokat ett rätt fint hotell i Skopje men känslan när vi kom dit var mer att det är ett trestjärnigt hotell. Många hus är i väldigt dåligt skick, det är stora kontraster. Från att det står ett helt nybyggt hus till ett fallfärdigt precis bredvid.

Bil / vespa: Jag skulle absolut kunna tänka mig att åka tillbaka, men nästa gång med egen bil. Då skulle jag passa på att bila över till Albanien som jag har hört mycket positivt om.

Klimatet: Generellt så är Makedonien betydligt mycket varmare än Sverige på sommaren. Men när vi var där rådde det högtryck i Sverige och det var ganska ostadigt väder i Makedonien. Jag tror att hade vi haft mer tur med vädret så hade totalupplevelsen varit ännu bättre.

Till sist: Tack Sedat med familj för gästvänligheten!!! Om det inte var för Er hade vi nog aldrig rest till Makedonien. Tack för att Ni visade oss runt och delade med Er av Ert fina land. Otroligt uppskattat!!!!