Naturreservatet Paradiset

Semester kan innebära så mycket. Allt från riktiga äventyr med dykning, forsränning, bergsklättring till att möta storstadspulsen, ligga på en kritvit sandstrand eller varför inte bara i sin enkelhet bege sig ut i naturen.

Jag älskar verkligen att resa långt bort, upptäcka nya länder, mötas av en ny kultur och uppleva häftiga vyer. Men jag kan också njuta av att möta naturen i sin enkelhet på hemmaplan.

vindskydd

Vi har gjort det som en årlig tradition att varje sommar bege oss ut i ett naturreservat tillsammans med våra barn för att campa. Jag tror och hoppas att detta skapar fina minne för våra barn, som det kommer bära med sig in i vuxenlivet. När jag tänker tillbaka på min barndom så minns jag inte alla biobesök, tivoli eller andra jippon utan det jag minns är när vi grillade banan i folie med smält mjölkchoklad över öppen eld.

eld.png

Det enkla kan ibland vara det bästa!!! Att alltid resa långt bort är både dyrt och förbrukar oftast många semesterdagar. Att bege sig ut i naturen på hemmaplan är både enkelt och billigt. Du kan bege dig ut en fredag eftermiddag och komma hem en söndag utan att ha förbrukat några semesterdagar.

informationsskylt paradiset

Vårt val har varje år hamnat på naturreservatet Paradiset som ligger i Huddinge. Anledningen till det är att vi gillar vandringsleden, hur kommunen har anordnat med eldstäder, ved, sophämtning och fina vindskydd. Paradiset är Huddinges största sammanhängande skogsområde på 760 hektar. Reservatet består av gammal barrskog, näringsfattiga mossar vid sjöarna Ormputten, Trehörningen och Långsjön. Vandringslederna är väl utmärkta så det är ingen risk att man går vilse.

vandringsled

Vi har tidigare år valt att bära med oss tält men i år var första året vi valde att skippa tältet och sikta in oss på att sova i ett av vindskydden. Bästa beslutet vi har gjort! Så mysigt med skogen som utsikt, frisk luft och att somna ett med naturen. Jag som dessutom verkligen hatar sovsäck envisas varje år med att bära mig både luftmadrass, kudde och täcke. Alla skall alltid kommentera det, men vem är det som kliver upp på morgonen utan att vara stel och trött efter en hård, obekväm natt, jo jag 🙂

rasmus sover.png

När det gäller mat så har jag några bra tips som jag har introducerat till många och alla tycker att det är gott. Jag själv åt det som liten med mina föräldrar. När vi har anlänt till vårt ställe för natten brukar vi alltid starta med att ta en sväng i skogen och leta efter gula kantareller. Har man tur, vilket vi oftast har så får man ihop till en kantarellmacka som tillagas på stormköket. Så gott!!! Gillar man kantareller så är det magiskt gott när man är ute i skogen.

kantareller

Att elda är nog alla barns höjdpunkt, vilka barn gillar inte att leka med elden? När glöden väl är på plats så tillagar alla sitt eget kasslerpaket (recept finner du längre ner). Kul när alla kan hjälpas åt och en perfekt middag. Fördelen är att du behöver inte släpa med dig några tallrikar då maten äts direkt ur ett foliepaket.

kasslerpaket

Tips: 

Tält eller vindskydd: Skippa tältet och sov i vindskydd, så mycket mysigare. Att vakna mitt i naturen med frisk luft och fin utsikt är fantastiskt.

utsikt

Eldning: Kolla upp i förväg om det råder eldningsförbud eller inte. Elda enbart på fasta eldplatser som är avsedda för eldning. Allt för ofta ser man att folk har eldat direkt på marken eller på berget. Råder eldningsförbud så är det även förbjudet att använda engångsgrill, många som missar det och tror att engångsgrillen är okej.

eldstad

Lekar / sysselsättning: Om ni som vi stannar vid en sjö. Kör en barkbåtstävling där hela familjen deltar. Det är svårare än vad man tror, att få till en barkbåt som inte välter i vattnet efter ett tag. Nedan ser ni årets vinnarbåt som tyvärr inte var min.

barkbåt

Kläder: Oavsett vad SMHI visar för väder ta med en tjocktröja till kvällen. Det blir lätt kallt när solen väl går ner. Denna gång hade vi även packat med regnkläder då prognosen visade på mörka moln. Tur var det, för vi fick ihållande regn i två timmar fast prognosen sa något annat.

Ida i regnet

Mat: Lite förslag på bra mat. Leta kantareller och ta med toast. Magiskt gott med en smörstekt kantarellsmörgås. Efterrätt, ta med folie, plocka blåbär och förbered lite smulpaj hemma som ni tar med. Tillaga sedan över öppen eld. Så smarrigt. Korv med bröd, perfekt till lunch. Grillbilar är gott och roligt för barnen. Banan som man snittar upp och lägger i bitar av mjölkchoklad är gott och enkelt.

Recept Kasslerpaket: Så här gör du, skiva potatis och lök. Lägg i botten i foliepaket, salta sparsamt och på med lite peppar, skiva tunna skivor kassler som du lägger på toppen och häll på grädde. Stäng foliepaket och grilla över elden cirka 45 minuter. Otroligt gott!!!

bakad potatis

Glöm inte: Vatten, smart tips är att kvällen innan lägga ett antal petflaskor med vatten i frysen som sedan fungerar som kylklampar till de färskvaror som du tar med dig. Skavsårsplåster, myggstift, tändstickor, en lång grillgaffel och spritkök om ni har.

spritkök

Kostnad: Billigare semester kan du inte ha. Finns det vindskydd behöver du inte ens investera i ett tält. Täcke och kudde fungerar lika bra som en sovsäck under sommarmånaderna.

skogsbro

Skogen är gratis 🙂 och så fantastisk.

skogsstig

Har du aldrig campat ute i naturen, gör det! Vår familj kör en tripp varje sommar. Båda barnen och vi vuxna älskar det, men en natt räcker. Det var allt för denna gång!

jag och rasmus