Bangkok – på 48 timmar.

Thailands huvudstad Bangkok bjuder på mycket. Det är ett myller av människor överallt och trafiken är helt hopplös. Det är konstant kö oavsett tid på dygnet vart du än skall förflytta dig.

Som tur är så är taxi extremt billigt. En resa på 45 min kostar runt 100 Bath. Gör du upp om priset innan kan du vara säker på att du får betala det dubbla. Så åk och betala alltid efter taxametern, det blir billigare.

Tuk-tuk är oftast dyrare då det anses locka fler turister. Är man i Thailand måste man testa att åka Tuk-tuk. I Bangkok är det dessutom nästan förenat med livsfara med tanke på trafiksituationen som råder.

Det finns några saker jag tycker man absolut skall göra när man är i Bangkok. Skall man se något tempel trycker jag att man skall besöka Grand Palace som är det kungliga slottet som byggdes 1782.

Inom området finns det ett antal mäktiga byggnader som glittrar fint i solskenet.

Ett tips är att bege sig dit tidigt på morgonen när det öppnar. Dels för att slippa det värsta köerna, men framför allt för att undvika den värsta värmen.

Tänk på att sätta på dig kläder som täcker knäna och armbågarna samt heltäckande skor annars kommer du inte in. Vakterna är stenhårda på klädseln och släpper inte in någon som går med bara knän eller axlar. Jag hade tagit med mig en kofta som jag satte på mig i värmen precis innan det var dags att ställa sig i kön för att kliva in på området.

Från Grand Palace kan man enkelt ta sig vidare med flodbåten till China town som ligger två stationer bort. Ett trevligt, snabbt och billigt sätt att förflytta sig på. Båtturen kostade 20Bath.

Det är en fin båttur där man passerar några sevärdheter bland annat det buddhistiskt ”gryningstemplet” – Wat Arun.

Vill man till China town så tycker jag absolut att man skall ta flodbåten. Antingen besöker man China Town först och sen Grand Palace eller tvärt om. Det är smidigt, går fort och det fläktar skönt med lite vind om solen gassar ute. Efter att ha besökt Grand Palace i tryckande värme påpälsade med långärmade kläder var det en befrielse att bege sig ut på floden.

China town är ingen höjdare tycker jag. Mest en massa skräp som säljs billigt och ett myller av människor. Jag strosade runt bland gator och stånd men gav upp ganska snabbt. Då varje gata ser mer eller mindre likadan ut.

Om du vill shoppa mycket och billigt passa på att gå på någon av alla marknader som finns i Bangkok. Det finns en uppsjö av marknader och du kan hitta i stort sett vad som helst till väldigt låga priser. Passa på att pruta, Thailändarna förväntar sig att du skall pruta på priset. Jag valde att besöka Pratunam som ligger några minuter från Central World och Siam Square.

På vägen dit sprang jag på ett matstånd som serverade Krokodil Barbeque!!! Thailändarna försökte få mig att provsmaka och påstod att det var gott men jag avböjde vänligt.

Väl på marknaden finns det allt man kan tänkas vilja köpa, från thaikläder till billiga märkeskopior. Är man ute efter T-shirts, pikér, shorts, solglasögon, kepsar och väskor har man hamnat på rätt ställe. Utbudet är enormt och det prutas friskt på priserna.

På marknaden strosade jag mest runt och tittade. Försökte insupa atmosfären och det stora kontraster mellan Sverige och Bangkok. När det till sist kom till shopping så valde istället att shoppa loss på varuhuset MBK som jag tycker är ett av de bättre i Bangkok.

Ett varuhus där du hittar allt i flera våningsplan, där ett våningsplan bara är elektronik, nästa enbart kläder, det tredje väskor osv. Det märktes tydligt att i år var det inne med märket Supreme som fanns överallt.

Jag shoppade loss rejält framför allt till barnen. Massor med T-shirts, träningskläder, väskor, strumpor, underkläder, solglasögon och pikétröjor. Men det är så billigt att pengarna tog aldrig slut 🙂 inte var dag den känslan infinner sig.

Jag var tvungen att investera i en stor resväska för att lyckas få med mig allt hem till Sverige. Perfekt då min gamla väska ändå sjöng på sista versen.

Är du intresserad av konst eller vill gå på ett häftigt museum så besök 3D Art in Paradise i Bangkok. Så häftig!!! 3D konst som är målade på väggarna och golvet. Se bara dessa bilder. Man kan tro att sonen står i en riktig trappa men detta är en målad 3D tavla. Riktigt snyggt gjort!!! Kul både för vuxna och barn.

Är man i Bangkok och hinner med så måste man absolut besöka en skybar, jag säger bara wow!!! Vi åkte upp på hotell Sofitels skybar som ligger på 29:e våningen som erbjuder en fantastisk utsikt över Bangkok, stadens skyline.

Det är mäktigt att stå och blicka ut över staden. En otroligt häftig vy och det är svårt att se sig mätt på utsikten. Vilken storstad!!! Åker du till Bangkok missa inte att besöka en skybar. Jag tror inte det spelar så stor roll vilken skybar du väljer. Utsikten är magisk!!! Tänk dig att du blickar ut över en storstad med nästan 10 miljoner invånare.

Tips för en Weekend i Bangkok:

Boende: Vi bodde på InterContinental, ett hotell som ligger centralt placerat i Bangkok med närheten till många sevärdheter. Ett tips är att boka deras klubbvåning så får du tillgång till afternoon tea och förrätt/tilltugg med tillhörande dryck i deras skybar innan det är dags att gå ut på stan för att äta middag. Vill man snåla kan man äta sig mätt på hotellet till en häftig utsikt.

Färdmedel: Bangkok är stort så det är svårt att promenera till alla sevärdheter, men att åka taxi är extremt billig. Använd taxameter, garanterat billigare i 9 fall av 10. Tuk-tuk om du inte skall färdas långt men ta det försiktigt de kör som idioter. Tåg eller flodbåtarna fungerar också alldeles utmärkt.

Pruta: Generellt skulle jag säga att det flesta priser på marknaden går att få ner med 30% om du prutar. Men bli inte snål. Allt är billigt för oss västerlänningar. Visst kan man pruta men gör det med glimten i ögat, vi västerlänningar har råd att betala.

Mat: Vill du leva billigt kan du äta riktigt bra mat för några tior i Thailand. Ta dig bara bort från turiststråken och sätt dig på ett inhemskt ställe där det sitter mycket folk. Du får garanterat god mat till en billig peng.

Skybar: Om du har möjlighet besök en skybar. Det är magiskt att blicka ut över staden. Helt fantastisk!!!

Klädsel: Vill du besöka något palats, tempel eller någon annan helig plats så är det som regel täckta axlar, heltäckande skor och något som går över knäna på benen. Respektera det och klä dig korrekt eller ta med något som du kan sätta på dig när du väl är på plats. Jag hade packat med mig en svart kofta, ingen höjdare i 35 graders värme men vad gör man om man vill besöka en helig plats.

Ha en fantastisk weekend i Bangkok och håller du lite tempo hinner du med väldigt mycket innan det är dags att bege sig hem eller vidare.