Tre dygn i Kapstaden

Sydafrika är ett otroligt vackert land som bjuder på mäktiga vyer.

Vi ger Er våra bästa tips på saker Ni inte får missa när Ni besöker Kapstaden.

Kapstaden omges av mäktiga berg.

Efter en minst sagt slitsamma resa från Stockholm landade vi till sist i Kapstaden. Då det inte gick några direktflyg från Stockholm så var vi tvungna att mellanlanda i Doha. Totalt tog resan närmare 20 timmar så det var en trött och hungrig familj som landade på flygplatsen. Som Ni vet så är flygplansmaten ingen höjdare. 

Flygplansmat ingen höjdare.

Innan vi var förbi tullen, fått bagaget och hämtat ut hyrbilen var klockan närmare skymning. Med all skrämselpropaganda innan vi påbörjade vår resa till Sydafrika och framförallt till Kapstaden om hur farligt det kan vara kände jag mig lite halvstressad. Hur skulle vi hitta fram till vårt första boende utan navigation i bilen!?! Ekonomiska som vi är i vissa lägen eller skall man kalla det dumsnål, så hoppade vi över att boka en bil med navigation. Vi förlitade oss helt på en halvtaskig vägbeskrivningen som vi fått från vårt AirBnB boende. Med facit i hand kanske inte supersmart, men på något sätt efter några felkörningar lyckades vi hitta rätt avfart och sen fråga vi oss fram till rätt gatuadress. Vilken lycka att hinna fram i tid och kunna njuta av första solnedgången vid Sunset Beach, passande namn för bilden eller hur. 

Sunset Beach

Innan vi åkte hade jag tagit reda på rätt mycket information om Kapstaden. På något forum läste jag att området runt Sunset Beach är ett bättre och säkrare område där man faktiskt kan promenera kvällstid efter mörkrets inbrott. Därför valde jag att boka ett boende där, vilket visade sig vara ett bra val. Vi hade gångavstånd till både beachen och ett antal restauranger.  

Totalt spenderade vi tre dagar i Kapstaden vilket är rätt lagom. Men då var det högt tempo och fullspäckat schema. Uppgång tidig morgon, men vi var alltid tillbaka innan det var mörkt ute. Kapstaden är en farlig stad och man bör vara försiktig hur man rör sig kvällstid.

Vi gick ut hårt och körde en dagstur redan morgon efter ankomst. Nedan ser Ni resrutten. Helt klart en heldagstur där man hinner se mycket, men det gäller att hålla ett ganska högt tempo. Oftast startar vi våra semestrar med högt tempo i början och sen drar vi ner på tempo ju längre tiden går.

Dagstur i Kapstaden.

Målet med första dagen var att ta sig ner till Godahoppsudden med ett antal stopp på vägen. Första anhalten blev Muisenberg som bjuder på en fantastisk sandstrand med alla sina färgglada badstugor och med bergen som skymtar i bakgrunden.

Färgglada badstugor vid Musienberg beach.

Otroligt vackert!!! Verkar vara en beach där flera surfare håller till. Trots svart flagg så var det många människor som badade.

Innan avresan hade vi hört att badtemperaturen skulle ligga runt 10 grader, men det stämde inte i Muisenberg, där låg badtermperuren på 19 grader. Så betydligt mycket varmare. Antingen hade vi bara tur med temperaturen eller så är det betydligt varmare än folk påstår.

Svart flagg för haj. Tveksamt om man är badsugen.

Till barnens stora sorg såg vi en säl som hade tagit sig upp på stranden och kämpade för sina sista andetag. Barnen ville att vi skulle ta med sälen till ett djursjukhus för att försöka rädda livet på den, men vi vuxna insåg att loppet redan var kört. Men hur förklarar man det för sina barn?

Nästa stopp var staden Kalk Bay. Det är ett idylliskt litet samhälle som ligger precis vid havet som har en med massa små udda affärer.

Många charmiga butiker i Kalk Bay.

En liten bohemisk känsla infinner sig när man strosar omkring. Vi tog en liten promenad och stannande för en fika.

Efter det körde vi ner till Simons Town och Boulders Beach.

Simons Town är otroligt charmigt. Precis när vi kom fram hade det skett en stor trafikolycka lite längre fram, så vi beslutade oss fort för att äta lunch då vägen ändå var avstängd. En av våra bästa luncher på hela resan, så det var ett bra beslut.

Efter lunchen  tog vi oss till Boulders Beach där alla charmiga små pingviner håller till. Detta är verkligen ett måste, om man besöker Kapstaden.

Det finns två val, antingen kan du gå in i nationalparken och simma/bada med pingvinerna, men kom ihåg att allt är på djurens villkor, det är inte säkert att någon pingvin vill vara på ”människornas” sida då det kan välja att kliva över ett staket som ger dem frihet att vara orörda. Eller så går du in i nationalparken och ser hela pingvinkolonin. Jag hade svårt att se mig mätt på dessa små charmiga djur, rätt menlösa men ändå så söta. 

Tydligen så var pingvinerna precis i fas av att byta fjädrar därför ser en del pingviner rätt skabbiga ut. Vi fick lära oss att under tiden när det byter fjädrar, tar cirka 21 dagar så äter det inte. Anledningen till det är att fjäderdräkten inte håller tätt mot vatten. Så tills det bytt alla fjädrar så håller det sig på land. Så det är viktigt för dem att äta upp sig innan så det har lite hull att ta av.

Nästa stopp är Godahoppsudden som utgör gränsen mellan Atlanten och Indiska oceanen, här möts Atlantens Bengualström med Indiska oceanens Aghulaström.

För att komma in på Godahoppsuddens naturreservat så betalar du en avgift. I själva reservatet kan du sedan om du har tur både se vilda apor, Zebror och strutsar.

Vi fick vägen blockerad av apor och såg en del strutsar. Väl på plats blåste det upp till storm.

Uppe på toppen av Godahoppsudden.

När vi kom upp på toppen av Godahoppsudden så var det otroligt starka vindar, vi höll nästan på att blåsa bort. Men vilka mäktiga vyer med klippor som stupar flera 100 meter rakt ner i havet.

Vi kör vidare till Noordhoek, där var planen att jag och min dotter Ida skulle rida. Men ganska snabbt insåg jag att detta skulle ha förbokats. Vi passerade en massa stall, men såg inte en enda häst vid stranden.

Noorhoek beach, fin strand.

Tanken var då att ta en strandpromenad, men efter att sett alla varningsskyltar överallt så tog vi beslutet att hoppa över det. Klockan var rätt mycket och vi vill hinna tillbaka hem innan det blev mörkt.

Dessutom ville vi hinna köra Chapmans Peak som skall vara en av världens vackraste vägar. Denna vägsträcka är avgiftsbelagd och kostar för oss svenskar fjuttiga 50 Rand som motsvarar ungefär 30:-. Men wow säger jag, vilken otrolig utsikt!!! Så värt det!!!

Chapmans Peak, en av världens vackraste vägar.

Dag två är vi uppe med tuppen då vi hört att skall man upp på Taffelberget så är det bäst sikt tidigt på morgonen och att risken är stor att kabinbanan stänger på eftermiddagarna då vinden ofta tilltar under dagen. Generellt blåser det rätt mycket runt kusten.

Linbanan upp till Taffelberget.

Taffelberget var något som jag verkligen ville göra, så det var bara att hänga på låset när det öppnade. Är så glad att vi fick till det, lite dis och moln men utsikten från Taffelberget är oslagbar i Kapstaden.

Uppe på Taffelberget har du utsikt över hela Kapstaden.

Är du i Kapstaden och bara skall göra en aktivitet, välj Taffelberget. Detta får du inte missa!! Utsikten från toppen är magisk, så svårt att fånga på bild. Men du har utsikt över hela staden i alla väderstreck.

Vi tog kabinbanan upp och hade bestämt oss för att vandra ner. Kanske inte det smartaste draget om man inte tar redan på hur man hittar ner. Vi var småhungriga när vi började vandringen så vi köpte en varsin glass och lite vatten. Sen frågade vi i kiosken hur man tar sig ner. Det pekade åt en färdriktning så vi tog sikte på det och började vandra nerför i stundtals brant lutning. Lägg till blå himmel, strålande sol och runt en 26-27 grader ute.

Efter 1,5 timmes vandring kommer vi plötsligt fram till en fyrvägskorsning. Det var då problemen började, vilken väg skulle vi ta? Helt ärligt hade vi ingen aning då det inte stod exit på någon av dem.

Vi chansade och gick en bit till höger men det kändes inte rätt, vi gick tillbaka och testade rakt fram men där började stigen leda oss upp för ett nytt berg så det kändes helt fel och helt plötsligt kändes hela vandringen helt galen, hur kunde vi vara så dumma att börja vandra utan att ta reda på hur lång vandringen var?

Här stod vi mitt ute i ingenstans med våra två barn i stekande sol, inget vatten och inte en aning om vilket väderstreck vi skall hålla för att komma ner. Vi hade heller ingen aning om hur lång tid det skulle ta att vandra ner och vi hade inte mött en människa så ingen visste om att en familj är på vift. Så där och då bestämde jag att vi vänder och går hela vandringen tillbaka på 1,5 timme och köper biljetter ner med linbanan.

Superimponerad av våra två barn, i stekande sol, brant vandring uppåt, går det utan att klaga, en stor eloge till dem!!! Efter Traffelberget var hela familjen helt slut och vrålhungriga så vi tog bilen ner till Waterfront. Ett rätt trevligt område som ligger nere vid hamnen.

Waterfront känns rätt turistigt men trevligt.  Där finns ett stort köpcentrum, ett stort parishjul och en massa restauranger.

Egentligen inget ställe där vi i vanliga fall trivs men just där och då kändes det perfekt. Vi slog oss ner, åt och bara tittade på folk. Skönt att bara sitta ner och insupa atmosfären.

Efter lunchen var det dags för ett besök i charmiga Bo-Kaap.

Det är ett område i Kapstaden som omges av färgglada hus och kullerstensgator.

För den som har varit i Kuba påminner det lite om Trinidad med alla sina färgglada hus.

Tanken var att vi skulle hitta ett mysigt fik men det var helt omöjligt. Det vi fann var bara en massa barer som kändes mindre lämpliga med tanke på barnen, så det slutade med en glass från affären och vi vuxna tog en kaffe på ett pizzahak.

Efter pausen så fick jag med mig familjen till Lions Head, hade läst att man bör vandra upp för Lions Head för att se solnedgången.

Mäktigt att vandra upp för Lions Head.

Kände mig lite osäker på om jag verkligen skulle få med mig familjen på detta äventyr med tanke på förmiddagens missöde med vandringen nerför Taffelberget.

Stefan muttrade lite att vandringen skulle ta 1,5 timme men jag skämtade bort det och sa att det överdriver alltid lite på informationstavlor. Så vi började att vandra upp och nog tog vandringen 1,5 timme med stundtals ganska brant och läskig klättring.

Barnen löste det galant, det var nog mer jag som tyckte det var lite obehagligt. Kan inte rekommendera den branta klättringen om man är höjdrädd, det finns en lite längre väg man kan välja som inte alls är lika brant men den tar lite längre tid.

Är Ni i Kapstaden skall Ni absolut vandra upp för Lions Head och se solnedgången. Wow, säger jag igen!!! Utsikten därifrån är häftig. Du ser hela Kapstaden och havet från olika håll.

Solnedgången från Lions Head.

Men ett tips, vänd ner innan det börjar skymma för mycket.

Dag tre valde vi att ta en guidad tur till ett Township, det vi kallar kåkstäder.

I Langa möts man av en annan verklighet. Det rena Sydafrika är som bortblåst.

Vi var lite kluvna om vi skulle göra detta eller inte. Stefans funderingar var om det var säkert och jag kände mer att det känns lite olustigt att åka runt och titta på hur fattiga människor bor.

Men på något sätt ville jag få upp ögonen för mina barn. Visa dem att det finns så många barn i världen som knappt äger något. Att ha mat på bordet och tak över huvudet är inget alla människor kan ta för givet.

Jag inser ofta när man är på resande fot att vi i Sverige lever i lyx och överflöd. Vi har rinnande vatten, tak över huvudet, fina bilar och barnen har leksaker i överflöd. Tänk att det finns barn som knappt äger ett par skor. Så tragiskt!!

Men om vi nu skulle göra denna tur var det viktigt för oss att vi på något sätt kunde bidra tillbaka. Val av organisationen blev därför extra viktigt. Vi ville veta att organisationen vi valde på något sätt bidrar till att invånarna i Langa skall få ett drägligare liv.  

Vi hade redan pratat en hel del om detta hemma och barnen hade förberett en hel ryggsäck med leksaker. Vi hade bestämt att om vi gör turen så skall barnen få dela ut sina gamla leksaker.  Jag vet att det inte är så mycket, men det kändes ändå bra att få se lyckan hos dessa barn när de fick ta del av leksakerna. Tror även att våra barn kände sig stolta att det faktiskt lämnade något som det egentligen kanske hade velat ha kvar.

Under turen besökte vi även ett museum i District Six, otroligt intressant att höra guiden berätta om apartheidtiden.

Livet har verkligen varit grymt och orättvist. Sättet man har skilt på svarta, färgade och vita, det är så att man skäms att man själv är född vit och europé.

Färgade / svarta människor har fått lämna sina hem för att vita skall bo i området. Över 60 000st färgade/svarta fick lämna allt det ägde och hade ingen som helst rätt att vistas i vissa områden utan särskilt tillstånd. Med tanke att detta upphörde så sent som 1993 så är det ännu mer skärmande. Än idag ser man i stort sett aldrig en svart människa tillsammans med en vit. Det kommer nog ta många år innan befolkningen blandas helt.

Kåkstaden vi besökte heter Langa och är en av Kapstadens äldsta townships. Det är ett område där det finns allt från plåtskjul till små villor, frisörer, barer, skolor och affärer.

Det man märker är att det finns en gemenskap och sammanhållning med mycket glädje. Folk är måna om varandra och hjälps åt. Men man skall komma ihåg att livet i kåkstäderna är tufft, det finns mycket kriminalitet och många människor lever i misär.

Det man även skall komma ihåg när man åker på dessa turer är att man får se en lite mer förskönad verkligenhet av kåkstäderna.

Man åker inte till det värsta kåkstäderna då det är farligt och extremt hög kriminalitet. Det är definitivt inget man skall försöka sig på själv. Guiden vi hade bodde själv i kåkstaden och kände i stort sett alla i området väldigt väl.

Något som tydligen är väldigt vanligt är försäljning av fårhuvuden som säljs på den lokal marknaden som sedan tillagas till middag.

Vi erbjöds även att testa Umqombothi vilket är en lokal öl med stark kulturell betydelse. Jag var inte sugen att smaka men Stefan sa att den smakar som en vanlig öl, den serveras i en stor hink som man dricker ur och sen skickar vidare till nästa person.  

Kapstaden och Sydafrika är fantastiskt!!!! Redan efter ett dygn bara älskade jag det. Kapstaden bjuder på fantastiska vyer och otroliga stränder. Pingvinerna är fantastiska att beskåda, det är billigt att äta ute och vinerna är god. Du äter och dricker gott till en betydligt billigare peng än hemma i Sverige. Det är rent och fint. Enkelt att kommunicera med människor då alla pratar engelska. Spontant tycker jag att tre dagar i Kapstaden räcker. Kör man som vi, tidig uppgång med späckat schema hinner man med otroligt mycket. Vi var supernöjda och kände verkligen att vi sett det vi ville se.

Restips inför Kapstaden

Säkerhet: Kapstaden är en farlig stad så använt sunt förnuft. Lås bildörrarna, lämna inga synliga saker i bilen och undvik att köra när det är mörkt. Måste du köra i mörker stanna inte bilen om du blir stoppad och undvik att stå stilla länge i korsningar. Är det rött men ingen trafik så kör det flesta, så gjorde även vi. Få stannar vid stoppskyltar även dagtid. Gå absolut inte på mörka gator, kvällstid rör dig bara i områden där det är mycket människor typ Waterfront. Tag taxi kvällstid. 

Karta/navigation: Vi klarade oss bra utan navigation. Vi körde helt med karta och tog oss fram hyfsat bra. Självklart några felkörningar men inte många. Det flesta kåkstäder ligger mot flygplatsen, ta det försiktigt där. Sväng inte av vid fel avfart. 

Taffelberget: Om ni bestämmer för att gå ner gör inte samma misstag som vi utan ta reda på vägen och ta med dig vatten samt solskyddsfaktor på vid sol. Vandringen ner tar ca:3h. 

Boulders beach: Vill du bada med pingviner glöm inte badkläderna. 

Maten: Mat och vin håller hög klass, betydligt mycket billigare än Sverige.

Väder: På vintern är det väldigt varmt när solen är framme dagtid, men det blåser ofta mycket från havet. Kvällstid blir det kallt, ta med långbyxor, långärmat och gärna en tunnare jacka. Glöm inte att smörja in Er med solkräm, solen är extremt stark och när vinden är kall så tänker man inte på att solen är stark. 

Bada: Generellt så är det kallt att bada i Kapstaden, ju längre upp på Östkusten du kommer desto varmare blir det i vattnet. Dessutom är havet rätt strömt i delar av landet samt risk för haj så kolla upp innan hur stranden ser ut.

Dricks: Serveringspersonal och guider förväntar sig dricks. Generellt lägger man 10% i dricks.

Bensinstationer: När du kommer in på bensinstationen så sitter du kvar i bilen. Personalen tankar och tvättar rutorna. Glöm inte att ge dem dricks som tack för hjälpen.

Parkeringar: Det är inga problem att hitta parkering. På de flesta ställen finns en parkeringsvakt som vaktar bilen från inbrott. När du lämnar platsen ge lite dricks till parkeringsvakten.

Boende: Vi bokade 80% av våra boende via AirBnB vilket fungerade smärtfritt.

Pengar/kontokort: Vi betalde det mesta med kontokort men i vissa fall behövs kontanter. Bra att se till att ha småvalörer till dricks.

Om du har läst blogginlägget och har egna erfarenheter, tipsa gärna om dem genom en kommentar. Har Ni frågor eller synpunkter på blogginlägget så kommentera gärna. Fortsättning om Sydafrika kommer inom kort…

4 reaktioner till “Tre dygn i Kapstaden

 • WOW, det var mycket att smälta och super intressant läsning. Vi var ju inne på att åka till Sydafrika med min svärmor och svägerskor men har ändrat oss. Många har avrått oss pga av lång resa och kriminaliteten. Jag skulle villa göra denna tur bara med min man. Taffelberget och Safari är en prioritering.
  Tack för ett trevligt inlägg!!
  Biggeros

  • Tack 🙂 tycker absolut att Ni skall åka till Sydafrika. Det är ett fantastiskt resmål, ett av det bästa jag gjort!! Visst råder det mycket kriminalitet men med sunt förnuft och att vara lite extra försiktig så klarar man sig bra. Vi var iväg totalt fyra veckor så det kommer fler inlägg så fort jag hinner sätta mig ner och skriva.
   Mvh Karina

 • Nu har du fatt mig att satta Sydafrika pa min bucket-list! Verkar behovas nagra veckor for att man skall hinna med allt. Ser fram emot att lasa om resten av er resa! Skynda skriv nu 😉

  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s