Sydafrikas vindistrikt

Vi åkte till Sydafrikas vindistrikt Stellenbosch och Franschhoek som ligger drygt en timmes från Kapstaden.

Avsätt ett par dygn för att besöka vindistrikten. Det mest kända är Stetllenbosch som ligger cirka en timme från Kapstaden. Fortsätter man förbi kommer man till nästa distrikt Franschhoek som är betydligt mycket mysigare. Hinner du bara med ett stopp så skulle jag absolut rekommendera Franschhoek, lite längre bort men absolut värt det! Med facit i hand hade jag hellre lagt två dygn där och hoppat över Stellenbosch.

Stellenbosch

Stellenbosch är en hyfsat stor universitetsstad som är omgiven av trevliga vingårdar. Innan vi åkte dit, hade vi hört mycket om Stellenbosch men helt ärligt så är Franschhoek så mycket trevligare. Vi spenderade ett dygn i Stellenbosch.

Vingårdarna var fina men jag blev inte superimponerad av staden. Vi gick på en vinprovning men problemet är att om man har bil, vilket nästan är ett måste, så är det svårt att delta på vinprovningen om man inte skall spottar ut drycken.

Franschhoek

Dagen efter fortsatte vi till otroligt mysiga Franschhoek.

Att bara strosa runt i staden är trevligt, massa små charmiga hus och restauranger där maten håller världsklass.

Staden ligger som i en dal med många fina vingårdar runt omkring.

Är man i Franschhoek så är mitt tips att spendera en heldag på ”The wine tram”. Ett tips är att om Ni redan innan vet vilken vingård Ni absolut vill besöka så kolla upp i förväg vilken linje Ni skall välja. Alla linjer går till olika vingårdar. Vill Ni starta tidigt så är det klokt att köpa biljetter på nätet innan då det är störst tryck på det första avgångarna och de blir fort fullbokade.

Vintåget ”The Wine Tram” i Franschhoek

Hur fungerar nu vintåget ”The Wine Tram” i Franchhoek? Jag försökte själv läsa mig till informationen på deras hemsidan men fick inte riktigt kläm på det. Jag skall försöka förklara lite närmare om hur upplägget ser ut.

När du skall boka biljetter till vintåget finns det olika färgade linjer att välja mellan. En del färger går samma rutt men antingen börjar linjen med vintåget och avsluts med vinbussen eller tvärtom. Det finns turer som bara går med vinbussen men det finns inga turer som enbart går med vintåget.

Jag var väldigt bestämd att jag ville åka med en linje som dels gick med vintåget och sen med vinbussen. ”The wine tram” är kanske lite överreklamerat men ändå väldigt charmigt.

Tåget går en väldigt kort sträcka innan den stannar vid första vingården. Totalt passerar vintåget tre vingårdar men den första ligger nästan precis vid stationen. Tågsträckorna är väldigt kort och rälsen går bara rakt fram, efter tredje vingården så vänder tåget tillbaka. Väl framme byter du sedan till en buss.

Vi valde att åka grön linje då den kombinerar vintåget med buss. Tydligen så är grön och blå linjer samma rutt, ända skillnaden är att den gröna linjen börjar med vintåget och övergår till buss medans den blåa linjen gör tvärtom. Det vanligaste är att man stannar en timme på varje vingård om man inte skall äta. Avgångarna går en gång i timmen så står du över en avgång så stannar du två timmar och hinner inta lunch.

När vi valde linje försökte vi hitta vingårdar som även erbjöd något för våra barn. På grön och blå linje så har flera av vingårdar någon form av lekplats. En del vingårdar erbjuder även choklad eller pralinprovning.

Vingården Grand Provence

Vårt första stopp blev på vingården Grande Provence som är en fin gård med trevlig atmosfär. Orutinerad som vi var gjorde vi misstaget att beställa in standardprovningen. Ingen av oss drack upp något ur glasen, dels var klockan bara strax efter tio på morgonen och vinerna smakade inte bra. På denna vingård fanns det inte så mycket för barnen utan här fick det bara sitta med.

Vingården Rickety Bridge

Nästa stopp blir vingården Rickety Bridge. Här gjorde vi ett bättre val och valde att provsmaka lite bättre viner. Men det var ingen som direkt föll oss i smaken.

Det småregnar ute och jag frös så det är perfekt med den värmande brasan och lite rödvin. För barnen hade det en liten lekpark, våra barn som är 11 och 13år spenderade hela timmen i parken så förmodar att den var okej. Vid denna vingård vänder sedan tåget tillbaka till startpunkten, så då var det dags att hoppa på en av bussarna.

Vingården La Bri

Vårt tredje stopp blev tillvingården La Bri som också blev vår favorit. Helt klart det bästa stoppet på hela dagen. Vingården ligger otroligt vacker med bergen i bakgrunden.

Förmiddagen hade bjudit på lite halvruggigt mulet väder men plötsligt sprack det upp och vi kunde köra vinprovningen på dras terrass som bjuder på en fantastisk utsikt. Vilken vy!! La Bri blev även barnens stora favorit, äntligen en vingård som tänkt till lite.

Här fick barnen göra sin egen saftprovning och pralinprovning samtidigt som vi vuxna körde vinprovning. Det blev succé, barnen älskade det.

Vi passade även på att ta in en smarrig ostbricka för att stilla hungern lite. Vinerna var goda och det slutade med att vi köpte med oss fyra flaskor varav två skall lagras i några år. Blir ett kul minnen den dagen det är dags att dricka dem.

Vingården Glenwood

Vårt fjärde stopp blev vingården Glenwood. En fin vingård som ligger i en trevlig miljö.

Här kan kunderna välja att ta in en smakupplevelse i form av vin kombinerat med mat. Totalt får man in 6 olika tapasrätter som kombinerats ihop med ett passande vin som skall förhöja smakupplevelsen. Otroligt gott!!! Rätt mat till rätt dryck kan verkligen ge en ahaupplevelse.

Var man inte mätt efter 6 tapasrätter så kunde man välja att ta in den tapasrätten som man gillade bäst och få den serverad som en huvudrätt tillsammans med det vin som föll en i smaken bäst. För mig räckte tapasrätterna alldeles utmärkt men Stefan körde all in och tog även in en varmrätt. För barnen fanns en barnmeny med det klassiska barnrätterna.

Vingården La Couronne

Vårt femte och sista stopp för dagen blev på vingården La Couronne.

Säkert en trevlig vingård som ligger i en fin omgivning med bra lokaler, men personalen var totalt ointresserad så vi gjorde vår vinprovning och avlägsnade oss så fort det gick.

Som max under en dag hinner du med 6 stopp men jag kan säga att fem stopp räcker mer än väl. Dricker man upp allt i alla glas så blir man minst sagt påverkad. Vi valde att lämna många glas som inte föll oss i smaken. I slutet av dagen märkte man att det fanns folk som absolut var lite smålulliga men ingen som var kraftigt berusad.

Tips inför vindistrikten

Vingårdarna: Har du ett stort vinintresse så kan det vara klokt att läsa på om vingårdarna så du hamnar på en linje som passera just det gårdar du vill besöka. Vissa gårdar ligger i en väldigt fin miljö, en del serverar lunch och på en del gårdar kan du förboka en picknickkorg. Har du barn med dig kan det vara vettigt att välja gårdar som har lekplats eller någon form av provning som inte innefattar alkohol så barnen kan delta. Jag kan varmt rekommendera La Bri som var hela familjen favorit.

Förboka: Vill du komma iväg den första avgången så är mitt råd att förboka biljetter på nätet. Det första avgångarna är populära och blir snabbt slutsålda.

Kostnad: Totalkostnad för vår familj 750 Rand för två vuxna och två barn för själva transporten. Sen betalar man i snitt 75 Rand för en standardprovning som oftast innefattar fem glas vin. Väl värt att betala för att prova bättre viner och då kostar provningen 150 Rand för i snitt fyra glas.

Övernattning: Se till att du bokar en natt i Frenschhoek om du skall delta på ”The Wine Tram”. Rätt trist att åka en heldag på vinprovning och spotta ut allt man testar. Frenschhoek är en jättemysig liten stad.

Frågor? Kommentera gärna 🙂

Undra du över något, ställ en fråga så skall jag försöka svara på den. Har du själv varit i vindistrikten och kan bidra med tips? Skriv en kommentar. Blir jätteglad om ni kommenterar inlägget med både ris och ros så jag vet hur jag kan förbättra bloggen. Fortsättning om Sydafrika kommer inom kort. Tack för denna gång…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s