Sydafrika Garden Route

Efter att spenderat två dygn i vindistrikten Stellenbosch och Frenschhoek är det dags att åka vidare. Vi rör oss mot Garden Route och vårt första stopp blir Hermanus.

Hermanus

Hermanus är känt för sina valar. Delar av året kan man gå längst kustlinjen och beskåda valarna direkt från land.

När vi var där var det inte valsäsong men ändå lyckades vi se valar långt ut. Men tyvärr för långt ut för att kunna fånga dem på bild.

Vi åt en fantastisk frukost på ”The Bistro” som jag varmt kan rekommendera. Outstanding vår bästa frukost på hela resan.

Sitter man på ”The Bistro” ser man havet rakt över vägen och under valsäsongen kan man nog sitta där med en kaffe och beskåda valarna på håll.

Hermanus är en otroligt charmig stad och jag ångrar att vi inte bokade in en eller två nätter på orten. Hade jag gjort något annorlunda på vår resa hade jag absolut lagt några nätter här. Supermysig, idylliskt och charmigt.

Hermanus bjuder på många fina gångstråk precis vid havet, trevliga restauranger och det är väldigt välordnat.

Däremot är det inte speciellt badvänligt. Med tanke på att det både är val och hajvatten utanför bör man vara försiktig.

Bitvis är det berg, sten och höga vågor. Sen vet jag inte hur det är med underströmmar. Innan man badar bör man i alla fall ta reda på om det är lämpligt eller inte.

På vissa ställen har man skapat som små havsbassänger där man tryggt kan svalka sig. Bassängerna skyddar dels mot haj och val, samt det stormiga havet med stundtals väldigt höga vågor. Havsbottnen var kanske inte den roligast, så badskor är att föredra. Men våra barn verkade inte bry sig.

Har ni möjlighet stanna en natt i Hermanus gör det. Gör inte samma misstag som vi som hade bokat boende i Gansbai som är orten efter Hermanus.

Gansbai

Gansbaai är en av det bästa platserna i världen för vithajsdykning. Många kallar Gansbaai för ”The Great White Shark Capital of the World”.

Jag var helt bestämd att jag skulle dyka med vithajar, men tyvärr blev det inte så. Dels för att det var ”off season” och väldigt dyrt. För vår familj skulle det innebär 4000 SEK för två timmar utan några garantier för att få se haj.

Så istället för hajdykning blev det en promenad längst havet.

Rent spontant tycker jag att man kan hoppa över och stanna i Gansbai om man inte skall dyka med hajar. Det går även att boka hajdykning direkt i Hermanus.

Efter en del letande hittade vi en trevlig restaurang Mama Rita med bra italienska pizzor och pastarätter. Där fanns en trevlig innergård där barnen kunde leka av sig. Ägarinnan var väldigt trevlig och vi kan varmt rekommendera stället.

Notan slutar på 530 Rand (ca:350SEK) för hela familjen vilket är prisvärt och maten smakade bra.

Mossel Bay

Nästa dag blev det en ganska lång körning på drygt 3,5h till Mossel Bay. En hyffsat liten semesterort med bra badstrand.

Vi hade bokat ett boende som låg med gångavstånd till havet. Vi drog ner på tempot och hade två ganska lugna dagar.

Ena dagen tog vi en strandpromenad och lyckades se ett stim delfiner nära stranden. Jag önskar att jag hade haft det långa objektivet på kameran men lyckades ändå få med dem på bild.

Lite längre bort från badstranden höll surfarna till. Rejält höga vågor och mycket klippor. Såg nästan lite läskigt ut.  

Dagarna innan hade jag lyckats bränna mig i ansiktet och var inte var helt pigg på att spendera hela dagen vid havet. Så efter några timmar fick jag med mig familjen på en liten vandring.

St. Blaize trail bjuder på mäktig natur och fina vyer.

På vägen tillbaka fick vi syn på Dassies som är en form av klippgrävling som trivs i torra klippiga områden. Kändes rätt tama men kan tydligen bitas.

Staden känns förhållandevis säker och vi promenerade kvällstid ner till strandrestaurangen. Efter två väldigt lugna dagar var det dags för nya äventyr. Vi kör rakt in i landet till en ort som heter Oudtshoorn.

Oudtshoorn

Oudtshoorn är mest känt för sina strutsfarmar och kalkstensgrottan. Staden ligger rakt in i landet och vägen dit bjuder på fin natur. Helt klart värt en ”omväg” från Garden rout och kusten. Vi stannade ett dygn vilket var lagom.

Vi började med att göra ett besök i kalkstensgruvan. Väl på plats fanns det flera turer att välja bland. Vi valde den mest avancerade med klättring.

Wow den var läskigare och värre än vad jag hade förväntat mig. Inget för den som har klaustrofobi. Kanske inte det bästa bilderna nedan, men som Ni ser så är vissa partier väldigt trånga som man skall ta sig igenom.

Klättringen är stundtals riktigt brant och under ett parti är gruvgången bara 27cm bred i fem meter med brant klättring uppför. Jag fick göra två försök, då jag på första försöket fick halvpanik (klaustrofobi tror jag) halvvägs upp då man näst intill sitter fast, är helt ensam, det är mörkt, brant och det finns inget att hålla sig fast vid. Men på andra försöket hade jag mentalt ställt in mig på att det är trångt, brant och du måste klara det själv. I vår grupp var det en lite kraftigare man som med nöd och näppe tog sig igenom. Så för överviktiga människor som inte gillar trånga utrymmen rekommenderar jag att välja en annan tur.

Efter kalkstensgruvan for vi vidare till en strutsfarm. Vi valde en seriös farm som inte tillåter strutsridning som annars sker på en del farmer.

Besöket började med en kort föreläsning om strutsar och vi lärde oss en hel del om strutsar som vi inte viste innan. Visste Ni att strutsars skinn är det näst slitstarkaste djurskinnet? Starkast skinn har kängurun och efter strutsen kommer krokodilen.

Strutsen fjädrar användes förr i tiden som dekoration till fina klänningar, boa runt halsen etc. En struts lever cirka 70 år i frihet. Gårdens äldsta struts var 50 år.

Ett ägg håller för över 100kg och räcker till 12 personer vid omelett.

Strutsarna äter grus och stenar för att kunna mala sönder maten i magsäcken. De gillar saker som blänker, så finns det kapsyler och liknade föremål så äter de gärna dem vilket ofta leder till allvarliga komplikationer.

För den som vill fanns det möjlighet att både klappa och mata strutsarna.

På kvällen åt vi på en häftig restaurang Smitswinkel som vi verkligen kan rekommendera. Perfekta stället för både vuxna och barn.

Ägaren till restaurangen är tydligen väldigt förtjust i gamla bilar så stället bjuder på häftig inredningen och massa gamla bilar med tillbehör.

På innergården finns en stor lekpark, studsmattor, minigolfbana och en salig blandning av djur. För en barnfamilj är det perfekt då vi vuxna kan koppla av medan barnen har fullt upp. Skulle tippa på att det är Oudtshorns häftigaste restaurang.

Vägen tillbaka till kusten bjuder på otroligt vacker natur. Dessa berg är helt magiska och vi stannade bilen flera gånger för att fotografera. Jag hade svårt att se mig mätt på naturen. Otroligt vackert!!!

Knysna

Vi kör vidare ner till kusten och nästa stopp är Knysna. En trevlig kuststad som passar för sol och bad.

Som så många andra ställen i Sydafrika bjuder Knysna på fantastiskt landskap, mäktig natur och det är otroligt vackert.

Vi kan varmt rekommendera att äta lunch på East Head Cafe som ligger fint. Maten kanske inte var toppklass men utsikten desto bättre.

Dagen efter får vi nys om en stor lokal marknad i Sedgefield som enbart är öppen på lördagar. En riktig folkfest. Har Ni möjlighet så besök den och åk dit hungrig. Det finns ett stort utbud att olika matstånd.

Vi hittade en staty som jag ångrar att vi inte köpte. Den var gjord av ståltrådar och så fin (se bilden nedan till vänster). Om det är någon som läser detta inlägg, besöker marknaden och springer på killen som gjort dessa. Ta kontakten till honom och förmedla den till mig. Tack! Det är alltid kul att köpa med sig resminnen men just där och då tyckte vi att den vägde förmycket, var otymplig och vi hade inte tillräckligt med kontanter på oss.

Så istället köpte vi en mönstrad duk som idag hänger hemma på vår vägg.

Middagarna i Knysna intas med fördel vid hamnen som är ett trevligt område. Det ligger ett antal restauranger i området och det är mycket människor i rörelse.

Saint Francis Bay

Vi avslutar med två dagar i Saint Francis Bay och kopplade av innan det var dags att kliva på planet i Port Elisabeth som skulle ta oss vidare till Johannesburg.

Finkornig bred sandstrand men med ett hav som delvis är kraftigt underströmt. Det fanns många varningsskyltar på stranden att om man skulle bada så var det längst ner på stranden. Stor risk för drunkningsolyckor annars.

Restips Garden Route

Bästa stoppet: Hermanus helt klart.

Hoppa över: Gaansbaai

Säkerhet: Många av de små idylliska städerna känns säkra kvällstid. Vi promenerade kvällstid både i Mossel Bay och Knysna. Jag kan även tänka mig att samma sak gäller för Hermanus. Port Elisabeth var nog den stad där vi kände oss minst trygga. Vi hade dessutom lyckats boka ett boende 800m från flygplatsen som inte låg i dom bästa kvarteren.

Väder: Det blåser ofta vid kusten och stundtals riktigt kalla vindar. Solen är förrädisk. När vinden är kall så glömmer man lätt att använda solskyddsfaktor och missar man det så bränner man sig. Trust me, jag vet.

Missa inte: Oudshoorn och Tsitsikamma National Park, kommer ett inlägg om nationalparken senare.

Dricks: I Sydafrika ger man dricks på restauranger, parkeringsplatser, till personalen på bensinstationen och till diverse guider.

Inrikesflyg: Vi betalade 3000 SEK för inrikesflyg för 4 personer från Port Elisabeth till Johannesburg.

Hyrbil: Vi hämtade ut vår hyrbil på flygplatsen i Kapstaden och lämnade tillbaka den på flygplatsen i Port Elisabeth. Var uppmärksam om du kommer sent på kvällen, vi lämnade bilden vid 21:00 och då var hela flygplatsen stängd. Fanns inte ens en taxi att få tag i.

Karta: Ovan ser Ni resrutten längst Garden Route. Har Ni inte navigation i bilen använd Google maps, det gjorde vi och det fungerade utmärkt.

Det var allt för denna gång, nästa inlägg handlar om Tsitsikamma National Park. Om du inte vill missa nästa inlägg, följ bloggen.