Fjällsemester i Lindvallen

Vi spenderade sportlovsveckan i svenska fjällen närmare bestämt Lindvallen. Innan vi åkte upp tänkte jag att det kommer vara extremt långa

liftköer och hur mycket folk som helst. Men Lindvallen har ett stort liftsystemet som sväljer många människor så det blev inga liftköer att tala om.

Vi hade extremt tur med vädret, har nog aldrig varit i fjällen där hela veckan i stort sett bjöd på blå himmel och strålande sol. Jag älskar verkligen fjällsemester. Det bästa är att man är ute hela dagarna, rör på sig och får frisk luft.

Lindvallens liftsystem

Generellt skulle jag säga att Lindvallen har ett hyffsat stort skidsystem för att vara svenska fjällen. Totalt finns 36 liftar och 42 pister, varav 16 gröna backar, 7 blåa backar, 13 röda backar och 3 svarta backar.

Det finns totalt tre stolliftar som sväljer mycket folk, 12 bygelliftar och 21 knappliftar. De få gånger som det var liftköer valde vi singelkön som gick betydligt mycket fortare. Oftast hamnade minst två ur samma sällskap i samma lift, fast vi valt singelkön. Så det kan jag varmt rekommendera.

Övriga aktiviteter i backen

För barnen fanns det massor av roliga aktiviteter under sportlovsveckan. Bland annat Kexchokladjakten och Elbilsracet. Både aktiviteterna innebär att man åker runt i hela liftsystemet och letar efter kexchokladskyltar eller leksakselbilar. Ganska smart då man får möjlighet att åka runt i hela systemet och testa alla backar.

Elbilsracet genererar alltid en påse Ahlgrens elektriska bilar när man lämnar in svarslappen och kexchokladjakten ger en liten kexchoklad men där är man även med in en utlottning. Vi lyckades under veckan ta hem tredje priset två gånger. Med andra ord väldigt glada barn.

Valletorget

För mindre barn finns självklart Valle och Valletorget. Dels kommer Valle ut i backen några gånger under veckan så barnen kan se honom, ”krama” om man vågar och hälsa på honom.

Valletorget är ett trevligt litet skidområde precis vid barnbacken. Där kan man åka en liten slinga och titta in i alla små gulliga hus. Till sist kommer man ner till torget där det finns en scen där det ibland sker uppträdande, en kiosk och en mysig grillplats.

Fun Ride

Är ett äventyrsskidområde mitt i skidsystemet där man på ett lekfullt sätt har fått ihop hopp, tunnlar och en skicrossbana.

Kvällsskidåkning

För den som inte får nog av dagens skidåkning kan fortsätta med kvällsskidåkning. Ett antal backar är belysta och det finns möjlighet till kvällsskidåkning.

Restauranger

Det finns ett stort utbud av matalternativ. Vi besökte bland annat toppstugan som serverar både a la carte och lättare måltider. Skönt med en värmande brasa.

Ett annat trevligt alternativ är Skilodge som ligger centralt nere i Lindvallen vid alla liftar. Även här finns en brasa, god mat och på eftermiddagarna kör en trubadur igång. Många som samlas här efter en hel dag i backen.

Men barnens favorit var nog trots alla Mc Donalts vilket är ett ganska tacksamt val för oss föräldrar då det blir betydligt mycket billigare att fika där än på många andra ställen.

Experium

För den som har tröttnat på skidåkning finns det ett stort utbud av andra aktiviteter i Lindvallen. Experium bjuder på äventyrsbad, bowling, gym, biograf och spelhall.

Tips inför Lindvallen

Reseplanering: Åker ni upp sportlovsveckan (Stockholm) så kan Ni lika bra åka skidor halva dagen innan Ni åker hem. Köerna hem var massiva med tanke på att det är stugbytardag och Vasaloppet på samma dag.

Badsugen: Vill Ni nyttja äventyrsbadet, betala extra för liftkortet. Går Ni flera gånger så spar Ni in pengar på det.

Afterski: Är Ni sugna att gå på afterski, kolla vilka ställen som kör och välj det som passar Er bäst. Vi testade både live band och trubadur men tyckte nog att båda höll rätt låg nivå vilket var lite förvånande då det trots allt var sportlovsveckan.

Lunch: För den ekonomiska barnfamiljen, kör grillad korv eller hamburgare i backen alternativt ät i stugan. Att inta alla luncher i backen blir rätt dyrt med tanke att du även fikar ett par gånger per dag och sen på eftermiddagen ramlar in på afterski.

Kvällstid: Gör som vi ladda med roliga spel. Vi hade några helt galna kvällar med ett dansspel. Länge sedan jag skrattade så mycket. Tror vi vuxna hade roligare än barnen.

Budget: Stughyra 10 000:-, liftkort 8000:- och sen en massa fika i backen och afterski varje dag. Två luncher i backen 1000:- och en pizza middag 500:-. Lite ströhandling på lokala ICA butiken, men det mest köpt på ICA Maxi innan avresa. Fjällsemester är generellt dyrt och det man kan spara in på är att handla med sig en del hemifrån innan man åker upp. Den lokala butiken är rätt dyr, samt att inta alla måltider, fika etc. i stugan om man tycker det är kul.

Till sist några avslutande bilder från resan och vårt fantastiska resesällskap. Det är nog första gången jag är en vecka i svenska fjällen och alla dagar bjuder på solsken. Helt magiskt!

Resans bästa selfie… Tack och hej för denna gång!