Panorama Route Sydafrika

Vi landade i Johannesburg en tidig förmiddag, så laddade att få komma iväg till vårt nästa mål, Panorama Route.

Hyrbil

Att hämta ut en ny hyrbil går inte alltid snabbt. Först var det lång kö, när det sedan till sist var vår tur och allt pappersarbete var klart, fick vi nycklarna till bilen. Äntligen på väg, men när vi startade bilen insåg vi att tanken nästan var tom. In till uthyrningsfirman igen för att klaga. Personalen bad om ursäkt och erbjöd sig att åka iväg för att tanka upp bilen. Detta skulle bara ta 10-15 minuter, men visade sig ta 40 minuter.

Måttligt irriterade hoppade vi in i bilen och inser direkt att AC´n är trasig. Observera att det är över 30 grader ute och personen som tankade bilen sa ingenting. Nu började vi bli riktigt irriterade, efter mycket tjafs fram och tillbaka så får vi en ny hyrbil och uthyrningsfirman bjuder på en fri tank.

Blyde Canyon

Äntligen på väg mot Panorama Route och Blyde Canyon.

Wow säger jag bara. Jag hade nog lyckats boka bästa boendet runt hela Panorama Route med en ENORM UTSIKT!!! Helt galet vackert.

Inne på området fanns denna fantastiska utsiktsplats. Jag blev helt mållös av vyn. Jag har upplevt många fina vyer tidigare i mitt liv men detta är nog en av det vackrare. Vi besöker utsiktsstället vid tre olika tillfällen och varje gång blir jag lika mållös.

En av kvällarna åkte vi till den närmaste orten Graskop för att köpa med oss en picknick. Utbudet var minst sagt begränsat så det slutade med att vi köpte med oss varsin grekisk sallad från restaurangen.

Många turister dök förbi under kvällen för att fotografera men sorry vi hade redan hunnit ockupera det bästa platserna och vi njöt för fullt av den fantastiska utsikten. Vi blev kvar ganska länge för att försöka memorera atmosfären.

Dagen efter gick killarna upp tidigt för att se soluppgången. Tyvärr missade jag den, då vår dotter inte alls var med i matchen att kliva upp innan soluppgången för att vandra dit.  

Panorama Route

Längst Panorama Route finns ett antal sevärdheter. Man betalar en entréavgift till samtliga ställen. Inga stora pengar, men rätt irriterande att man alltid klämmer turister på pengar där det är möjligt. Samtidigt kanske smart då man skapar arbetstillfällen. Vi valde att göra tre stopp längst Panorama Route och med facit i hand så fanns den mäktigaste vyn inne på vårt hotellområde.

God´s Window

God´s Window är som ett fönster där du långt bort i fjärran skymtar Kruger Parken. Det var en ganska lång promenad för att nå utsiktsplatsen från parkeringen och med tanke på att det var 41 grader ute så var man bra svettig när man väl kom fram. God´s Window ligger 9 km norr om Graskop.

Berlin Waterfall

Berlin Waterfall, är ett vattenfall som är format som ett stort vitt stearinljus och rinner genom en naturlig sluss innan det faller 80 meter rakt ner.

I området fanns det möjlighet att ta ett dopp och självklart ville delar av familjen bada.

Pinnacle Rock

Pinnacle Rock en fristående bergspelare som stiger 30 meter rak upp från den täta skogen. Bergspelaren ligger cirka 6 km norr om orten Graskop.

Graskop

Närmaste ort heter Graskop.

Graskop består av en gata där det ligger några få restauranger, hantverksbutiker och en ”mataffär” som i stort sätt inte säljer något vettigt.

Vårt boende

Vårt boende hade poolområde vilket var tur då det var extremt varmt när vi var där. Barnen badade en hel del och trots att jag bara tog ett snabbt dopp så lyckades jag bränna mig igen. Jag hade redan lyckas bränna mig i Kapstaden så min hud var nog extremt känslig för solen. Helt otroligt att solen kan vara så stark.  

Bästa tipsen inför Panorama Route:

Bästa utsiktsplatsen: Inne på området, Blyde Canyon. Bor du inte där, åk dit och se om du blir insläppt. Absolut värt att betala pengar för.

Solen: Extremt stark, använd hög solskyddsfaktor flera gånger per dag.

Dricks: I Sydafrika betalar man dricks vid restaurangbesök, till guider och vid bensinstationen.

Säkerhet: Var försiktig när det är mörkt ute, stanna inte bilen när du kör om någon vill att du skall stanna och var allmänt försiktig hur du rör dig kvällstid.

Vägarna: Är generellt bra men den förekommer djur till och från. Så ta det försiktigt.

Poliser: Vi upplevde att det var extremt mycket trafikpoliser. Så ta det lugnt när ni kör så ni inte åker på fortkörningsböter.

Trafiken: Det är inte speciellt mycket trafik men tänk på att det är vänstertrafik vilket är lite jobbigt för oss som är vana med högertrafik.

Det var allt för denna gång. Gillar Ni vad Ni läser passa på att följa bloggen så missar Ni inte nästa inlägg.