Sandhamn Stockholms skärgård

Stockholms skärgård är fantastisk och Sandhamn är en av det öar som ligger längst ut vid kustbandet.

Att ta sig ut till Stockholms skärgård och Sandhamn är enkelt. Antingen tar du båten från stan eller så tar du bilen till Stavsnäs och sen färjan därifrån. Vi valde att ta bilen till Stavsnäs för att därifrån hoppa på färjan över till Sandhamn. Färjan tar cirka 30 minuter. Det är smidigt att parkera ute vid Stavsnäs, men rätt dyrt. Du betalar 150:-/per påbörjat dygn.

När du väl kommer ut till Sandhamn finns det flera olika boende alternativ. Vi hade bokat boende på Sandhamns Seglarhotell. Läget är perfekt. Hotellet ligger precis nere vid hamnen och sommartid är det de mest populära stället på hela ön. Inte så svårt att förstå varför då hotellet ligger precis vid båthamnen i söderläge med fin veranda.

Vi valde att åka ut midsommarhelgen, men först på söndagen. Det visade sig vara en perfekt dag då alla andra var på väg hem. Nästan alla midsommarfirare lämnade ön med samma färja som anlände med. Någon enstaka dröjde sig kvar under dagen.

Vi hade otroligt tur med vädret, strålande sol och blå himmel i dagarna två. Dock var vinden lite kall, men sökte man sig till lä så var det riktigt skönt.

Vi åt lunch på Sandhamns Wärdshus. Vilket bottennapp!!! Klantigt att gå dit, jag hade läst dåliga recensioner innan innan vi åkte ut, men jag tänkte att så illa kan det inte vara. Maten var verkligen dålig!!! Jag tog en Poke Bowl med lax. Riset bestod av hårda klumpar och laxen osmakligt stora bitar. Utöver det fanns någon sörja med mango, en halv avokado och lite rödkål. Jag åt upp hälften, resten lämnade jag. Min son Rasmus valde köttbullar med potatis och gräddsås. Jag hade nog förväntat mig ”hemmalagade” köttbullar men här var det köpta köttbullar. Stor besvikelse!

Eftersom vi inte åt upp lunchen och fortfarande kände hunger gick vi vidare till Stindbergsgårdens café för att inta en räksmörgås och en hallonpaj. Kan rekommendera caféet som har en rätt mysig innergård.

Efter lunchen / fikastoppet var det dags för minigolf. Självklart förlorade jag stort mot sonen. Jag har kommit fram till att minigolf är inte min grej. Jag förlorar alltid, suck!

Då det blåste en del och vinden var kall valde vi att njuta av Seglarhotellets spa-avdelningen. Helt galet, men stundtals var vi helt ensamma i spa:t. Nästan en lite spöklik känsla. Seglarhotellets spa är fint. De finns en stor pool, en uppvärm jacuzzi och en relaxavdelning med sköna fåtöljer. I omklädningsrummen finns en herr respektive dambastu.

Precis i anslutning till spaavdelningen finns även ett litet gym. Inte speciellt stort men för den som vill träna finns möjligheten.

Middagen intog vi på Seglarhotellets veranda. Fin utsikt över hamnen med bra kvällssol. Maten var bra. Hela menyn går dessutom att beställa i barnportion för halva priset. Sonen åt en pasta med biff och jag valde deras heta skaldjursgryta. Riktigt god.

Seglarhotellets standard på rummen motsvarar ungefär samma nivå som Scandic hotell. Jag hade nog förväntat mig en högre nivå på Seglarhotellet. Men det allmänna ytorna är fina och restaurangen bjuder på en utsikt i världsklass.

Frukosten var okej men inte så mycket ner än så.

Dagen efter spenderade vi vid utomhuspoolen. Planen var att gå ner till sandstranden men då vinden inte ville ge med sig så var det skönare att ligga vid en vindstilla pool. Helt galet men återigen hade vi hela poolen för oss själva.

Lunchen intogs på Seglarhotellets veranda. Vi ville inte utmana ödet igen och få en dålig smakupplevelse. Vi beställde hemlagade köttbullar med hemlagad potatismos. Vilken skillnad mot dagen innan. Det går inte ens att jämföra.

Efter lunchen var det självklart på plats med fika som intogs i form av mjukglass nere vid hamnen.

På Sandhamn finns ett litet charmigt bageri som är väldigt populärt. När vi kom dit senare på eftermiddagen så var allt redan slutsålt. Så vill man handla bör man nog hänga på låset och komma dit tidigare.

För den som gillar att sporta finns det både tennisbanor och en paddelbana på ön. Paddelbanan är strategisk placerad precis nere vid hamnen. Vill du spela tennis får du ta en kort promenad för att komma dit. Vi spelade aldrig så är Ni sugna att spela kolla upp i förväg om banan går att förboka, det var högt tryck på banan när vi var där.

Sammanfattning:

Sandhamn är en perfekt skärgårdsö i Stockholms skärgård som är enkel att ta sig till. Den passar både för barnfamiljen, den sportiga och för partygänget. När vi var där var det förhållandevis lite människor på ön vilket troligtvis beror på Corona. Vi hörde några öbor prata om antalet besökare och det väntade bara på att den stora anstormningen skulle ske, så vi hade nog maximal tur som fick uppleva en lugn och stillsam skärgårdsö.

Det är mysigt att bara strosa runt på ön och titta in i alla små charmiga butiker. Då infinner sig verkligen skärgårdskänslan.

För den som har mindre barn finns det en lekpark vid hamnen. Det går att hyra cyklar för den som är sugen att cykla runt på ön. Vi såg även två bastuflottar, förmodar att dessa går att hyra för den som är intresserad.

Kan varmt rekommendera Sandhamn, otroligt mysigt. Det bästa med hela trippen var att få spendera ett mysigt dygn med min äskade son som har blivit tonåring. Så glad och tacksam över att få lite egentid tillsammans med honom.

Till sist, vi hittade en söt liten skärgårdsvilla som var skapt för oss, se bara namnet. Att stava Karina med K är otroligt ovanligt och mitt i hamnen springer vi på denna charmiga lilla röda stuga med mitt namn på. Så en vacker dag lär jag återvända. Men vi hörs innan dess.