Vandra Jämtlandstriangeln

Hemmasemester har i alla fall fått mig att vidga mina vyer och att upptäcka mer av Sverige.

Jag har under en längre tid varit sugen att testa på att vandra. Allra helst hade jag velat bestiga Kebnekaise men tyvärr är det betydligt fler som semestrar i Sverige i år, så Kebnekaise var fullbokat.

Jag fick tips av en kompis som hade varit iväg och fjällvandrat Jämtlandstriangeln. Tanken slog mig, att jag har bara varit i fjällen vintertid så varför inte testa hur det är i fjällen på sommaren. Så tillsammans med två andra kompisar bokade vi boende och tågbiljetter. Så nu var det spikat, vi skulle vandra Jämtlandstriangeln.

Vi tog nattåget från Stockholm upp till Duved. Hur smidigt som helst. Vi hoppade på tåget onsdag kväll 21:08 och var framme torsdag morgon 08:25. Helt perfekt när man kan resa på natten.

Från Duveds tågstation går det sedan en direktbuss upp till fjällstationen Storulvån. Bussresan tar cirka 45 minuter.

Många som vandrar väljer att stanna en natt på Storulvån innan man påbörjar sin vandring. Men vi hade lite tajt tidsschema så vi åt frukost på Storulvåns fjällstation innan vi började vandra första etappen av Jämtlandstriangeln.

Första etappen är 16 km och går mestadels uppför. För oss tog första etappen 6 timmar med ett antal stopp på vägen.

Det är ingen risk att man går fel om man följer rätt markeringar. När vi började vandra trodde vi att det bara var att följa det röda kryssen, men det visade sig vara fel. Man skall följa stenhögarna med markeringar.

Vandringslederna är väl anordnade. På vissa ställen har man byggt broar, både stora och små. På andra ställen har man lagt ut plank för att underlätta vandringen och vid regn slippa gå i lera.

Skulle det uppstå en nödsituation på fjället, att någon blir allvarligt sjuk eller det blåser upp till riktigt oväder så finns det raststugor längst vägen. Där finns även utedass för den som behöver.

Mitt ute i ingenstans ligger STF fjällstation Sylarna som är en av tre fjällstationer som knyter samman Jämtlandstriangeln.

Fjällstationen ligger fint i dalen mellan fjälltopparna.

Det var en otroligt skön känsla att komma fram efter en hel dags vandring som både bjöd på sol, moln och regn. Galet hur fort vädret förändras på fjället.

För min del blev det totalt 24 048 steg den första dagen. Bärandes på en ryggsäck av enklare komfort som totalt vägde 8,2 kg. Mina vänner hade betydligt bättre och modernare ryggsäckar. Så med samma mängd packning vägde deras 2 kg mindre. Det var nere på en totalvikt på 6 kg.

På Sylarnas fjällstation bodde vi i ett fyra bäddars rum. Vi hade tur för den 4:e bädden blev aldrig bokad. När man bokar rum på fjällstationerna så skall man vara medveten om att man bara bokar antalet bäddar. Är man ett ojämnt antal personer så finns det risk att du får en okänd person i samma rum.

Middagen bestod av en liten charkbricka till förrätt och gryta till varmrätt. Kvällens grytor var fisk och skaldjursgryta alternativt vegetarisk. Maten var god, men med tanke på att man spenderat hela dagen vandrandes på ett fjäll så skall det nog mycket till om man inte gillar maten som serveras.

Till middagen serverades det en mindre salladsbuffé med bröd.

På fjällstugorna finns det alkoholtillstånd så man kan avnjuta en öl, ett glas vin eller varför inte en Irish Coffee efter maten.

Dagen efter var det dags för etapp två som skulle ta oss till fjällstationen Blåhammaren.

Etapp två är helt klart den jobbigaste etappen. Dels är sträckan längre 18 km och det är väldigt kuperat.

Till lunch valde vi varje dag att köpa med oss ett lunchpaket. Det innebär att för 100:- får du plocka med dig frukost från frukostbuffén. Själva lunchen var ingen höjdare tyckte jag, men naturen däremot var magisk.

Att sitta på fjället och bara blicka ut över landskapet gör en mållös. Jag tänkte innan att jag skulle fundera igenom höstens utmaningar, men väl på plats i tystnaden mitt ute i ingenstans blev jag bara helt tom och kunde inte tänka på något. Det kallar jag maximal avkoppling.

Behöver man komma ifrån vardagsstressen och bara koppla av, åk till fjällen och vandra Jämtlandstriangeln. Det var nog länge sedan jag var så avslappnad.

Att vandra från Sylarna till Blåhammaren tog för oss 8 timmar och för mig blev det drygt 28 000 steg. Vi tog det lugnt med många stopp på vägen. Allt från bad till skumpa stopp. Varje etapp måste ju firas.

Blåhammaren ligger på toppen av ett berg så det är först när man närmar sig slutet som man ser fjällstationen. Det är ganska frustrerande när man tror att man är framme men man bara går och går men kommer aldrig fram.

Att till sist nå fjällstationen Blåhammaren var glädje. Tror vi alla var rätt trötta på slutet. Fjällstationen Blåhammaren är en gammal fjällstation som invigdes redan 1913.

Utanför fjällstationen Blåhammaren står en fyr som är Sveriges enda landfyr. Under klara nätter syns ljuset hela vägen till Sylarna och storlien.

På kvällen serverades en 3-rätters middag. Till förrätt fjällröding, varmrätt grillad renstek och efterrätt choklad i dess olika former. Till det valde vi kvällens vinpaket.

Frukosten var helt okej, hyfsat stort utbud. Hög mysfaktor med tända ljus.

På grund av Corona var tyvärr bastun stängd. Men se vyn inifrån bastun. Kan tänka mig att det är magiskt att sitta i bastun efter en hel dags vandring och blicka ut över fjället.

Vill man inte sova på fjällstugorna så finns det även möjlighet att tälta i närheten. Oftast får man betala en liten avgift för att använd badrummen.

Etapp tre är den lättaste vandringen. Du går från Blåhammaren till Storulvån, en sträcka på 12km med lätt vandring. Det var den kallaste morgonen så denna dag fick vi användning både för mössa och vantar. Stundtals snö på fjället.

Vi hade hela dagen på oss så det blev flera ganska långa stopp längst vägen.

Visste ni att det betyder tur att se en vit ren? Vi såg många bruna, en del vita på håll men precis när vi nästan var framme så såg vi en vit ren på ganska nära håll. Så fin.

Vid 18-tiden från Storulvån gick bussen tillbaka till Duveds tågstation. Där hann vi precis köpa med oss pizza på den lokala pizzerian. Gissa om det smakade gott med en flottig pizza efter flera dygn ute i fjällvärlden. Vi åt som om vi aldrig tidigare sett mat.

Tåget anlände morgonen efter 06:55 på Stockholms centralstation. Perfekt, hela dagen framför sig.

Tips inför Jämtlandstriangeln:

Tåg: Ta nattåget upp till Duved. Du spar tid och det är väldigt smidigt.

Ryggsäck: Investera pengar i en ryggsäck som är avsedd för vandring med bra komfort. En bra vandringsryggsäck väger så mycket mindre än en billig ryggsäck. Fråga mig, jag vet!

Skaljacka: Superviktigt med en bra skaljacka som andas, är vindtät och står emot vatten. Jag köpte en lättviktsjacka men som tål rejält med regn. Under skaljackan bär du med fördel en underställströja som andas.

Skavsår: Köp med Compeed plåster. Dessa fungerar superbra om du får skavsår.

Myggmedel: Ta med myggmedel om du är känslig mot mygg och knott. När vi vandrade så var det lite mygg och knott. Men Jaana hade helgraderat sig med myggnät.

Lunchpaket: Hoppa över lunchpaketet som du köper på fjällstationerna. Du betalar 100:- och får då plocka med dig lunch från frukostbuffén. Dels är frukosten rätt begränsad och att äta en torr smörgås till lunch och lite torkad frukt är inte speciellt gott. Köp istället med dig varma koppen, nötter, chokladkaka eller varför inte tortellini. Garanterat både godare och billigare.

Champagne: Fira varje etapp när du närmar dig målet. Se bara hur glada vissa i sällskapet blev.

Kängor: Köpa riktiga vandringskängor gärna med lite högre skaft. Jag hade inte velat vandra i gymnastikskor. Lätt att man vrickar foten i vanliga skor. Se till att kängorna andas och är vattentäta. Vi tre hade helt nya skor som inte var ingångna så vi hade nog tur för ingen av oss fick skavsår. Kan varmt rekommendera att gå in skorna hemma innan man åker. Köp även en storlek större än vad du brukar ha och kör med dubbla strumpor. Ett par tunnare och ett par tjockare för att minimera skavsårsrisken.

Handduk: Köp en ultralätt handduk. Vi hade med oss AirLite handdukar som fungerade klockrent. Väger i stort sett ingenting och tar ingen plats i packningen.

Stressa inte: Ta det lugnt när du vandrar, ta många pauser och njut av naturen. Det finns i stort sett inget att göra på fjällstationerna så passa på att njuta av naturen istället.

Packning: Packa minimalt, ta bara med dig det du behöver. Underställ är bra då det släpper igenom fukt. Mössa, vantar och en bra skaljacka. Keps om det är soligt, myggmedel, huvudvärkstabletter, hygienartiklar och skavsårsplåster. Vandringsstavar för den som vill (jag klarade mig bra utan). Lättviktshandduk, sängkläder om du inte hyr. Vi körde bara underlakan och tunn fleecefilt då en filt väger mindre än ett påslakan. Extra strumpor och lite snacks. Man blir lätt sugen på både sött och salt så gärna lite choklad och sen salta nötter.

Kostnad: Sovkupé inklusive bussbiljetter 1989:-/person, 2 nätter på fjällstationerna inklusive middag, frukost och lunchpaket 2590:-/person. Inköp vandringskängor cirka 1500:-, skaljacka 1500:- och vandringsbyxor 300:-. Utöver dessa kostnader tillkommer önskad dryck både på tåget och på fjällstationerna.

Tack: Jaana och Johanna för en oförglömlig fjällvandring. Ni gjorde halva resan och naturen med vädret gjorde andra halvan.

Jag kommer garanterat fjällvandra fler gånger i mitt liv. Är du nyfiken på nästa resa följ bloggen. Har du egna erfarenheter om fjällvandring? Dela gärna med dig i kommentarsfältet eller har du kanske tips på ny vandringsleder som är värda att besöka?

2 reaktioner till “Vandra Jämtlandstriangeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s