Lida friluftsgård och Getaren runt

Lida Friluftsgård ligger i Botkyrka kommun, närmare bestämt i Tullinge. Det är ett fint friluftsområde som bjuder på bra aktiviteter både för vuxna och barn.

Vintertid kan du ta med barnen för pulkaåkning och skridskoåkning. På sommaren finns det gått om vandringsleder, badplats, minigolfbana, höghöjdsbana, kanot/SUP-uthyrning, mountainbikespår, utegym och fina grillplatser. När mina barn var små så gick vi på Mulleskola som är en rolig form för barnen att lära sig mer om naturen.

Vårt mål med besöket var att vandra ”Äventyrsstigen runt sjön Getaren”.

Äventyrsslingan går runt en liten sjö som heter Getaren som ligger precis vid Lida Friluftsgård. Slingan är nästan en mil lång och den startar från den stora parkeringen där även Sörmlandsleden går. Så följ inte det röda kryssen utan skall ni vandra runt Getaren så skall ni följa det blåa markeringarna på träden.

Vandringen är stundtals väldigt kuperad och stundtals enkel. Vi hade tagit på oss vandringskängorna som jag rekommendera då risken att trampa snett minimeras. För den som har problem med att vandra långt eller på något annat sätt är ur kondition bör välja en annan vandringsslinga.

Stundtals ser man vattnet och stundtals är man inne i en riktig trollskog.

På ett ställe har man satt upp en brevlåda där det ligger en liten gästbok som man som förbipasserande kan skriva i.

Längst vägen passerar man även ett litet övergivet torp.

För den som har tagit med sig picknick i form av korv kan enkelt stanna vid den välplanerade grillplatsen. Vill man så finns det även möjlighet att hyra vildmarksstugan som ligger fint uppe på ett berg med utsikt över sjön Getaren. Stugan rymmer upp till 10-12 personer och utanför finns grillplats och ved.

I nära anslutning till Vildmarksstugan som man kan hyra ligger Fjällfinakåtan som är en uppbyggd lappkåta i trä där man kan söka skydd vid dåligt väder eller bara inta sin picknick.

Vi hade tagit med oss lite fika så längst vägen stannande vi vid naturgrottan.

För den som vill spendera en natt ute kan man sova i vindskyddet som ligger ganska nära Lida Värdshus.

När man nått målet och nästan är tillbaka så passerar man den mycket omtyckta Accroparken som är en höghöjdsbana. Banan finns i flera olika svårighetsnivåer så den passar både mindre barn, ungdomar och vuxna.

Nära Lida Värdshus ligger en välskött minigolfbana som sommartid är välbesökt.

Vi valde att äta en lättare lunch på Lida Värdshus, potatis och purjolökssoppa. Riktigt gott.

Den som har egen matsäck med sig, kan äta den i värmestugan som ligger i nära anslutning till Lida Värdshus.

För den som gillar att tillbringa mycket tid ute i naturen så kan jag varmt rekommendera Lida Friluftsområde. Där finns det något för alla. Avslutar med några bilder från en fantastisk höstdag. Nyfiken på fler resmål, följ bloggen. Har du egna tips dela mer än gärna med dig genom att lägga en kommentar. På återseende.