Sala Silvergruva med världens djupaste svit!

Vill du uppleva något häftigt, boka sviten i Sala Silvergruva. Sviten ligger hela 155 meter under jorden. Ni kommer garanterat få en upplevelse utöver det vanliga. Först bjuds Ni på en guidad visning av Sala Silvergruva som både är djup, mörk och kall.

Gruvbrytningen i Sala Silvergruva började någon gång på slutet av 1400-talet och hade sin bästa period under Vasatiden i början av 1500-talet. Då utvann man stora mängder silver, nästan fyra ton silver per år. Som djupast var man nere på 250 meter.

På 1700-talet började man ta hand om blyet som fanns i malmen. Blyet användes till att tillverka bland annat blyhagel. På 1800-talet började man utvinna zink och i samband med det privatiserades även gruvan. 1908 gick gruvan Sala Zink AB i konkurs.

Under den guidade turen får man uppleva den underjordiska konsertsalen, underjordiska sjöar och vattendrag, samt det magiska ekot. Det är en häftig känsla att vandra runt nere i gruvan och jag började fundera på hur det var förr i tiden. Man inser ganska snabbt att man inte hade velat arbeta nere i gruvan. Miljön var nog inte den bästa och mina tankar går till det stackars små hästar som placerades i gruvan. Förmodligen såg det aldrig mer dagsljuset innan det var dags för slakt.

Idag är gångarna bra belysta men förr i tiden lös man nog upp större delen av gruvan med brinnande facklor.

Efter den guidade turen lämnas man själv nere på 155 meter djup, så det gäller att man inte lider av någon form av cellskräck.

Man avnjuter middagen i sviten. Riktigt mysigt och det finns ingen risk att man blir störd av andra människor.

För den som inte vill boka sviten i Sala Silvergruva kan välja att stanna en natt ovan jord på Gruvgårdens Bed and Breakfast.

Boendet är enkelt men helt okej. Rent och fräscht med gemensamt sällskapsrum samt kök.

Avslutar med en liten områdeskarta som visar vad som finns inom området. För Er som inte bor allt för långt bort kan jag verkligen rekommendera en utflykt till Sala Silvergruva. Jag blev positivt överraskad.