Kroatien med kristallklart hav

Ända fördelen med Corona är att jag hinner blogga ikapp tidigare resmål… Jag har rest mycket i mitt liv men bara hunnit skriva om en bråkdel på bloggen. Men jag tänker att jag succesivt skall resa tillbaka bland mina minnen och berätta om alla fantastiska ställen som jag har haft äran att få uppleva. Detta inlägg handlar om en fantastisk resa med mina bästa vänner till Kroatien.

Kroatien förknippar jag med kristallklart vatten. Jag tycker det är få ställen i Europa som bjuder på så klar sikt som havet i Kroatien. Känslan när man badar i havet är att det är rent då man tydligt ser havsbotten på ganska djupt vatten.

Vi valde att flyga från Arlanda till Split, därifrån tog vi sedan en Uber till semesterorten Podstrana. Från Split till Podstrana är det cirka 8 km.

Väl i Podstrana hade vi hyrt ett gigantiskt hus med tre våningsplan med en lägenhet på respektive våningsplan. Då husvärden var ny på AirBnB så fick vi det till ett rätt attraktivt pris.

Då vi var en blandad kompott av kompisar och halva familjer så var huset perfekt för oss. Alla fick sitt egna utrymme där man kunde dra sig undan om man kände för det.

Huset låg väldigt nära havet och hade både en stor balkong och en enorm takterrass.

Att kunna sitta ute och se ut över medelhavet tycker jag är helt magiskt. Det slog mig flera gånger under resan att det är så här jag vill ha det på äldre dar. Det är rogivande med havet, bara sitta, blicka ut i horisonten och drömma sig bort.

Huset hade även en mindre utomhuspool som användes flitigt av både barn och vuxna. Tror vi vuxna hade minst lika roligt i poolen som barnen.

Johanna som höll på att ta livet av både mig och Diana när hon hoppade bomben har tidigare gästbloggat här och skrivit ett inlägg om Bali. På hennes egen blogg skriver hon också en hel del om resor, hennes blogg hittar ni här.

I Podstrana består stranden av småsten så med fördel införskaffar man sig ett par badskor för att få en behagligare upplevelse när man badar.

Går man längst stranden så finns ett antal små butiker, restauranger och gårdsförsäljningar. Jag älskar mannen som står vid sitt hus och säljer gårdsvin. Jag vågade aldrig smaka men tror nog att han säljer en och annan flaska både till lokalbefolkningen och turisterna.

Vill man äta lunch nere vid havet eller inta en middag finns det flera riktigt mysiga ställen att välja på.

Vid havet fanns även ett lekland som vi roade oss i en av dagarna. Sjukt kul men med stor risk för skador.

Tog på krafterna att hoppa runt där ute så efter det fick det bli häng på stranden och sen lata sig på varsin luftmadrass.

Om man åker till Podstrana tycker jag absolut att man skall besöka Split. Split är Kroatiens näst största stad och skall tydligen vara en av det vackraste. Innanför stadsmuren finner man den charmiga gamla staden som upplevs bäst till fots.

Det är mysig att vandra runt bland det smala pittoreska gatorna. Stanna upp, sätt Er på ett mysigt café eller en restaurang och insup atmosfären.

Hela staden är uppbyggd kring den romerska kejsarens palats Diocletianus som byggdes på slutet av 200-talet.

En annan sak som jag tycker man skall passa på att göra är att ta en taxibåt ut på någon av alla öar som finns utanför Split.

Det finns över 1100 stycken öar längst den kroatiska kusten. Flera av dem är populära turistmål och man kan enkelt ta sig ut till en del av öarna med färja, taxibåt eller hyra en egen båt under en dag.

Vi valde att ta oss ut till Hvar som är en närliggande ö. Den är känd för sin vackra natur och sitt kristallklara vatten.

Jag gillar verkligen Kroatien, maten är god, vädret är bra och havet är underbart. Att få spendera en vecka tillsammans med goda vänner är magiskt. Det var bara hälften av familjen som saknades för en fulländad vecka.

Tips:

Resor: Ladda ner Uber appen. Uber fungerar supersmidigt och vi upplevde det som det enklaste och billigaste alternativet att snabbt förflytta sig.

Mat: Hyr Ni ett hus som vi gjorde och lagar en del mat hemma så ta Er till en stormarknaden och handla där. Det lokala matbutikerna har extremt dåligt utbud och du får springa till flera olika affärer för att bara få ihop en vettig frukost.

Stranden: Köp badskor, Kroatien har dåligt med fina sandstränder så det är skönt att ha badskor om man inte är van att gå barfota på småsten.

Boende: Mitt bästa tips är att hyra en bostad via AirBnB. Om du är smart så passar du på att samtidigt hyra ut din egen bostad när du ändå är bortrest. Är du inte värd på AirBnB passa på att bli värd. Använder du länken får du en startpremie.

På återseende….

En reaktion till “Kroatien med kristallklart hav

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s