Skidsemester i Stöten

Vill du åka på skidsemester i svenska fjällen kan jag varmt rekommendera Stöten. Av alla skidorter i Sälen har Stöten högsta fallhöjden på hela 370 meter och den snabbaste sittliften. Så funderar man på att åka till Sälen så är Stöten ett bra alternativ.

Upplevelsen när man åker skidor i Stöten är att fjället består av tre ”bergstoppar”. Om du står nere i Stöten mitt med ansiktet mot pisten så har du alla svarta backar till höger. I mitten har du en del röda och blåa backar och längst till vänster finner du det gröna backarna som passar utmärkt för nybörjarna.

Den mer avancerade åkaren kommer hålla sig till höger och dra sig lite till mitten. Det flesta backar leder ner till antingen Soltorget eller Stötentorget. Det är enkelt att hitta och det finns ingen risk att man åker vilse.

För den som vill åka längdskidor finns det fina spår uppe på toppen av fjället. Tar man sittliften från Stöten mitt kommer man rakt på längdspåren.

En annan höjdpunkt är ”snowpark” som finns precis vid Stöten mitt. Den är rolig för både stora som små.

I ”snowpark” hittar man gupp i alla dess storlekar. Från väldigt höga gupp för den avancerade åkaren till små nybörjargupp. Även som förälder är det kul att köra i snowparken och försöka våga sig på att hoppa på det lite mindre guppen.

Men det märks att barnen är modigare. Det bara kör och flyger över, oavsett storleken på gupp.

När det gäller boende så finns det en rad alternativ att välja på i Stöten. Det området vi valde att bo på heter Nordklint och gillar man lyx så är detta det optimala valet. Området Nordklint i Stöten byggdes för 2-3 år sedan och ligger verkligen precis vid pisten och är ett rymlig boende för det större sällskapet.

Mysigt att få spendera en vecka tillsammans med barndomsvänner. Så mycket skratt, långa samtal och goda middagar. Älskar fjällsemester och älskar att dela den med vänner. Längtar redan till nästa vinter.

Fördelen med att ha ski in / ski out från stugan är att man på ett smidigt sätt lätt kan ta sig till och från backen. Jag personligen skulle aldrig boka en stuga där man behöver ta bilen för att komma till backen. Nu kan alla i familjen göra precis som dom vill. När barnen blir äldre och vill spendera mer tid i backen oftast åkandes med någon kompis så kan vi vuxna röra oss hem till stugan.

Det här var nog den första gången som vi inte åt ute överhuvudtaget. Istället passade vi på att grilla i backen flera gånger. En stor fördel är att det finns flera grillplatser i Stöten och det flesta är bra placerade med bra solläge. I år var det extra högt tryck på alla grillplatser då många föredrog att äta lunchen ute på grund av Corona.

Eftersom vi var flera olika sällskap i år och vi bodde lite utspritt så var det ett perfekt att kunna umgås till lunch. På lunchmeny stod det både grillad korv och grillad hamburgare.

Med tanke på Corona och att hålla avstånd tycker jag Stöten hade löst det utmärkt. När man kom fram tankade man ner en app (kan med fördelas tankas ner redan innan ) sen skötte man allt via appen. Genom ett digitalt kösystem checkar man in, köper liftkort, beställer mat etc. Alla köp gjordes utan att behöva gå in och trängas i en lokal tillsammans med en massa okända människor.

Lika så med liftsystemet. Bara det i samma sällskap satt bredvid varandra i liften. När det var nytt sällskap så lämnade man två säten tomma emellan. Liftköerna var väl uppstyrda med bra mellanrum. Men det förvånar mig att det var så otroligt lite folk på sportlovet.

Funderar du på att köpa nya skidor så passa på att testa ett antal skidor. I skidshoppen vid Stöten Mitt finns ett antal demoskidor som du kan testa under en timme. Jag hade hyrt skidor men var lite sugen på att köpa nya. Jag testade ett par men sen gav jag upp. Orkade inte pröva fler för dagen.

Vi hade otroligt fint väder större delen av sportlovsveckan och självklart påverkar vädret mer än man tror. Vem älskar inte att vara i fjällen när det är strålande sol och blå himmel. Allt blir så mycket mysigare.

Tips:

Hyr utrustning: Behöver Ni hyra skidor, gör det på Stadium Outlet precis innan du kommer fram till Sälen. Så mycket smidigare. Det går fortare och är betydligt mycket billigare.

Lunch: Ta med Er så Ni kan grilla i backen. Otroligt mysigt om det är fint väder och barnen älskar det.

Trysil: Har Ni bil, ta tillfället i akt och ta en heldag i Trysil. Det tar cirka 40 min med bil från Stöten att ta sig till Trysil där det har väldigt fina backar. Men som vanligt är det betydligt mycket dyrare i Norge än i Sverige.

Nyfiken på andra fjällstationer? Läs gärna om Lindvallen, Orsa Grönklitt och Romme Alpin. Missa inte heller att prenumerera på bloggen för fler spännande resmål. Avslutar med en gruppbild på större delen av gänget.

På återseende . . .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s