Längdskidor i Åre

Gillar du att åka skidor? Varför inte boka en kortweekend till Åre. Vi tog tåget upp till Duved direkt från Stockholm Centralstation. Hur smidigt som helst.

Hade vi haft lite bättre framförhållning så hade vi självklart bokat nattåget upp men då vi var ute i sista minuten fick det bli dagtåget upp.

Från Duved tog vi oss sen vidare med bil till Tegefjäll som ligger 4km från tågstationen. Så på under 10 minuter var vi framme i Tegefjäll.

Tegefjäll är en stugby som ligger mitt emellan Åre och Duved men skidområdet tillhör Åre. Rent spontant skulle jag säga att Tegefjäll är ett lugnare alternativ till Åre och passar familjen som vill ta det lite lugnare.

Åker du utför så kan du enkelt åka mellan skidsystemen Tegefjäll och Duved. Dessa två system är sammanlänkade med varandra.

När vi var uppe så var det otroligt lite folk. I stort sett inga liftköer alls. Har ingen aning om det brukar vara så lite folk men jag hade förväntat mig lite liftköer.

För den som gillar att åka längdskidor så finns det flera olika möjligheter.

Vi valde att ta bilen till Björnen då skidspåren där är riktigt bra.

Dagkort köper du direkt på plats, supersmidigt via en automat.

Jag testade både 5km, 7,5km och 10km spåret. Samtliga var riktigt bra och lagom kuperade.

Spåren var väl uppmärkta vilket är toppen. Det finns inget värre än när man åker längdskidor, spåren delar sig flera gånger och det saknas tydliga skyltar. I Björnen är det inge risk att du åker vilse, där är spåren väl uppmärkta. Åker man 10km spåret passerar man ett ställe där man kan ta en fika med nygräddade våfflor och kaffe. Tyvärr var det inte öppet när vi passerade.

Tycker även slutskylten man möts av vid sista backen innan man kommer till målgången är magisk.

Gillar verkligen att åka längdskidor. Det är något som jag lärde mig att uppskatta när jag gjorde en Svensk klassiker där en av delmomenten var att ta sig runt öppet spår som är totalt 9 mil inom en viss tidsram.

Stillheten och tystnad som uppstår på vintern med snö i kombination med motion är magisk. Älskar det!

Nyfiken på andra svenska fjäll? Läs gärna mina andra inlägg om Romme Alpin, Orsa Grönklitt, Lindvallen och Stöten. Glöm inte att prenumerera på bloggen. På återseende….

2 reaktioner till “Längdskidor i Åre

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s