Kajakparadiset i St Annas Skärgård

Älskar du som jag naturupplevelser? När jag var yngre reflekterade jag inte så mycket över naturen, men ju äldre jag har blivit desto mer har jag lärt mig att uppskatta naturen. Gillar man dessutom havet så är en weekend i St Annas Skärgård perfekt. Jag kan varmt rekommendera det och gillar du att paddla kajak så har du kommit till himmelriket.

Vår familj som består av mig Karina, min man Stefan samt våra två barn Ida 13år och Rasmus 15år paddlade ut en fredag eftermiddag och kom tillbaka runt lunchtid på söndagen.

Vi hyrde kajakerna från en härlig gammal dam på Tyrislöts sommarlanthandel i St Annas skärgård.

Barnen fick Själva ta ansvar och packa sina egna kajaker.

Jag var lite orolig innan om vi verkligen skulle få med oss allt. Vi hade tagit med oss rätt mycket mat och dryck. Men med lite trixande med packningen så lyckades vi till sist att stuva in allt.

Helt otroligt, även i år lyckades jag pricka in fantastiskt väder med strålande sol, blå himmel och näst intill helt vindstilla. Vädermässigt sett hade vi verkligen det bästa förutsättningarna när vi paddlade ut på fredag kvällen. Känslan var magisk!

Att sitta i en kajak när havet är stilla, solen skiner och det är blå himmel är helt magiskt. Så rofyllt. Eftersom vi kom iväg med kajakerna först på fredag eftermiddag så valde vi att bara paddla två timmar innan vi slog läger inför natten.

Kartan ovan visar ön vi stannade på. Pricken till vänster visar vart vår bil stod parkerad. Ön vi valde var liten och vi fick ha den för oss själva. Det ända kruxet var att det fanns inge gräs på ön så vi fick slå upp tälten direkt på berget. Som tur var blåste det inte annars hade vi fått problem.

Man kan knappast klaga på läget eller utsikten, helt magiskt. Men att tälta på berget med ett tunt liggunderlag är ej att rekommendera. Man sover varken bra eller skönt. Vet inte hur många gånger jag vaknade och försökte vända på mig för att hitta en skönare sovställning.

Men wow vilken kväll St Annas skärgård bjöd på. Så fantastiskt vackert. Älskar sommaren, naturen och solnedgångarna.

Till middag grillade vi oxfilé, åt småplock och bara njöt av nuet.

Det blir inte många sommarkvällar som denna på ett år.

Så otroligt mysigt att bara vara familj. Tror att det är dom här stunderna våra barn kommer bära med sig som minnen resten av livet.

På kvällen fiskade barnen lite och tog en kvällstur med kajakerna.

Själva njöt vi av den fantastiska solnedgången. Att sitta en kväll helt själva på en liten ö i St Annas skärgård är rofyllt och magiskt. Önskar att alla skulle få chansen att uppleva detta.

Dagen efter vaknade vi väldigt tidigt. Ingen av oss hade sovit bra och kroppen kändes stel, nästan som om man hade blivit överkörd av en traktor.

Det blev en tidig frukost med ett morgondopp i havet. En riktigt bra start på dagen.

Det jag upplevde som negativt i St Annas Skärgård var att man måste bada från klipporna. Längst med alla klippor är det mycket sjögräs och en del alger. Jag gillar inte sjögräs och fick problem med svullna ögon, troligtvis på grund av alger.

Efter frukosten bestämde vi oss för att paddla ut till en fyr som barnen tyckte verkade spännande.

Jag var lite orolig för att Ida, vårt yngsta barn inte skulle orka paddla så långt. Men jag oroade mig helt i onödan. Det gick hur bra som helst.

För att få lite ny energi passade vi på att pausa och ta en fika innan vi paddlade vidare.

Nästa stopp blev ett lunchstopp med kräftor, blå himmel och gassande sol.

På ön fanns det frigående får så efter ett tag fick vi lite sällskap.

Andra natten la vi till i en skyddad vik där passagen in var så smal så bara kajaker kunde ta sig fram. Det var mycket båtar ute och vi ville helst hitta en ostörd plats där vi kunde vara helt själva. Då är det verkligen en fördel att paddla kajak då man tar sig fram nästan överallt.

Vi fick en till riktigt fin kväll. Till middag blev det tunnbrödsrulle med potatismos. Rätt smidigt att ta med sig och minimalt med färskvaror.

Att vistas i skärgården fina sommarkvällar är otroligt mysigt. Det är dessa minnen man bär med sig in i höstmörkret och redan nu, fast sommaren inte ens är slut så längtar jag efter nästa års tur.

Tips:

Mat: Frysta kräftor funkar perfekt som kylklampar första dygnet. Kött eller fisk första kvällen, håller sig bra med hjälp av kräftorna som kylklampar. Tunnbrödsrulle med pulvermos, småplock som exempelvis lufttorkad korv typ Fuet, oliver, ost och kex. Vatten i pet flaskor som man fryser ner till is innan man åker. Det hjäöper till att hålla färskvarorna fräscha. Frukt, fikabröd, godis och chips. Jättegott med något salt om det är varmt.

Kläder: Badkläder, handduk, shorts, badtofflor, regnjacka, tjocktröja, mysbyxor, underkläder, linne och en underställströja om det blir kallt. Det behövs inte så mycket mer. På dagarna har du bara shorts och linne, på kvällen vill du ta på dig något varmare.

Packning: Packa allt i svarta sopsäckar ifall kajaken läcker in vatten. Inte roligt att komma fram och all packning är blöt.

Övrigt: Ta med myggmedel, vi upplevde att det var mycket mygg och knott på kvällskvisten. Solskyddsfaktor, solen tar enormt mycket på havet. Keps, solglasögon och kajak vantar. Lätt att man kan få skav eller blåsor i händerna om man är ovan. Soppåsar för att ta med sig soporna hem. Va rädd om naturen, lämna den som du vill finna den. Ta med mycket vatten. Vi hade tagit med oss för lite vatten så vi var tvungna att fråga en båt om det hade vatten som vi kunde få. Allt löste sig men det är ganska stressande att inse att man har för lite vatten med sig när det är varmt ute och alla är törstiga.

Jag har paddlat kajak både runt Dalarö och St Annans skärgård. Mitt förstahandsval är helt klart St Annas Skärgård då det är betydligt mycket lugnare. Runt Dalarö är det mycket båttrafik och många motorbåtar kör fort.

Läs gärna mitt inlägg om Dalarö och följ gärna bloggen för inspiration och nya tips om härliga resmål. På återseende.

2 reaktioner till “Kajakparadiset i St Annas Skärgård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s