Åre Tegefjäll

Om du gillar att åka skidor, boka en kortweekend till Åre. Istället för att köra bil så kan man smidigt ta tåget upp till Duved direkt från Stockholm Centralstation.

Rekommenderat är att ta nattåget upp men vi var ute i sista minuten så det fick det bli lunchtåget upp.

Från Duved till Tegefjäll är det cirka 4 km med bil. Så på under 10 minuter var vi framme.

Jag skulle säga att Tegefjäll är ett lugnare alternativ till Åre och passar utmärkt för barnfamiljen. Tegefjäll ligger mitt emellan Åre och Duved men skidområdet tillhör Åre.

För den som åker utför så kan man enkelt åka mellan skidsystemen Tegefjäll och Duved. Systemen är sammanlänkade med varandra och det går lift emellan.

När vi var uppe så var det otroligt lite folk, troligtvis så berodde det på Corona men kanske även på att Tegefjäll är mindre känt än självaste Åre. Det var i stort sett inga liftköer. Jag har ingen aning om det brukar vara lite folk men jag hade förväntat mig betydligt mycket längre liftköer.

Gillar man att åka längdskidor så finns det flera alternativ att välja på.

Vi valde att ta bilen till Björnen där vi hade hört att skidspåren skulle vara riktigt bra.

Lösa dagkort gör man enklast direkt på plats via automaten, verkligen supersmidigt.

Det fanns flera spår att välja mellan. Jag valde att testa 5 km, 7,5 km och 10 km spåret. Samtliga spår var bra och kändes lagom kuperade.

Samtliga spår var väl uppmärkta med tydliga skyltar vilket är toppen. Det finns inget värre än när man åker längdskidor och spåren delar sig flera gånger med total avsaknad av tydliga skyltar. I Björnen är det inge risk att man åker vilse, samtliga spår är väl uppmärkta. När man åker 10 km spåret passerar man ett ställe där man kan svänga in för en fika med nygräddade våfflor och svart kaffe. Tyvärr var det stängt när vi passerade.

Gillar även skylten som möter en vid sista backen innan man kommer till tillbaka till startplatsen. Den får i alla fall mig att le lite.

Jag gillar verkligen att åka längdskidor. Det är något som jag lärde mig att uppskatta när jag gjorde en Svensk klassiker där en av grenarna är att ta sig runt öppet spår eller Vasaloppet på totalt 9 mil inom en viss tidsram.

Stillheten, naturen och tystnad som uppstår på vintern med snö i kombination med motion är magisk jag älskar det.

Nyfiken på svenska fjäll? Läs gärna andra inlägg om Romme AlpinOrsa GrönklittLindvallen och Stöten. Är du rädd för att missa något prenumerera på bloggen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s