BUDAPEST

BUDAPEST – EN HÄRLIG MIX AV ALLT!

”Helt otroligt, bara två timmar bort med flyg ligger fina Budapest, Ungerns huvudstad,” säger Karina Jakobsson.

Att tillbringa en weekend i Budapest ger en härlig mix av kultur, ståtliga byggnader, spabad med ett stort utbud av behandlingar, bra uteliv och god mat till en bråkdel av priset mot Sverige.

Jag hade inga förväntningar alls på Budapest innan jag kom dit. Men jag måste säga att jag blev positivt överraskad. Budapest är en väldigt fin huvudstad med mycket gammal arkitektur, påminner lite om Prag.

Att bara strosa runt bland alla mäktiga palats och byggnader är häftigt. Ta dig tid att sitt ner och blicka ut över stan. Många platser bjuder på riktigt fina vyer. Som här sitter jag uppe vid slottet som byggdes på 1200-talet och blickar ner på den enormt vackra parlaments byggnad som ligger vid floden Donau.

Något jag inte visste innan var att Budapest består av två stadshalvor som delas av floden Donau. Den ena som man kallar Buda och den andra Pest.

Om man besöker Budapest tycker jag absolut att man skall ta en båttur på floden Donau. Dels för att få ta del av stadens historia och se bland annat det ståtliga parlamentet på nära håll.

Vi valde att ta båtturen som avgick precis innan skymning. Det innebär att på vägen bort ser du alla byggnader i dagsljus men på vägen tillbaka börjar det skymma och du får se alla pampiga byggnader snyggt belysta.

Vill man inte ta en båtturen kan ett annat alternativ vara att ta en promenad över en av alla Budapest broar som förbinder stadshalvorna Buda och Pest.

Gör ett besök i den mäktiga kyrkan Sankt Stefansbasilikan som byggdes i mitten av 1800-talet. Kyrkan är uppkallad efter den första kungen i Ungern, Stefan den heliga. Med sin nästan 100 meter höga kupol syns den över nästan hela Budapest.

Kyrkor är ofta väldigt vackra men denna kyrka är helt magisk. Vi stannade rätt länge och funderade på hur livet en gång i tiden måste ha sett ut.

När ni besöker kyrkan passa på att betala och ta trapporna hela vägen upp för att se utsikten över stan. Väl värt pengarna och mödan.

Många trappsteg blev det men det är ett bra sätt att få en överblick över staden.

En annan historisk plats är minnesmonumentet nere vid Donaus kajkant. Under cirka 100 meter står en massa olika skor i brons. Dessa skor symboliserade de tusentals judar som fick sätta livet till och avrättade längst floden Donau. Precis innan avrättningen blev det ombedda att ta av sig skorna så skorna blev kvar på land när kroppen föll i vattnet.

Avskyvärt att inse att detta verkligen har skett. Barnskorna påverkar mig väldigt starkt. Vad är det för värld vi lever i med alla hemskheter som skett och fortfarande sker?!? Så tragiskt att oskyldiga människor får sätta livet till.

Åker man till Budapest tycker jag att man skall besöka ett av alla spa och termalbad. Detta är en stor tradition i Ungern och baden är välbesökta under helgdagarna. Efter lite research valde vi Gellért som skall vara ett av det kändare termalbaden i Europa. Förväntningarna var skyhöga…

Men tyvärr måste jag nog göra alla besvikna, att gå på spa i Budapest är inte som att gå på ett lyxigt spa i Sverige. Här går folk blandat tjejer och killar med ytterskor på ända in till omklädningsrummen. Det gör att det känns halvsmutsigt i alla allmänna utrymmen och jag som hade glömt mina badtofflor fick nästan panik av allt äckligt hår som låg överallt.

Addera till väldigt mycket främmande, halvnakna kroppar som skall trängs tillsammans i bassängerna. Helt enkelt inte min grej. Vi hade tänkt att även besöka det mest kända termalbadet Széchenyi men att bara titta in och se alla människor fick oss att hoppa över ett till spabesök. Skall du besöka ett spa kostar det ca 450:- inklusive 20 minuters massage.

Att gå ut och äta i Budapest på en normal medelmåttig restaurang är betydligt mycket billigare än hemma i Sverige. Vi åt på många lokala ställen och fick bra mat.

Men höjdpunkten var den otroligt mysiga bistron Deryne som ligger på Budasidan.

Kan varmt rekommendera alla att ta en fördrink med smak av chili. Nog den bästa fördrink jag druckit. Restaurangen har även en trevlig uteservering men tyvärr var det inte tillräckligt varmt för att kunna sitta ute.

Vill man äta ”fine dinning” så är Budapest det perfekta valet. Här kan du äta på en restaurang som har en stjärna i Guide Michelin till en ”billig” peng.

Vi valde att besöka Costes som har en stjärna i Guide Michelin. En restaurang som har en ganska kal miljö. Det hade dessutom inte skadat om det hade höjt värmen ett par grader inomhus. Lite olustig känsla när man klär sig fint och sen fryser halva måltiden innan vinet hinner värma.

Restaurangen hade ett annorlunda konceptet som var rätt roligt, men kanske inte helt genomtänkt. För varje rätt fick man fyra spelkort där det fanns fyra olika smakupplevelser som man sen skulle enas om runt bordet.

Kul koncept, men jag kan tycka att en restaurang som har en stjärna i Guide Michelin skulle behöva vara lite mer flexibel. I vårt fall kom vi ganska snabbt fram till vår meny, men vi fick alla kompromissa lite på våra viljor.

Vi valde att äta en 4-rätters avsmakningsmeny med lite aptitretare mellan måltiderna.

När det kommer till själva smakupplevelsen så blev i alla fall jag lite besviken. Jag hade förväntat mig betydligt mycket mer!!

Maten var okej men rätt smaklös och med tanke på att restaurangen har en stjärna i Guide Michelin så tänker i alla fall jag att smakupplevelsen skall vara något utöver det vanliga.

På tre personer slutade notan på 5600:- inklusive vinpaket och fördrink.

Ser man på totalen 1866:-/per person så är det avsevärt mycket billigare än det hade varit hemma. Jag tycker det är kul att ta tillfället i akt men hade önskat att totalupplevelsen varit bättre.

Fika bör man annars dör man… New York Café är ett måste om man är i Budapest. Det måste vara en av världens vackraste café. Man stumnar inför den vackra och imponerande interiören.

Vilken miljö, vilka fantastiska målningar och adderar till en person som spelar klassisk musik på ett piano. Så stämningsfullt.

Vi passade på att äta lunch, dricka champagne och avsluta med ”fin” kafé. Gott och lyxigt.

På kvällen hade jag ett starkt önskemål att besöka en rooftop / skybar inne i Budapest. Efter att precis ha hemkommit från Bangkok med färska minnen från Sofitels rooftop bar på 29:e våningen som har en magnifik utsikt över Bangkok så var jag bra sugen på en likvärdig bar.

Efter att ha googlat och frågat runt så landade vårt val på 360 grader Igloo Garden Bar. Min tanke innan vi kom dit var att jag skulle mötas av något liknade som i Bangkok men hade jag tänkt steget längre så hade jag insett att det inte finns några skyskrapor i Budapest.

360 grader Igloo Garden Bar bjuder inte på några hissnande vyer, men är helt klart värt ett besök, otroligt mysig miljö. När det är kallt ute kan man sitta i någon av alla dessa igloon.

Restips för en weekend i Budapest:

Promenera: Allt ligger inom lagom gångavstånd så ta på dig sköna skor och promenera runt bland alla sevärdheter.

Spabad: Glöm inte att ta med badtofflor och boka behandlingar i tid. När vi var där så var det flesta behandlingar redan fullbokade och jag hade verkligen velat ha badtofflor på mig.

Donau: Kan varmt rekommendera att ta en båttur på floden Donau. Välj turen som går på kvällen så hinner du ser alla historiska byggnader både i dagsljus och belysta när det börjar skymma. Båten vänder och går samma väg tillbaka så då får du båda delarna.

Mat: Unna dig själv att äta gott till en bråkdel av priserna hemma. Har du tajt budget välj det lokal restaurangerna där priserna är väldigt låga. Meny från turiststråket.

Boende: Vi bokade Carat Boutique hotell som är 4-stjärnigt och som hade fått bra recensioner. Lite för bra med tank på att vi hade besök av en kackerlacka i vårt badrum ett antal gånger!!! Frukosten var inte heller mycket att hänga julgranen. Antingen har det låg standard i Budapest eller så var omdömet felaktigt eller så hade vi maximal otur.

Avslutar med en härlig bild när underbara Sara vår egen yogainstruktör kör ett privatpass med oss på hotellrummet  Tack tjejer för en härlig weekend.