Dalarö

Har du någon gång testat att paddla kajak? Med hemmasemester har jag vidgat mina vyerna och testa nya saker.

Jag och min bästa vän Johanna bestämde oss för att testa på att paddla kajak. Vi ville uppleva naturen och vara aktiva. Efter att ha kollat runt lite så bestämde vi oss för att pröva på att paddla kajak ute i Skärgården med utgångspunkt Dalarö.

Ingen av oss är vana paddlare så vi valde att boka ett färdigt koncept från Dalarö Kajak. Klockrent, kan varmt rekommendera Dalarö Kajak. Ett paket från Dalarö Kajak innefattar hyra av kajak fredag till söndag, tält, sovsäckar, liggunderlag, spritkök, en natt på Smådalarö gård, 3-rätters middag, frukost och lunchpaket.

Vi startade vår tripp fredag förmiddag. När vi anlände fick vi först en genomgång av kajakerna, hjälp att ställa in dem och tips om lämpliga paddlingsrutter med förslag på öar att övernatta på. Vårt mål var att ta oss upp till ett naturreservat.

Förutom kläder, var vi tvungna att ta med oss lunch samt middag till första dagen och frukost, lunch nästkommande dag samt tillhörande dryck. Vi var lite oroliga att vi inte skulle få med oss all packning då det kändes som om vi hade extremt mycket packning men en kajak rymmer så mycket mer packning än vad man tror.

Att starta från Dalarö Kajak är en bra start då Dalarö Kajak ligger i en smal kanal med lugnt vatten. Då hinner man känna av kajakens stabilitet och lära sig att navigera höger och vänster med pedalerna innan man kommer ut på lite mer öppet vatten.

Fredagen bjöd på mycket vind vilket kändes tydligt när man kom ut på öppet vatten. Är man inte en van paddlare kan det kännas lite läskigt. Det var väldigt vågigt och när motorbåtarna passerade i hög hastighet nära kajakerna blev vågorna ännu högre. Men ganska snabbt inser man att man sitter rätt stabilt i kajaken och det skall mycket till om den skall välta.

Vårt första stopp gjorde vi på en ö som heter Simpskallen. För oss tog det nästan två timmar att ta oss dit ut från Dalarö kajak.

Väl ute på ön Simpskallen blåste det rejält och vi borde vi ha lagt till i viken där det var helt vindstilla.

Lunchstoppet tog drygt en timme sen var det dags att paddla vidare.

Vi hade tänkt att ta oss upp till naturreservatet Stora Sandholmen men det inte var helt lätt att läsa kartan samtidigt som man paddlar så det slutade det med att vi slog tältläger på Gnetholmen.

Perfekt läge i en liten skyddad vik där vi lätt kunde få upp kajakerna utan att vara rädda att vakna dagen efter att kajakerna drivit till sjös.

Vi hittade en minimal yta med mossa så vi lyckades att få upp tältet. Supersmidigt, två tältpinnar sen var tältet på plats.

Vi var rätt trötta och möra i kroppen efter en lång dag så när vi väl slog läger så kändes det lyxigt att dricka bubbel. Otrolig känsla att kunna njuta av en fin kväll.

För att busa till det lite och inte vara som alla andra hade vi tagit med oss paljettklänningar. Vem åker ut på en kajakhelg och släpar med sig paljettklänningar? Men sagt och gjort så rev vi av en fotoserie i vår glittriga utstyrsel.

Finns det något godare än att äta mat ute i naturen? Det spelar nästan ingen roll vad man äter, allt smakar gott. Vi började med lite tilltugg i form av lufttorkad korv och kex med ost. Där efter tände vi engångsgrillen som jag hade lyckas hitta hemma i garaget. På grillen tillagade vi sedan kasslerpaket.

Till efterrätt hade vi förberett att vi skulle laga blåbärspaj. Smulpajen hade vi förberett hemma. Men en ö utan blåbär resulterade i en blåbärspaj utan bär. Men vad gör det det när man har tagit med sig vaniljvisp. Det var nog mest sockret vi ville komma åt så vi tillagade smulpajen utan bär.

Vi fick avnjuta en fin kväll med magisk solnedgång.

Dödströtta efter en lång dag i friska luften och flera timmars paddling somnade vi tidigt. Men natten flöt på ojämnt. Vi vaknade båda två flera gånger. Jag undrar om någon människa sover en hel natt utan att vakna på ett hårt liggunderlag. Det kändes som om jag vaknade hundra gånger vilket även resulterade i att vi gick upp tidigt på morgonen.

På morgonen fanns det inte ett moln på himlen. Fantastiskt!! Vi blev kvar rätt länge på ön. Solade, badade och bara kopplade av.

Till lunch tillagade vi tunnbrödrulle med pulvermos samt ufttorkad korv. Lite smaklöst men det dög när det inte fanns några andra alternativ.

På eftermiddagen paddlade vi vidare till Smådalarö Gård där vi skulle checka in på hotellet. Paddlingen tog tre timmar och vi var trötta när vi väl kom fram.

Smådalarö Gård ligger fint vid vattnet med bastu och badbrygga. Det allmänna ytorna är trevligt inredda och uteverandan ligger på höjden med utsikt mot vattnet.

Efter att ha spenderat en natt i tält var det rätt skönt att sova en natt på hotell. Rummen var fina.

På kvällen år vi en 3-rätters middag. Perfekt när man fick välja fritt från meny. Maten höll en bra nivå.

Att vakna och äta en lång hotellfrukost är aldrig fel.

Efter frukosten var det dags att återigen packa kajakerna för att paddla tillbaka till Dalarö Kajak. Paddlingen tillbaka var ingen lek. Vinden låg på rejält, väldigt höga vågor och konstant motvind.

Vi hade tänkt stanna längst vägen och äta vårt lunchpaket men på grund av det höga vågorna valde vi att paddla hela vägen till Dalarö Kajak och när vi var framme satte vi oss i lä och åt lunchen.

Tips:

Sopsäckar/plastpåsar: Packa allt i sopsäckar eller plastpåsar. Jag är glad att jag hade lagt alla mina kläder i en svart sopsäck annars hade jag inte haft några torra kläder till kvällen.

Karta: Bör ligga i en bra plastficka som är väl försluten, annars kommer den bli förstörd av allt vatten.

Säkra kajaken: Dra upp kajaken när ni går iland på någon ö. Oftast blåser det mycket på havet och det är lätt att en våg plötsligt slår upp och har man då inte säkrat kajaken så är risken stor att den dras med i vågorna.

Handskar och varma kläder: Ta med ett par handskar som du kan ha när du paddlar annars är det lätt att man kan få skav eller blåsor. Ta med varma kläder, det kan bli riktigt kallt på havet. Skönt att kunna ta på sig en varm tjocktröja när man fryser.