Fem måsten i Kuba

Du kan gå på turistfällan och betala dyrt för att åka amrikanare eller så löser du det på ett smartare sätt.

Besöker du Kuba så missa inte nedan tips.

Dansa salsa – att åka till Kuba och inte testa på att dansa salsa, är som att åka till Paris utan att ha sett Eiffeltornet. Med andra ord ett stort misstag!!

Vi – jag och min man som både två har dålig taktkänsla och ingen koll på dansstegen bokade en salsakurs hemma hos ett kubanskt par. Att få spendera två timmars tillsammans med detta ledlösa par var fantastiskt. Att få följa dem i dansstegen gav i alla fall oss en hyfsat bra koll på grunderna.

Efter två timmar klarade vi av att kombinera ihop alla stegen till ett hyfsat flyt som i alla fall påminner om salsa. Det blev många skratt under vägen och det var en otrolig glädje i rummet. En riktigt rolig upplevelse och ett reseminne som jag kommer bära med lång tid framöver. Jag skulle säga att det var en av resans höjdpunkter.

Salsakursen var givande och efter det kunde även vi hänga med hyffsat ute på salsaklubbarna. Det är tacksamt att försöka lära sig dansa salsa i Kuba, går du inför att lära dig så tar det inte lång tid innan någon kuban dyker upp vid din sida och mer än gärna försöker guida dig in i rätt salsarytm. Men att försöka följa kubanerna som är födda med takten i blodet är inte helt lätt. Deras kroppar följer musiken på ett ledlöst sätt medan vi kämpar på med våra stela robotrörelser. Jag undrar hur många gånger vi fick höra orden ”listen to the music” hahaha… då inser man att det inte riktigt flyter.

Amerikanare – du kan inte ha varit i Kuba utan att åka amerikanare. Men ett tips är att avvakta. Ta inte den guidade turen runt Havanna det är en ren turistfälla. Utan avvakta och ta den senare när / om du reser runt i landet. Du kommer förr eller senare behöva taxi och sannolikheten är stor att du då får möjligheten att åka en gammal amrikanare.

Gamla amerikanare finns överallt i Kuba. Förr eller senare kommer du behöva förflytta dig med taxi och då kan du välja att göra denna resa med en amerikanare. Du kanske får betala lite mer men inte i närheten vad du får betala för att åka amerikanare i Havanna.

Besök in tokasfarmare – se till att du får lära hur man tillverkar cigarrer och ta del av hur plantorna växer samt skördas. Självklart tar du även tillfället i akt och provröker en cigarr. Ges tillfället provsmaka även fin kubansk rom. I Kuba är det hårt reglerat när det gäller tobaksfarmare, när det har skördat får det enbart behålla 10% av sin totala skörd, 90% av skörden tvingas det att sälja direkt till staten.

Rida – i många delar av Kuba transporterar man sig fortfarande till största delen med häst och vagn. Det finns hästar överallt och det är lätt att boka en ridtur. När vi var i Kuba så red vi på två orter, Vinales och Trinidad. Skulle jag välja en ort skulle jag välja Vinales på grund av den otroligt fina naturupplevelse som Vinales bjuder på.

Men när du bokar ridning var vaksam på djurhållningen. Du behöver inte vara något proffs för att se om djuren är välskötta och hur det hanteras. Ställ frågor innan du bokar och ställ krav att om hästarna inte är välskötta så blir det ingen ridning. Det gjorde vi.

Det finns allt för många dåliga exempel på vanskötta djur i Kuba, men är man bara medveten om det så finner man det seriösa arrangörerna. Ett tips är även att boka en tur där ni rider själva och inte i en grupp med massa andra turister. Många delar av Kuba har en fantastisk natur och det är kul att se delar av landskapet via hästryggen.

Vita sandstränder – Kuba är delvis känt för sina fina långa vita sandstränder. Du kan åka till Kuba, utan att besöka stranden i Varadero. Stranden i Varadero är magisk, med kritvit fin sand och turkost hav. Det är som balsam för skälen. Den finaste stranden under vår Kuba resa upplevde vi i Varadero som ligger två timmars bilresa från Havanna.