Gålö

Årets campinghelg blev ute på Gålö och havtornsudd.

Gålö ligger i Haninge kommun och är ett naturreservat. Väl ute på Gålö kan du vandra ut på Havtornsudd som bjuder på en fin utsikt över Stockholms Skärgård.

Bor man i Stockholm så är det lätt att ta bilen ut till Gålö och Havtornsudd. När du kommer framme till Gålö finns en stor betalparkering där man kan parkera bilen billigt. Vill man bada så finns Gålö havsbad och precis bredvid en fin camping med restaurang.

Det finns en liten utbildningsslinga som man kan promenera för att lära sig mer och om Stockholms Skärgård. Passar både för vuxna och barn.

Vi hade bestämt oss för att campa i naturreservatet och promenera ut till Havtornsudd. Jag hade fått tips från en kompis att det skulle vara riktigt fint och jag kan bara hålla med. Du möts av fina vyer över Stockholms skärgård.

Det är enkelt att hitta, vandringsslingan börjar längst ner på parkeringen vid Gålö båtklubb och hela leden är uppmärkt med blå / röda prickar. Så det är ingen risk att man går fel.

Jag hade tänkt att vi skulle vandra längst ut på Havtornsudd men med tanke på väldigt tung packning och alla barn valde vi efter ett tag att hitta en lämplig plats för att slå upp tälten. Vi hade tur då vi hittade den optimala tältplatsen. Precis vid vattnet med kvällssol och eldstad.

På vägen ut till Havstornsudd passerar man många fina badklippor och en del mindre stränder. Inga sandstränder utan med småsten men fördelen är att man slipper trängas med andra människor.

Det absolut bästa med att gå ut i naturen tillsammans med barnen är att helt plötsligt existerar inte mobiltelefonerna och barnen börjar leka. Det utforska naturen på sitt sätt. Det är härligt att se hur det roar sig med att jaga fisk, elda och tälja pinnar.

Själv älskar jag att sitta ner, blicka ut över havet och fundera över livet. Det är rogivande och vackert. Tror att man ibland måste stanna upp i vardagsstressen och bara koppla av. Vad är inte bättre då än att sitta och se ut över havet.

När det kommer till campingmat så finns det massor med god mat som man kan tillaga. Jag har aldrig förstått det som tar med sig korv med bröd. Självklart händer det att även vi grillar korv, men det finns så mycket annat gott som jag hellre väljer att ta med. Denna gång föll valet på charkuterier, oliver och ostar till förrätt.

Testa att grilla rökt sidfläsk. Riktigt gott!! Kan rekommendera det.

Varmrätt blev grillad entrecote med kall potatissallad. I vanliga fall brukar vi köra foliepaket med kassler och potatis som är en av våra favorit men vi var lite osäkra på hur grillmöjligheterna skulle se ut.

Efterrätt blåbärspaj med vaniljvisp. Hur smidigt som helst. Du förbereder smulpajen hemma och plockar blåbär på plats. Ner med allt i en form eller i folie och sen på brasan. Självklart en påse grillbilar som är betydligt mycket godare att grilla än marshmallow.

En av det bästa sakerna med camping vid vattnet är solnedgången. Att sitta och se solen gå ner är magiskt.

På kvällen roade sig barnen med att göra egna eldshowar på klipporna. Jag tror att det flesta barn tycker det är så spännande att leka med elden.

Att sova i tält innebär oftast dålig nattsömn. Jag vaknar flera gånger, vrider och vänder på mig. Något bättre känns det att sova på en luftmadrass än ett tunt liggunderlag. Denna morgon vaknade jag redan 05:00 och fick uppleva soluppgången. Solnedgångar är magiska men även soluppgångar är otroligt fina.

Dagen efter hoppade vi över frukosten och packade istället ihop tältet snabbt för att istället på vägen hem stanna på mysiga Stegholms Gårdscafé. Så mycket lyxigare med en rejäl smörgås och en kopp nybryggt café.

Fiket har en liten lekpark för yngre besökare.

Tips för en lyckad campinghelg:

Att komma ut i skog och mark är fantastiskt. Jag tror att en del barn kan knorra lite innan men när det väl kommer ut så leker det och utforskar omgivningen. Det lägger undan mobiltelefonerna och njuter av naturen. Ta till vara på det och ta med täljknivar, fiskespön och ficklampor som inbjuder till lek.

Ett annat alternativ är att bege sig ut tillsammans med en annan barnfamilj eller ta med en kompis till barnen. I vårt fall har vi en årlig tradition och campar varje sommar med några av barnens kompisar. Klockrent, barnen är glada och vi vuxna kan umgås på ett avslappnat sätt.

Packning, ta bara med det Ni behöver. Det är jobbigt att bära på tung packning och ofta släpar man tyvärr med sig saker man inte använder. Skall man vandra långt så gäller det att hålla nere totalvikten så alla orkar bära sin egen packning.

Gillar du restips, följ bloggen nya upptåg på gång….