
Jag var sugen på att testa en ny form av semester. Hoppa över det traditionella där man i vanliga fall flyger, åker tåg eller bilar. Jag ville testa att ha en mer aktiv semester så varför inte ta med sig cykeln till Gotland och använda cykeln som färdmedel för att förflytta sig runt ön.

Totalt cyklade vi cirka 20 mil på fem dagar. Från Visby upp till Fårö med ett antal stopp längst vägen och sen tillbaka till Visby igen.

Vi tog första morgonfärjan 07:55 från Nynäshamn och kom fram till Visby runt lunchtid.


Jag tog med mig min gamla damcykel, en 7 växlad Sjösala och Anna hyrde en elcykel på en cykeluthyrare väldigt nära hamnen.

Så fort vi hade hämtat ut elcykeln åt vi en snabb lunch i Visby. Sen började vi cykla med sikte på Slite Strandby.

Att ta sig till vårt första stopp på Gotlandsresan tog cirka två timmar. Väl framme vid Slite strandby hade vi hyrt en liten designstuga på 13 kvm med fin takterrass.

Vi njöt av utsikten från vår takterrass. Att äntligen vara framme på Gotland och vårt första stopp Slite Strandby. Jag hade packat med mig lite smått och gott för att fira Anna som har hunnit fylla 50 år.

Nere på bryggan vid Slite Strandby finns en fin vedeldad sjöbastu. Den kan man boka privat eller så bokar man in sig på en plats på den allmänna tiden. Jag har för mig att det kostade 70:-/person för en timme på allmän tid där fler personer kan basta samtidigt.

Smakfull bastu med absolut bästa utsikten. Otroligt skönt att värma upp trötta muskler efter dagens cykeltur och en tidig uppgång. Helt underbart att ta ett svalkande dopp i havet.


Mitt första intrycket av Gotland var väldigt bra. Middagen valde vi att äta på Slite strandbar. Maten var god och höll bra kvalitet.



På anläggningen finns en pool om håller 28 grader för den som inte vill ta ett dopp i havet.



Frukosten på Slite strandbar är riktigt bra, absolut värd att betala för.



Dag två var det dags att lämna Slite Strandby för att cykla vidare mot Fårö.





Väldigt nära Slite Strandby ligger industrin Cementa. Den passerade när vi fortsatte vår resa. Fick ångest när jag cyklade förbi industrin. Skulle verkligen inte vilja arbeta i den miljön.

Vårt första stopp dag två blev Smöjen kalkstensbrott.


Jag var helt inställd på att vi skulle mötas av ett kristallklart vatten som i en blå lagun men så fel jag hade. Vattnet var snarare grönt, inte klart och kändes nästan grumligt. Men eftersom vi hade cyklat en omväg för att ta oss hit så tog vi oss ett dopp vilket var störtskönt efter allt cyklande.

Efter Smöje kalkstensbrott cyklade vi vidare mot Fårö, närmare bestämt mot Sudersand där vi bokat in oss på resorten.



När vi väl kom fram till Sudersand så blev den raka vägen ner till havet och strandbaren, för att fira att vi äntligen var framme.





På kvällen blev det middag på Todo krog. Ingen av oss var intresserade att cykla en meter till för att ta oss till en annan restaurang.

Todo är en restaurang som ligger inne på området och som serverar små tapasrätter från alla världens hörn. Rätt mysig inredning.

Maten var helt okej men jag förvånades lite över utbudet på menyn då merparten av alla som bor på Sudersand är barnfamiljer och enligt mig fanns inget på menyn som mina barn hade velat äta.


Vi tog in tonfisk, dumplings, kycklingtacos , sushi och friterade skaldjursbollar. Smaken var helt okej men inte så mycket mer än så.



Dag tre höll vi oss i närområdet på Fårö. Vi cyklade bara 17 km för att se bland annat Fårö fyren som är riktigt fin.


Från Fårö fyren kan man promenera längst med stenstrand för att ta sig till den otroligt fina sandstrand Norsta Auren. Skumt att stenstrand plötsligt förvandlas till superfin sandstrand.


När man är på Norsta Auren stranden känns det nästan som om man skulle vara utomlands. Det är en otroligt fin sandstrand som är lång och bred. Det finns nog ingen risk för trängsel fina sommardagar.


Efter några timmars sol och bad trampade vi vi vidare till det välkända bageriet på Fårö som heter Sylvis Döttrar.

Sylvis döttrar är ett välbesökt bageri på Fårö. Allt är hembakat och utbudet är ganska stort. Jag åt en räksmörgås och tog en hallonmuffins till efterrätt som smakade gudomligt. Supergott fikabröd.

Efter lunchstoppet cyklade vi tillbaka till Sudersand. Jag gick ner till stranden medans Anna tog en tupplur på hotellrummet. Jag blev liggandes bland sanddynerna i flera timmar halvsovandes i solen och försökte läsa en bok men det var hopplöst jag var nog för trött för att orka läsa. Så skönt att bara koppla av, vila kroppen och ladda inför morgondagens cykling.


På kvällen hade vi tänkt äta middag på Fårögården men det var fullt så istället hamnade vi på Pojjo som ligger precis vid Sudersand Semesterby.

Där är konceptet grillad kyckling med rotfrukter tillagade i ugnen med en god sås. Kändes lite som husmanskost men väldigt gott.

Frukosten på Sudersand Resort är riktigt dålig. Väldigt dåligt utbud och extremt snålt. Vi frågade om man kunde få ett extra glas juice till frukost men det ingick tydligen bara ett glas juice. Helt ärligt tror jag snålheten bedrar visheten ibland. Ett glas juice kan inte kosta mer än två kronor att servera. Att begränsa det till ett litet glas förvånar mig. Att serveringspersonalen dessutom var sur och grinig gör intrycket ännu sämre. Återkommer jag kommer jag aldrig mer boka och betalt för frukosten.

Dag fyra blev helt klart den jobbigaste cykeldagen. Att cykla från Sudersand på Fårö till Visby innebär en sträcka på 76 km vilket inte är så långt. Jag var även inställd på att den jobbigaste biten skulle bli från Sudersand till Fårö bilfärja då det lutar mycket uppför och det blåste rätt rejält. Men va fel jag hade.

Hela vägen från Sudersand till Fårö bilfärja blåste det kraftig motvind. Sträckan är bara 17 km vilket inte är långt men när det blåser kraftig motvind i svag uppförsbacke hela vägen så blir det rätt tungt att cykla.


Redan innan vi startade dagens etapp hade vi bestämt oss för att vi skulle ta första stoppet direkt efter bilfärjan. Vi stannade på Café Maffen som är ett hemtrevligt litet fik.


Jag var helt övertygad om att cyklingen skulle gå i raketfart resten av vägen från Fårösundet till Visby men va fel jag hade. Vi hade 59 km kvar vilket visade sig vara 59 km i kraftiga stormvindar och självklart i motvind. Det blåste så mycket att vissa färjeavgångar till Nynäshamn till och med vara inställda.

Stundtals när man cyklade var det nästan svårt att hålla sig kvar på vägen då vinden tog tag i cykeln. Tror aldrig jag har trampat så mycket och knappt kommit framåt. Jag kunde knappt hålla mig för skratt medans Anna svor över vinden. Sträckan tog betydligt mycket längre tid än vi hade förväntat oss. Men det som är fantastiskt när man cyklar är att man hinner se mycket längst vägen.


När vi väl kom fram till Visby var det en nöjd Anna som lämnade tillbaka sin hyrda elcykel.



Vi hade bokat ett hotell precis i närheten av cykeluthyrningsfirman och färjan. Kan varmt rekommendera hotell Slottsbacken. Riktigt fräscha rum, bra läge och bra frukost.

På kvällen åt vi middag på en mysigt Italiensk restaurang med namnet Isola Bella.

Den femte och sista dagen spenderade vi i Visby.


Jag kan fascineras av ringmuren och flera gånger funderade jag på hur livet såg ut förr i tiden inför ringmuren? Hur levde människorna? Var det riddare med hästar, marknadsstånd med försäljning eller hur såg livet ut längst gatorna och på stora torget? Så många funderingar.



Att promenera ringmuren runt på insidan innebär en promenad på drygt 3 km. Ta dig till Fiskargränd och titta på det färgglada rosorna som klättrar upp för fasaderna.


Promenera sedan vidare till Norderklint och titta på alla små söta husen på Norra Murgatan.




Vill man fotografera staden så gör man det bäst från utkiksplats som är alldeles ovanför trappan som leder ner till Domkyrkan.

Ett måste är att gå in i Domkyrkan, tänd gärna ett ljus. Så stämningsfullt och fint. Jag älskar stämningen och den mäktiga känslan som infinner sig när man kliver in i en kyrka.


Promenera sedan ner till stora torget där S:ta Karins kyrka ligger eller rättare sagt ruinerna som finns kvar av kyrkan.


Jag hade läst att folk rekommenderade ”Ett rum för resande” som är ett café. Vi tog en fika där men jag tycker helt klart att fiket är överreklamerat. Välj ett annat ställe istället. Dagen innan passerade vi ”Vår Fru” som hade en supermysig innergård. Hade jag spenderat en natt till i Visby hade jag definitivt kunnat tänka mig att äta där.


Ta istället en sväng ner till hamnen och besök Glassmagasinet. Fantastisk god hemlagad Italiensk glass. Totalt finns det över 300 smaker att välja mellan.


Det fanns en hel del udda smaker som popcorn, Red Bull, Coca-cola. Jag valde traditionella smaker jordgubb och smultron.

På kvällen 19:55 hoppade vi på färjan som skulle tas oss tillbaka till Nynäshamn. Där hade vi parkerat bilen på Sjöfartshotellet som ligger precis vid färjeterminalen. En veckoparkering där kostar 1000:- så det är det helt klart värt.
Tips för en lyckad cykelsemester
Jag tog med mig min gamla sjuväxlade damcykel och klarade mig alldeles utmärkt med den. Men om man har dålig kondition eller känner dig otränad hyr en elcykel. Om du kommer cykla längre sträckor hyr med dig ett extra batteri.

Packning: Jag köpte cykelväskor som man sätter över pakethållaren. Totalt tre väskor där toppväskan är en ryggsäck. Väskor rymmer betydligt mycket mer packning än vad man tror.

Regn: Se till att du har vattentäta cykelväskor eller ett regnskydd. Jag packade dessutom alla mina kläder i olika plastpåsar ifall vi skulle hamna i ett riktigt oväder.

Cykelkorg: Har du cykelkorg ta med dig en mindre ryggsäck som du kan använda vid dagsutflykter, vattenflaska och något ätbart. Nötter och en banan är perfekt, bra energikällor.

Hjälm: Cykelhjälm självklart.
Boende: När vi bokade vår resa så bokade vi inte boende. Vi tänkte att det bokar vi längre fram. Dagen innan vi skulle åka insåg vi att nästan alla boenden var fullbokade så det blev till att jaga hotell i sista minuten. Lite stressande. Jag trodde att det skulle stå lite skyltar längst vägarna ”Lediga rum”, ”Bed and breakfast” eller ”Rum uthyres” men helt ärligt jag såg inte en ända skylt så det var tur att vi lyckades boka hotell kvällen innan.

Tält: Gillar man att tälta så är det ett bra alternativ. Det finns massor av fina platser längst vägen.

Kläder: Man klarar sig med mindre kläder än vad man tror. Jag hade packat med mig på tok för mycket. Det blir bara extra tungt att cykla med onödig packning. För mig hade detta räckt: jeans, kjol (perfekt när man byter om till bikini), mysbyxor med luvtröja, tjock varm tröja, shorts, tights, några linnen, T-shirt, underkläder, bikini, handduk, gymnastikskor, badtofflor och underställströja.

GPS: Ladda ner appen Waze innan du åker så kan Ni använda den om Ni inte hittar. Vi valde att cykla längst bilvägen då det dels vart kortare och sen hade vi hört att folk hade haft svårt att hitta rätt längst cykelleden.

Färdmedel till färjan: Bor man i närheten av en pendeltågsstation så går det utmärkt att ta pendeltåget till Nynäshamn. Men i och med att vi hade bokat första morgonfärjan ut och sista färjan hem valde vi att ta bilen till Nynäshamn. Smartast parkerar Ni vid Sjöfartshotellet som ligger rakt över gatan till färjeterminalen. Närmare än så kan det inte bli.

Övrigt: Jag köpte med mig en reservslang till däcket ifall jag skulle få punktering med tillhörande verktyg och cykelpump. Gillar du som jag aktiva semestrar? Läs gärna om St Annas skärgård eller Dalarö där jag haft två magiska weekends med kajakpaddling. Följ gärna bloggen för roliga restips. Avslutar med några härliga Gotlandsbilder. På återseende.




