Jämtlandstriangeln

Jag har under en tid varit sugen att pröva på att vandra. Helst hade jag velat vandra upp för Kebnekaise men tyvärr var vi sent ute och det var fullbokat.

En kompis tipsade mig om att fjällvandrat Jämtlandstriangeln. Tanken slog mig, jag har bara varit i fjällen vintertid så varför inte testa hur det är i fjällen på sommaren. Tillsammans med två kompisar bokade vi boende och tågbiljetter. Så nu var det spikat, vi skulle vandra Jämtlandstriangeln.

Vi tog nattåget från Stockholm direkt upp till Duved. Tåget avgick 21:08 och var framme morgonen efter 08:25. Hur smidigt som helst och perfekt när man kan resa på natten.

Från Duveds tågstation tar man sedan en direktbuss upp till Storulvån. Bussresan tar 45 minuter.

Många som fjällvandrar väljer att stanna en natt på fjällstationen Storulvån innan man påbörjar sin vandring. Vi hade tajt tidsschema så vi påbörjade vår vandring av Jämtlandstriangeln direkt efter att ha intagit frukost på Storulvån.

Första etappen av Jämtlandstriangeln är 16 km och går mestadels uppför. För oss tog första etappen 6 timmar men då gjorde vi ett antal stopp på vägen.

Det är ingen risk att man går fel om man följer rätt markeringar. När vi började vandra var vi helt säkra på att man skulle följa det röda kryssen, men det visade sig vara helt fel. Man skall följa stenhögarna med färgmarkeringar.

Vandringslederna är väl anordnade. På många ställen har man byggt broar, både stora och små. På andra ställen har man lagt ut plank för att underlätta vid regn och lera.

På vägen mellan fjällstationerna finns det öppna fjällstugor. Så skulle det uppstå en nödsituation, någon blir allvarligt sjuk eller det blir riktigt oväder så finns det ställen där man kan söka skydd. För den som behöver finns även utedass i anslutning till fjällstugan.

Mitt ute i ingenstans ligger STF´s fjällstation Sylarna som är en av tre fjällstationer som knyter ihop Jämtlandstriangeln.

Fjällstationen ligger fint i dalen mellan fjälltopparna.

Det är en otroligt skön känsla att komma fram efter en hel dags vandring. Vår dag bjöd på både sol, moln och regn. Helt otroligt hur fort vädret kan förändras på fjället.

Första etappen innebar för mig 24 048 steg. Jag bar på en ryggsäck av enklare komfort som vägde 8,2 kg. Mina kompisar hade betydligt bättre och modernare ryggsäckar. Så med lite mer packning vägde deras 2 kg mindre, rätt frustrerande.

På Sylarnas fjällstation finns det 2-bädds rum, 4-bäddars rum eller stora sovsalar. Vi hade bokat ett 4-bäddars rum men var bara tre personer. Det innebär att vi rent krasst hade kunnat få en okänd person i vårt rum. När man bokar rum på fjällstationerna så skall man vara medveten om att man bara bokar antalet bäddar. Är man ett ojämnt antal personer så finns det risk att sista bädden i ditt rum blir bokad av en okänd person.

Middagen bestod av en liten charkbricka till förrätt och gryta till varmrätt. Det fanns två grytor att välja på, fisk och skaldjursgryta alternativt vegetarisk. Maten smakade bra, men med tanke på att man spenderat hela dagen utomhus vandrandes på ett fjäll så skall det nog mycket till om man inte gillar maten som serveras.

Till middagen serverades det en enklare salladsbuffé med bröd.

Fjällstationerna har alkoholtillstånd så man kan avnjuta en öl, ett glas vin eller varför inte en Irish Coffee efter maten.

Etapp två skulle ta oss till Sylarna till nästa fjällstation Blåhammaren.

Etapp två är helt klart den jobbigaste etappen. Sträckan är den längsta på 18 km och det är väldigt kuperat.

Vi valde att köpa med oss ett lunchpaket från frukosten varje dag. Det innebär att för 100:- får du plocka med dig det du vill ha från frukostbuffén som var ganska begränsad. Lunchen var ingen höjdare men naturupplevelsen däremot var magisk.

Att sitta på fjället och blicka ut över landskapet gör en mållös. Jag tänkte innan att jag skulle fundera igenom höstens utmaningar, men väl på plats i tystnaden mitt ute i ingenstans blev jag bara helt tom och kunde inte tänka på något. Det kallar jag maximal avkoppling.

Behöver man komma ifrån vardagsstressen, åk till fjällen och vandra Jämtlandstriangeln. Det var länge sedan jag var så avslappnad.

Att vandra från Sylarna till Blåhammaren tog 8 timmar och för mig blev det drygt 28 000 steg. Vi tog det jättelugnt med många stopp på vägen. Allt från fika stopp, bad i bäcken till Champagne stopp. Varje avklarad etapp måste ju firas.

Blåhammaren ligger på toppen av ett berg så det är först när man närmar sig slutet som man ser fjällstationen. Det är lite frustrerande när man tror att man är framme men men aldrig ser målgången. Det känns lite som om man bara går och går men aldrig kommer fram.

När vi väl kom fram till fjällstationen Blåhammaren var det total glädje. Jag tror att vi alla var rätt trötta på slutet. Fjällstationen Blåhammaren är en gammal fjällstation som invigdes redan 1913.

Utanför fjällstationen Blåhammaren står en fyr som tydligen är Sveriges enda landfyr. Under klara nätter skall ljuset synas hela vägen bort till Sylarna och storlien.

På kvällen serverades en 3-rätters middag. Förrätt fjällröding, grillad renstek till varmrätt och till efterrätt serverades choklad i dess olika former. Till det valde vi kvällens vinpaket.

Frukosten var nog det bästa av de tre fjällstationer som knyter samman Jämtlandstriangeln. Hyfsat stort utbud med hög mysfaktor med tända ljus.

Tyvärr var bastun stängd när vi bodde på Blåhammaren. Men se vyn inifrån bastun. Kan tänka mig att det är magiskt att sitta i bastun efter en hel dags vandring och blicka ut över fjället.

Vill man inte sova på fjällstugorna så finns det även möjlighet att tälta i närheten. Oftast får man betala en liten avgift för att använd badrummen.

Etapp tre är helt klart den lättaste vandringsdagen. Du går från Blåhammaren till Storulvån, en sträcka på bara 12 km med sluttande nedför och rätt plant. Det var den kallaste morgonen så det var skönt att ha med sig mössa och vantar. Stundtals snö på fjället.

Vi hade hela dagen på oss så det blev flera ganska långa stopp längst vägen.

Vi såg ett antal renar på fjället, flest bruna men en del vita på håll. Precis när vi nästan var framme vid Storulvån så såg vi en vit ren som låg fint placerad för fotografering. Tydligen så betyder vita renar tur.

På kvällen vid 18-tiden gick bussen från Storulvån tillbaka till Duveds tågstation. Vi fick vänta drygt 30 minuter på att tåget skulle åka så vi hann vi precis köpa med oss pizza från den lokala pizzerian. Gissa om det smakade gott. Efter flera dygn ute i fjällvärlden åt vi som om vi aldrig tidigare sett mat.

Tåget anlände tidig morgonen 06:55 på Stockholms centralstation. Perfekt, hela dagen framför sig.

Tips när du skall vandra Jämtlandstriangeln:

Tåg: Ta nattåget upp till Duved. Otroligt smidigt.

Ryggsäck: Investera pengar i en bra ryggsäck som är avsedd för vandring med bra komfort. En bra vandringsryggsäck väger så mycket mindre än en billig ryggsäck och är anpassad för att bäras under flera timmars vandring.

Skaljacka: Superviktigt med en bra skaljacka som andas, är vindtät och står emot vatten. Jag köpte en lättviktsjacka som tål rejält med regn. Under skaljackan bär du med fördel en underställströja eller t-shirt som andas.

Skavsår: Köp med Compeed plåster. Dessa fungerar superbra om du mot förmodan skulle få skavsår.

Myggmedel: Ta med myggmedel om du är känslig mot mygg och knott. När vi vandrade så var det lite mygg och knott. Men Jaana hade helgraderat sig med myggnät.

Lunchpaket: Hoppa över lunchpaketet som du köper på fjällstationerna. Du betalar 100:- och får då plocka med dig lunch från frukostbuffén. Utbudet är rätt begränsad och att äta en torr smörgås till lunch samt lite torkad frukt är inte speciellt gott. Köp istället med dig varma koppen, nötter, choklad eller varför inte tortellini som du kan tillaga med hjälp av ett spritkök. Garanterat godare och billigare.

Champagne: Fira varje etapp när du närmar dig målet. Se bara hur glad Janna blev.

Kängor: Köpa riktiga vandringskängor med lite högre skaft. Jag hade inte velat vandra i gymnastikskor. Lätt att man vrickar foten i vanliga skor. Se till att kängorna är av gore tex material, att det andas och är vattentäta. Alla vi hade nya skor som inte var ingångna, rätt korkat men vi hade nog tur för ingen av oss fick skavsår. Kan varmt rekommendera att gå in skorna innan man åker. Köp en storlek större än vad du brukar ha och kör med dubbla strumpor. Ett par tunnare och ett par tjockare vandringsstrumpor för att minimera risken för skavsår.

Handduk: Köp en ultralätt handduk. Vi hade med oss AirLite handdukar som fungerade klockrent. Väger ingenting och tar minimalt med plats i packningen.

Stressa inte: Ta det lugnt när du vandrar, ta många pauser och njut av naturen. Det finns i stort sett inget att göra på fjällstationerna så det finns igen anledning att stressa fram utan passa på att njut av naturen istället.

Packning: Packa minimalt, ta bara med dig det du behöver. Underställ är bra då det släpper igenom fukt. Mössa, vantar och en bra skaljacka. Keps om det är soligt, myggmedel, huvudvärkstabletter, hygienartiklar och skavsårsplåster. Vandringsstavar för den som vill (jag klarade mig bra utan). Lättviktshandduk, sängkläder om du inte hyr. Vi körde bara underlakan och tunn fleecefilt då en filt väger mindre än ett påslakan. Extra strumpor och lite snacks. Man blir lätt sugen på både sött och salt så gärna lite choklad och sen salta nötter.

Kostnad: Sovkupé inklusive bussbiljetter 1989:-/person, 2 nätter på fjällstationerna inklusive middag, frukost och lunchpaket 2590:-/person. Inköp vandringskängor cirka 1500:-, skaljacka 1500:- och vandringsbyxor 300:-. Utöver dessa kostnader tillkommer önskad dryck både på tåget och på fjällstationerna.

Tack: Jaana och Johanna för en oförglömlig vandring. Ni gjorde halva resan och naturen med vädret gjorde andra halvan.

Jag kommer garanterat fjällvandra fler gånger i mitt liv. Är du nyfiken på nästa resa följ bloggen.