Kapstaden

Upplev fantastiska Kapstaden under några dygn.

Sydafrika är ett otroligt fint land och Kapstaden bjuder på mäktiga berg med vyer som du sent kommer glömma.

Efter en slitsam flygresa från Stockholm Arlanda landade vi till sist i Kapstaden. På vägen mellanlanda i Doha. Resan över tog drygt 20 timmar så man var lite trött när man väl landade. Det roligaste som händer under flygresan är väl maten och som Ni vet så är den inge höjdare. 

När vi väl var förbi tullen, hämtat bagaget och fått ut hyrbilen var klockan rätt mycket  så jag kände lite stress över att vi skulle hitta fram till vårt boende innan det blev mörkt ute med tanke på att Kapstaden är en farlig stad med hög kriminalitet. Självklart hade vi även bokat en bil utan navigation. Kanske lite väl vågat!?! Vi litade fullt ut att vi skulle hitta med hjälp av en halvtaskig vägbeskrivningen som vi fått från vårt AirBnB boende. Helt ärligt kanske inte supersmart, men efter några felkörningar lyckades vi hitta rätt avfart och sen fråga vi oss. fram. Tänk att vi hann fram och fick njuta av solnedgången vid Sunset Beach, passande. 

Sunset Beach

Innan vi åkte hade jag tagit reda på att området runt Sunset Beach var ett bra och rätt säkrare område där man kan promenera runt kvällstid. Därför valde vi att boka vårt boende där som också visade sig vara ett bra val. Vi hade gångavstånd till beachen och ett antal restauranger.  

Totalt tillbringade vi tre dagar i Kapstaden vilket känns  lagom. Tidig uppgång varje dag, högt tempo och fullspäckat schema. Men vi var alltid tillbaka innan det var mörkt ute. Efter mörkrets inbrott bör man vara försiktig hur och vart man rör sig.

Första dagen körde en dagstur enligt nedan resrutten. Det är en heldagstur där man hinner se mycket, men det gäller att hålla ett ganska högt tempo. Vi startar ofta våra semestrar med högt tempo i början och sen drar vi ner på tempo ju längre tiden går.

Dagstur i Kapstaden. Starta dagen tidigt om Ni skall hinna med alla stopp.

Målet var att ta sig ner till Godahoppsudden med många stopp på vägen. Första stoppet blev Muisenberg som bjuder på en fantastisk sandstrand med många färgglada badstugor och med bergen i bakgrunden.

Charmiga färgglada badstugor Muisenberg beach.

Otroligt charmigt och vackert!!! Vi såg många surfare på beach och trots svart flagg så var det många som badade.

Vi hade hört att badtemperaturen skulle ligga runt 10-12 grader, men det stämde inte i Muisenberg. Badtermperuren låg på 19 grader. Betydligt mycket varmare. än vad vi hade förväntat oss. Vi kan ha haft tur med temperaturen eller så är det betydligt varmare än folk påstår.

Vågat att bada när det är svart flagg.

Till barnens stora sorg låg det en säl på stranden och kämpade för sina sista andetag. Barnen rädda den: Det tyckte att vi skulle ta med till ett djursjukhus, men vi vuxna insåg att den mer eller mindre redan var halvdöd och att det var lönlöst men hur förklarar man det för sina barn?

Nästa stopp var Kalk Bay. som är ett idylliskt litet samhälle. Det ligger precis vid havet och har en med massa små roliga udda affärer.

När du strosar omkring där infinner sig en liten bohemisk känsla. Vi promenerade och stannande till för en fika.

Nästa stopp Simons Town och Boulders Beach.

Simons Town är charmigt. Precis när vi kom fram hade det skett en trafikolycka så vi beslutade oss för att stanna ett tag och äta lunch då vägen framåt var avstängd. En av våra bästa luncher på hela resan.  Helt klart ett bra beslut.

Efter lunchen var det dags att rör oss mot Boulders Beach och alla små söta pingviner. Detta är ett måste, om man Ni åker till Kapstaden.

Det finns två alternativ, man kan välja att simma/bada med pingvinerna på deras villkor. Vill det inte så kliver det över sitt staket och håller sig på den sidan som människor inte får vistas på. Det andra alternativet är att man går in i nationalparken och ser hela pingvinkolonin. Otroligt charmiga djur och jag hade svårt att se mig mätt på dessa pingviner, rätt menlösa men ändå så söta. 

När vi var där så var en del pingvinerna i fas av att byta fjädrar därför ser en del rätt skabbiga ut. Tydligen så är det så att under tiden det byter fjädrar, tar cirka 21 dagar så äter det ingenting. Anledningen till det är att fjäderdräkten inte håller tätt mot vatten.

Nästa stopp är Godahoppsudden som utgör gränsen mellan Atlanten och Indiska oceanen, här möts Atlantens Bengualström med Indiska oceanens Aghulaström.

För att ta sig in i Godahoppsuddens naturreservat så betalar man en avgift. I själva reservatet kan du om du har tur se apor, Zebror och strutsar.

Vi såg både ett antal strutsar och fick även vägen blockerad av apor. Den dagen när vi var det näst intill stormvindar.

Högst upp på Godahoppsudden blåser det stormvindar.

När vi väl kom upp på toppen av Godahoppsudden så möttes vi av otroligt starka vindar så vi näst intill blåste bort. Men väl uppe på toppen möts man av mäktiga vyer med klippor som stupar flera 100 meter rakt ner i havet.

Nästa stopp blir Noordhoek beach. Tanken var att jag och min dotter Ida skulle rida. Men snabbt insåg jag att detta skulle man nog ha förbokat. Vi passerade en massa stall, men stranden var öde och inte en häst syntes till.

Vi funderade på att ta en strandpromenad, men precis överallt möttes vi av dessa varningsskyltar så det kändes lite olustigt och vi beslutet att hoppa över det. Klockan var mycket och vi vill hinna tillbaka hem innan det blev mörkt.

Vi ville även hinna köra Chapmans Peak när det var ljust ute som skall vara en av världens vackraste vägar. Vägsträcka är avgiftsbelagd och kostar cirka 30:-. Wow säger jag, vilken otrolig utsikt!!! Verkligen värt det!!!

Dag två var vi uppe tidigt då vi hört att skall man upp på Taffelberget så är det bäst sikt på morgonen och väntar man till eftermiddagen så är det stor risk att kabinbanan stänger då vindarna ofta tilltar under dagen. Jag skulle säga att det generellt blåser det rätt mycket runt kusten.

Linbanan upp för Taffelberget bjuder på hissnande vyer.

Taffelberget en av det saker som jag verkligen ville göra, så vi hängde på låset när det öppnade. Jag är så glad att vi fick till det, lite dis och moln men utsikten från Taffelberget är oslagbar i Kapstaden.

Är du i Kapstaden och bara vill göra en aktivitet, välj Taffelberget. Detta får du inte missa!! Utsikten från toppen är magisk, det är så svårt att fånga på bild. Men du har utsikt över hela staden i alla väderstreck.

Vi bestämde oss för att ta kabinbanan upp och att vandra ner. Kanske inte så smart om man inte tar redan på hur man hittar ner. Vi var redan lite småhungriga när vi började vandringen så vi köpte en varsin glass och lite vatten. Sen frågade vi i kiosken hur man tar sig ner. Det pekade åt ett håll så vi tog sikte på det och började vandra nerför i stundtals brant lutning. Lägg till stekande sol,  blå himmel och runt en 26-27 grader ute.

Efter 1,5 timmes vandring kommer vi fram till en korsning. Det var då alla problemen började. Vilken väg skulle leda oss rätt? Helt ärligt hade vi ingen aning då det inte stod exit på någon av dem.

Vi chansade och gick en bit till höger men det kändes inte rätt, vi gick tillbaka och gick rakt fram istället men där började stigen leda oss upp för ett nytt berg så det kändes helt fel och helt plötsligt kändes hela vandringen helt galen, hur kunde vi vara så dumma att börja vandra utan att ta reda på hur lång vandringen var och exakt hur vägen ner gick?

Här stod vi mitt ute i ingenstans med våra två barn i stekande sol, inget vatten och inte en aning om vilken väg vi skulle välja för att komma ner. Vi hade heller ingen aning om hur lång tid det skulle ta att vandra ner och vi hade inte mött en människa på vägen så ingen visste om att en familj är på vift. Så där och då bestämde jag att vi vänder och går hela vägen tillbaka och köper biljetter ner med linbanan.

Är så grymt imponerad av våra två barn som i stekande sol, brant vandring uppåt, svettigt, bara går utan att klaga, en stor eloge till dem!!! Det kallar jag pannben. Väl när vi kommit ner med linbanan från Traffelberget var hela familjen helt slut och vrålhungriga så vi tog bilen raka vägen ner till Waterfront. Ett rätt trevligt hamnområde i centrala Kapstaden.

Waterfront känns väldigt turistigt men trevligt.  Där finns ett köpcentrum, det klassiska parishjul och en massa restauranger.

Egentligen inte ett ställe där vi i vanliga fall trivs, men just där och då kändes det perfekt. Vi slog oss ner, åt, drack och bara tittade på folk. Skönt att bara sitta ner och insupa atmosfären.

Efter lunchen var det dags för ett besök i charmiga stadsdelen Bo-Kaap.

Det är ett område i Kapstaden som omges av färgglada hus och kullerstensgator. Se bara bilden nedan, ser ut som den är tagen från en Hollywoodfilm.

För den som någon gång varit i Kuba och besökt Trinidad så påminner denna stadsdel lite om det med sina färgglada hus.

Vår tanke var att hitta ett mysigt fik men det var helt omöjligt. Det vi fann var bara en massa barer och pubar som kändes mindre lämpliga med tanke på barnen, så det slutade med en glass från affären och vi vuxna fick en kaffe.

Efter pausen så fick jag med mig familjen till Lions Head, jag hade läst att man bör vandra upp för Lions Head för att njuta av solnedgången.

Jag kände mig helt klart lite osäker på om jag verkligen skulle få med mig familjen på detta äventyr med tanke på förmiddagens missöde med vandringen nerför Taffelberget.

Stefan nämnde att vandringen skulle ta 1,5 timme men jag försökte skämtade bort det och sa att det överdriver alltid lite på informationstavlor. Så familjen var rätt lättlurade och vi började vandringen uppför och jag kan bekräfta att informationen stämde, vandringen tar 1,5 timme med stundtals ganska brant och läskig klättring.

Barnen löste klättringen galant, det var nog mer vi vuxna som tyckte det var lite väl brant på vissa ställen. Jag kan inte rekommendera den branta klättringen om man är höjdrädd, det finns en lite längre väg som man kan välja som inte är lika brant men som tar lite längre tid.

Är Ni i Kapstaden och skall vandra upp för Lions Head gör det så ni kan se solnedgången. Wow, säger jag igen!!! Utsikten är häftig. Du ser delar av Kapstaden och havet från ett håll.

Solnedgången från Lions Head.

Men ett tips, vänd och börja klättra ner innan det blir allt för mörkt ute.

Dag tre valde vi att ta en guidad tur till en kåkstad eller Township som det heter.

Kapstaden och Sydafrika är väldigt rent men när man kommer in i kåkstäderna så möts man av en annan verklighet.

Vi var lite kluvna om vi skulle göra denna aktivitet eller inte. Dels funderade vi på om det var säkert och det kändes även lite olustigt att vi skulle åka runt och titta på hur fattiga människor bor.

Men jag ville även få upp ögonen för mina barn. Visa dem att det finns en annan verklighet än den vi lever i. Det finns så många barn i världen som inte äger något och att ha mat på bordet är inte självklart för alla.

Jag reflekterar ofta när jag är på resande fot att vi hemma i Sverige lever i lyx och överflöd. Vi tar mycket för givet och gnäller över små saker. Att ha rinnande vatten i kranen, tak över huvudet, fina bilar och barnen har leksaker i överflöd. Tänk att det finns barn som knappt äger ett par skor. Så tragiskt!!

Men om vi nu skulle åka på en organiserad tur var det viktigt att vi på något sätt kunde bidra tillbaka. Val av organisationen blev därför extra viktigt. Vi ville veta att organisationen vi valde även bidrog till att människorna i Langa skall få det bättre.  

Vi hade pratat en hel del om detta hemma och barnen hade förberett en hel ryggsäck med leksaker. Vi hade bestämt att om vi gör turen så skall barnen få dela ut sina gamla leksaker.  Jag vet att det inte är mycket, men det kändes ändå bra att bidra på något sätt. Tror att våra barn även kände att det bidrog på sitt sätt. Att de faktiskt lämnade något som det egentligen kanske hade velat ha kvar.

Under turen besökte vi ett museum i District Six, väldigt intressant att höra guiden berätta om apartheidtiden.

Livet är grymt och orättvist. Det är skrämmande hur man har skilt på svarta, färgade och vita. Där och då skämdes jag för att jag själv är född vit och europé.

Färgade / svarta människor har fått lämna sina hem för att vita skall bo i området. Över 60 000st färgade/svarta fick lämna allt det ägde och hade ingen som helst rätt att vistas i vissa områden utan särskilt tillstånd. Med tanke att detta upphörde så sent som 1993 så är det ännu mer skärmande. Än idag ser man i stort sett aldrig en svart människa tillsammans med en vit. Det kommer nog ta många år innan befolkningen blandas helt.

Vi besökte kåkstaden Langa som är en av Kapstadens äldsta townships. Det är ett område där det finns allt från plåtskjul till små villor, frisörer, barer, skolor och affärer.

Man märker är att det finns en gemenskap och sammanhållning med mycket glädje. Folk hjälper varandra. Men man skall komma ihåg att livet i kåkstäderna är tufft, det finns mycket kriminalitet och många människor lever i total misär.

Man skall även komma att på dessa turer får man se en lite mer förskönad verkligenhet av kåkstäderna.

Man åker inte in i det värsta kåkstäderna då det är farligt. Extremt hög kriminalitet med egna lagar som gäller. Definitivt inget man själv skall försöka sig på. Guiderna det anliter är oftast uppvuxna och bor själva i området.

Tydligen är det väldigt vanligt att man säljer fårhuvuden på den lokala marknaden som sedan tillagas till middag.

Vi hade även möjligheten att testa Umqombothi som är en lokal öl med stark kulturell betydelse. Jag smakade aldrig men Stefan sa att den smakar som en vanlig öl, den serveras i en stor hink som skickas runt. 

Kapstaden och Sydafrika är fantastiskt!!!! Redan efter ett dygn så älskade vi det. Kapstaden bjuder på fantastiska vyer och fina stränder. Pingvinerna är roliga att titta på, du kan äta på restaurang betydligt mycket billigare än hemma och vinerna är god. Generellt så är det rent och fräscht överallt. Det är enkelt att kommunicera med människor då alla pratar engelska. Tre dagar i Kapstaden räcker ganska bra. Gör man som vi och maxar dagarna från tidig morgon så hinner man med otroligt mycket. Vi var jättenöjda och kände verkligen att vi hunnit se det som vi ville se.

Bästa restips inför Kapstaden:

Säkerhet: Använt sunt förnuft, det kommer man långt på. Dagtid så kan man i stort röra sig hur som bara man inte hamnar i en kåkstad. Kvällstid bör man däremot vara betydligt mycket mer försiktig. Gå absolut inte på mörka gator, kvällstid rör dig bara i områden där det är mycket människor typ Waterfront. Ta taxi kvällstid. Lås alltid bildörrarna, lämna inga synliga saker i bilen och undvik att köra när det är mörkt. Måste du köra i mörker stanna inte bilen om du blir stoppad och undvik att stå stilla länge i korsningar. Är det rött men ingen trafik så kör det flesta, så gjorde även vi. Få stannar vid stoppskyltar även dagtid. 

Karta/navigation: Ett alternativ till navigation är att ladda ner google kartor och på så sätt köra navigation via google. Vi körde dels med turistkartor över området och via google.Vi tog oss fram hyfsat bra med några felkörningar. Det flesta kåkstäder ligger mot flygplatsen, ta det försiktigt där. Sväng inte av vid fel avfart. 

Taffelberget: Om ni bestämmer för att vandra ner ta reda på den exakta vägen, ta med dig vatten samt se till att du använder solskyddsfaktor. Vandringen tar cirka tre timmar. 

Boulders beach: Vill du bada med pingviner ta med badkläder. 

Maten: Mat och vin håller hög klass, betydligt mycket billigare än Sverige.

Väder: När det är vinter i Sverige är det sommar i Sydafrika. Dagtid när solen är framme kan det vara väldigt varmt och ofta blåser det mycket från havet i Kapstaden. Vindarna är ofta kalla och är det inte sol så vill man gärna ha en långärmad tröja på sig. Kvällstid blir det kallt, ta med långbyxor, långärmat och gärna en tunnare jacka. Glöm inte solskyddsfaktor, solen är förrädisk när vinden känns kall. 

Bada: Generellt så är det kallt i havet runt Kapstaden, ju längre upp på Östkusten du kommer desto varmare blir det. Ha även i åtanke att det på vissa ställen är väldigt strömt och att det finns risk för haj.

Dricks: Serveringspersonal och guider förväntar sig 10% i dricks.

Bensinstationer: Sitt kvar i bilen, personalen tankar bilen och tvättar rutorna. Glöm inte att ge dem dricks som tack för hjälpen.

Parkeringar: Att hitta parkering är inga problem, det finns överallt. På de flesta ställen finns det även en eller flera parkeringsvakter som håller koll på bilen medan du är borta. När du lämnar parkeringen så ge p-vakten lite dricks som tack för hjälpen.

Boende: Vi bokade 80% av våra boende via AirBnB vilket fungerade bra, resterande bokade vi via booking.com

Pengar/kontokort: Vi betalde det mesta med kontokort men i vissa fall behövs kontanter. Se till att ha småvalörer till dricks.