Kroatien Podstrana

Kroatien förknippar jag med kristallklart hav. Det är få ställen som man besöker i Europa som bjuder på så klar sikt som havet i Kroatien. Känslan är att havet är rent då man tydligt ser havsbotten på ganska djupt vatten.

Vi flög från Arlanda till Split, därifrån tog vi sedan en taxi till semesterorten Podstrana. Avståndet från Split till Podstrana är cirka 8 km.

I Podstrana hade vi hyrt ett stort hus med tre våningsplan med en lägenhet på respektive våningsplan. Husvärden var förhållandevis ny på AirBnB så priset var attraktivt och läget perfekt.

Fördelen med flera olika våningsplan var att samtliga fick ett eget utrymme där man kunde dra sig tillbaka om man ville vara i fred lite. Vi var en blandad kompott av kompisar och barn så ett stort hus var ett måste.

Läget var perfekt, med gångavstånd till havet. En bra trädgård, en stor balkong och en enorm takterrass.

Att kunna sitta ute på balkongen och se ut över medelhavet tycker jag är magiskt. Det slog mig flera gånger att det är så här jag vill ha det på äldre dar. Havet är rogivande, att bara sitta och blicka ut i horisonten kan få vem som helst att drömma sig bort.

Lite lyxigt att ha utomhuspool som ett alternativ till havet. Poolen användes flitigt av både vuxna och barn. Tror vi vuxna hade minst lika roligt i poolen som barnen. Se bara på Johanna som hoppar bomben.

Nackdelen i Podstrana är att stranden består av småsten, jag hade gärna sett att det fanns en fin sandstrand. Men ett tips är att införskaffa ett par badskor.

Längst stranden i Podstrana finns det små butiker, restauranger och några gårdsförsäljningar.

Vill man äta lunch gör man det med fördel nere vid havet eller inta en mysig middag på en fin strandrestaurang med toppläge.

För den som är rastlös finns även ett vattenlekland ut till havs. Där roade vi oss under en halv dag. Sjukt kul men med stor risk för skador och man blir garanterat trött.

Det tog på krafterna att hoppa runt där ute så efter det fick det bli häng på stranden och solstund på luftmadrasserna.

Om Ni åker till Podstrana tycker jag att Ni skall göra ett besök i Split. Split är Kroatiens näst största stad och skall vara en av det vackraste städerna i Kroatien. Innanför stadsmuren finner man den charmiga gamla staden som man upplever bäst till fots.

Det är mysig att vandra runt bland det smala pittoreska gatorna. Stanna, sätt Er på ett mysigt café och bara titta på folklivet.

Hela staden är uppbyggd kring den romerska kejsarens palats Diocletianus som byggdes på slutet av 200-talet.   

En annan sak som är väldigt populärt om man är i närheten av Split är att ta en taxibåt ut på någon av alla Kroatiens öar.

Det finns över 1100 öar längst den kroatiska kusten. En del riktigt små och en del större. Vill man så finns det möjlighet att ta in på hotell på flera av dessa öar. Man tar sig enkelt ut till en del av öarna med färja, taxibåt till eller så hyr man en egen båt under en dag.

Vi valde att ta oss ut till Hvar som är en ganska stor ö som ligger nära Split. Ön är känd för sin vackra natur och sitt kristallklara vatten.

Det är andra gången jag är i Kroatien och måste säga att jag gillar det. Maten är god, vädret är bra och framförallt havet är underbart. Att få spendera en vecka tillsammans med goda vänner är magiskt. Synd bara att hälften av familjen som saknades.

Några snabba tips:

Färdmedel: Ladda hem Uber appen. Uber fungerar klockrent i Kroatien och vi upplevde upplevde det som det billigaste alternativet för att snabbt förflytta sig mellan orter.

Mat: Hyr Ni ett hus och lagar en del mat hemma, ta Er till en stormarknaden och handla där. Det lokala matbutikerna har dåligt utbud och du får springa till flera olika affärer för att bara få ihop någon vettig måltid.

Stranden: Rekommenderar starkt att köpa badskor, Kroatien har dåligt med fina sandstränder så det är skönt att ha badskor om man inte är van att gå barfota på småsten.