Kuba

KUBA RUNT PÅ 14 DAGAR

”Att besöka Kuba är som att resa långt tillbaka i tiden, så otroligt häftigt och med stora kontraster mot Sverige, säger Karina Jakobsson.”

Det är ett land där människor fortfarande transporterar sig med häst och vagn. Har man bil så är det oftast en gammal amerikanare från 50-talet. Man plöjer åkermarken med hjälp av oxar och butikshyllorna gapar tomma efter varor.

Att beskåda jakten efter livsmedel en tidig morgon är en upplevelse. Det uppstår mer eller mindre kaos då folket köar för att hämta mjölk i petflaskor i ”ett hål i väggen” för att sen jaga vidare till bageriet för att hinna köpa bröd innan det tar slut. En morgon hamnade vi på en grönsaksmarkand tidigt på morgonen och lyckades köpa med oss lite grönsaker.  

Allt för ofta tar varor slut och försöker du som turist handla blir du ibland nekad, då det är förbjudet att sälja en del varor till turister. Hur snopet är det inte att först köa hungrig som en varg för att sen bli nekad när man väl kommit fram.

Att få tag i livsmedel och det man söker är en stor utmaning i Kuba och lyckan är stor en morgon då vi lyckas fynda både en vattenmelon och en ananas på samma morgon. Att köpa frukost på boendet kostar 5 CUC/pers och är av varierad kvalitet. Det är dyrt och oftast inte speciellt bra. Vi valde att testa tre gånger för att sen själva jaga ”frukost”.

Egen frukost blir vad man hittar, allt från en pizza, hamburgare, en smörgås, några tomater, morötter, bananer eller ananas för en totalkostnad på 3-5 CUC för hela familjen.

Efter två veckor på Kuba så drömmer man om en riktig svensk frukost. Vilken lycka att komma in i en svensk butik fullproppad med varor och köpa det man vill ha, det är lyx!!!

Vi spenderade totalt två veckor i Kuba och besökte Havanna, Vinales, Playa Larga, Playa Giron, Trinidad och Varadero.

Höjdpunkten på resan tyckte jag var Vinales för sin otroligt fina natur,

Trinidad för sin charm.

Varadero för sitt turkosa vatten och sin fina sandstrand.

Vi startade vår resa med två dagar i Havanna. Med facit i hand kan jag tycka att det var en dag för mycket.

Där besökte vi alla sevärdheter, samt tog en salsakurs hemma hos ett kubanskt par, vilken glädje! Helt klart en av resans höjdpunkter.

Det vi hoppade över var att åka amerikanare då vi insåg att vi kommer lyckas med det senare under vår resa. Taxi är generellt väldigt dyrt i Kuba. Taxiresorna åt upp en stor del av vår reskassa, så skall man resa runt får man räkna med att det kostar. Resan från Havanna till Vinales gick på 100 CUC.

Stopp två var Vinales som ligger i den västra delen av Kuba. Vilket landskap!! Otroligt vackert, men tyvärr hade vi extremt otur med vädret. Vi hann med att rida en halvdag innan regnet minst sagt öste ner.

Vi besökte en tobaksfarmare där vi fick en genomgång på hur man tillverkar cigarrer. Tydligen är tobaksfarmarna tvungna att sälja 90% av sin skörd direkt till staten och resterande 10% får de behålla själva.

Planen för Vinales var att både besöka grottorna, gå på hike och bara strosa runt men det blev en eftermiddag med många kortspel och en tidig middag. Vi valde att åka vidare direkt morgonen efter då regnet inte avtog. Men jag skulle varmt rekommendera alla att åka till Vinales för en fantastisk naturupplevelse.

För att försöka spara in på de dyra taxiresorna så testade vi ”taxi kollektiv” från Vinales till Playa Largo. Det var det sämsta beslutet på hela resan!! En resa som skulle ha tagit 3,5-4timmar blev till nästan en heldag.

Vi fick byta bil, vänta in en buss och 30min innan slutdestinationen skulle chauffören äta. Det rådde ganska stor irritation bland flera av passagerarna. Visst vi kanske sparade in 3-400:- men det var det absolut inte värt!

Playa Larga är en liten ort med en strand som är helt okej, men inte mer än så. Vi upplevde att det var mycket knott eller sandloppor.

Under vår vistelse i Playa Larga hade vi turen att få uppleva den lokala festivalen. På kvällskvisten samlades hela byns invånare på festivalområdet för att dansa, lyssna på musik och umgås.

Så gjorde även vi tillsammans med familjen Jonsson. Jag, Micke och Malte gick ”all in” för att lära oss kubansk dans med frivilliga kubaner. Hahaha vilken show vi bjöd på, kubanernas ledlösa rörelser mot våra stela robotrörelser. Men kul hade vi!

Mellan Playa Larga och Playa Giron finns ett fint snorkelrev med massa färgglada fiskar. Eftersom det var på vägen till nästa destination så tog vi med oss all packning i taxin och gjorde ett stopp där på tre timmar.

Kul att snorkla i klart vatten och kul att barnen uppskattade det. Resan mellan Playa Larga och Playa Giron kostade 25 CUC med snorkelstopp.

Playa Giron är en liten håla med en mysig strand Playa Coco, som tyvärr var för dåligt städad för min smak. Det låg glas lite överallt i sanden. Inte kul, så vi skippade strandhänget och hyrde cyklar istället.

Att cykla med barnen är helt ofarligt då det är extremt lite trafik. Man möter fler hästar, getter och hundar än bilar.

Vi cyklade bort till Caleta Buena men valde att inte gå in. Caleta Buena är en ”all inclusive” anläggning där du kan köpa ett dagpass för (15 CUC/vuxen & 7,50 CUC/barn) som inkluderar lunch. Vid anläggningen finns ett fint rev där man kan snorkla. Men när man tittade in såg man gamla slitna solstolar och ingen sandstrand.

Så min rekommendation är att om man vill snorkla välja istället revet som ligger mitt emellan Playa Larga och Playa Giron som dessutom är gratis.Nästa stopp tar oss till Trinidad, resan dit kostade 80 CUC och tog drygt två timmar.

Trinidad är en otroligt charmig stad med sina kullerstensgator, färgglada fasader och folklivet. Ett måste om du åker till Kuba!

Trinidad är en gammal kolonistad som utvecklades mycket på 1700- och 1800-talet tack vare sockerindustrin.

Den ligger idag med på UNESCO världsarvslista, vilket innebär att staden har en betydelse för världens kulturarv och att man aktivt arbetar med att bevara den. Man kan fortfarande känna av kolonialtiden på stadens gator.

På kvällen rör man sig upp till gamla stan och träffpunkten är torget med den stora stentrappan. Där samlas alla från tidig eftermiddag och stannar kvar långt efter midnatt för att lyssna på salsamusik. Vill man så dansar man vart man än befinner sig på trappan då trappstegen är drygt en meter breda.

Vill man till stranden i Trinidad tar man en taxi 9km till Playa Anacon för 8 CUC. Stranden är hyfsat lång, bred och med fin sand.

När vi var där så vara det rätt lite folk på stranden så det var inga problem att få ett parasoll och vi kunde bre ut oss rejält.

Att ta sig därifrån är inga problem då det står taxibilar redo att köra dig tillbaka. Här passade vi på att till en billig peng åka en gammal amerikanare.

Vi gjorde vår andra ridtur i Trinidad. Naturen är inte alls lika vacker som i Vinales men ändå kul att uppleva. Vi valde en tur på nästan 5 timmar med mycket trav.

Under turen gjorde vi två stopp, ett för att smaka sockerdricka direkt från sockerrören och ett badstopp vid ett vattenfall som var en riktig blåsning. Självklart ingick inte inträdet till vattenfallet och när man väl kom fram var det en riktig turistfälla med ett minimalt vattenfall och smockat med turister. Att man aldrig lär sig….

Från Trinidad upp till Valadero tar det cirka tre timmar och detta blev också resans sista stopp.

Valadero är som vilken annan turistort som helst. Här finns stora hotellkomplex och det genuina Kuba är som bortblåst.

Men att få avsluta resan med några dagar i Valadero med blå himmel, strålande sol, milslång kritvit sandstrand och alldeles turkost hav var helt fantastiskt.

Enligt många researrangörer så ligger stranden i Varadero på topp 3 av världens bästa stränder och jag kan förstå vad de menar.

Att bara sitta på stranden, blicka ut över havet och filosofera om livet var världsklass. Jag hade svårt att sluta titta och nästan svårt att ta till mig vyn.

Jag har rest mycket i mitt liv, men detta måste vara den finaste stranden jag har varit på.

Vi hade turen att vårt boende låg mitt emellan 47:e och 48:e gatan. Går man ner på stranden där, hamnar man långt ifrån hotellkomplexen, solstolar, skränande musik och massa turister. Så vi fick möjlig att i stort sett njuta av ”vår del av stranden” helt själva.

Från Valadero till flygplatsen i Havanna är det ganska exakt två timmars körning. Resan kostade 100 CUC, kanske lite för dyrt men att hitta en taxi som vill köra på nyårskvällen var inte helt lätt.

Väl på flygplatsen blev det en lång väntan då vi valde att ha god marginal till avgångstiden. Utbudet på mat är ytterst begränsat så se till att äta innan du kommer dit.

På två veckor hinner man se mycket av Kuba. Det är stora kontraster mot Sverige och jag tänkte avsluta med en bild som man knappast skulle mötas av på en gata hemma i Sverige.

Restips inför Kuba:

Valutor – ta med Euro och växla på plats. Du kan växla på banken (glöm inte att ta med dig passet) eller på hotell. Vi lyckades även ta ut pengar på en bankomat både i Vinales och i Trinidad utan problem. Vi hade hört att Mastercard inte skulle fungera men det var inga problem. Turistvalutan du får heter CUC och motsvarar nästan Eurokursen. Försök att växla till er kubanska pesos, den inhemsk valutan (vilket inte är helt enkelt) men allt blir så mycket billigare om du kan handla med deras valuta.

Solkräm – med tanke på utbudet i butikerna, ta med solkräm, hygienartiklar etc. hemifrån. Det är i stort sett omöjligt att hitta något att köpa på de mindre orterna. Med facit i hand hade jag nog även fyllt på godisförrådet innan avresa.

Internet – skall man nyttja internet måste man köpa ett internetkort med kod som man knappar in när man väl har tillgång till Wi-Fi vilket är väldigt begränsat och efter det har man tillgång till en timmes surf. Vi valde att behålla telefonerna i flygplansläge hela vistelsen så under 14dgr tid har vi varit totalt bortkopplade från resten av världen. Både skönt men också lite stressande. Vi har inte haft en aning om vad som hänt i övriga världen.

Taxi – extremt dyrt för att vara Kuba. Undvik ”taxi kollektiv”, det tar lång tid, många byten och du känner dig som ett boskapsdjur som flyttas runt. Vi gjorde av med totalt 5700 SEK på endast taxi.

Säkerhet – i Kuba kan du känna dig helt trygg och röra dig helt fritt oavsett tid på dygnet. Man behöver absolut inte vara rädd. Man vågar släppa iväg barnen och det är inga problem att röra sig fritt som ensam tjej.

Lurad – i Kuba är man duktiga att ta betalt av turisterna och kan man lura av dem lite extra så gör man gärna det. Räkna alltid ihop att slutnotan stämmer och fråga alltid innan vad saker kostar och om det tillkommer några extra utgifter. Annars är risken att ni blir lurade. En annan sak man skall passa för sig är att pruta på sina resor och hoppa på ”Taxi collective”, en resa som i normala fall tar 2-3 timmar förvandlas lätt till en heldagsresa med massa stopp och byten av färdmedel.

Ridning – skall ni rida eller åka häst och vagn säkerställ att hästarna verkligen är i bra skick och hanteras väl. Vi såg många dåliga exempel på vanvårdade djur. Vi valde med omsorg. Man behöver inte vara speciellt kunnig för att se hur djuren verkar må. Är det magra, dåligt skötta, hårt hanterade, skadade. Välj en annan arrangör. Ställ krav när ni bokar att djuren är välskötta, det gjorde vi!

Maten – på restaurangerna är det mer en regel än ett undantag att många rätter inte finns som står på menyn. Det vanligaste är att man äter fisk, räkor, hummer, kyckling eller fläsk som alltid serveras med ris och en liten sallad. Ganska smaklöst och till sist känns det som om man inte ens behöver läsa menyn.

Turistkort – för att resa in i Kuba måste man fixa ett turistkort, det löser man enkelt via den kubanska ambassaden i Sverige. Passet måste även vara giltigt i minst 6mån vid inresa i landet.

Boende – vi bokade samtliga av våra boenden via AirBnb och det fungerade bra. Standarden är enkel men rent. Sängarna är ofta bedrövliga med fjädrar rakt i ryggen så förvänta dig ingen skönhetssömn. Priserna för boende är generellt låga, vi betalade allt från 210-750:-/natten och det dyraste boendet var definitivt inte det bästa. Enkelt boende men rent och med bra läge.

Husdjur: Djur finns överallt i Kuba men det flesta djur är antingen arbetsdjur som hästar eller boskapsdjur som skall generera mat på bordet. En del hem hade även hund. Men djurhållningen är inte som hemma i Sverige. Här ställer man hästen längst vägkanten bunden i ett snöre eller gris på tomten i egen konstruerad bur.

Ständer: Absolut finaste stranden har du i Varadero. Den är bred, väldigt lång, turkost vatten och många delar av den är fri från solstolar och störande musik. Stranden i Trinidad är också helt okej men dit måste man ta taxi varje dag om man bor inne i stan. Playa Larga och Playa Giiron kan jag inte rekommendera. Bilden nedan är från Playa Giron.

Slutsats: Kuba är ett superintressant resmål och vi är otroligt glada att vi åkte dit. Det är enkelt att resa runt och man behöver inte vara orolig för att råka illa ut. Folket är otroligt hjälpsamma.

Men det är förhållandevis dyrt, jag skulle tippa på att vi totalt gjorde av med nästan 100 000:- för två veckors semester inklusive flygbiljetter. Med tanke på standarden på boendet och att kubaner tjänare minimalt med pengar så var det dyrt.

Vi är nog rörande överens hela familjen att det är otroligt roligt att ha varit där men vi tror inte att vi kommer återvända. Största anledningen till det är nog avsaknad av varor. Att ständigt vara på jakt men att alltid mötas av tomma butikshyllor är frustrerande. Jag hade nog även vänta mig något bättre stränder och stabilare väder. Vet inte om vi hade otur med väder och vind men kvällarna i december var till och från kalla. Några dagar ostadigt och jag hade nog bara ställt in mig redan innan vi åkte att Kuba skulle vara varmt, riktigt varmt. Med facit hand skulle det inte ha skadat att haft med sig en tjocktröja för att ha på sig vissa kvällar. Vi gjorde vår resa under vinterlovet.