Lida Friluftsgård

Lida Friluftsgård ligger i Tullinge som tillhör Botkyrka kommun. Det är ett härligt friluftsområde som bjuder på många bra aktiviteter både för vuxna och barn.

På vintern kan du ta med dig barnen för pulkaåkning, långfärdsskidor och skridskoåkning. På sommaren finns det massor med aktiviteter att välja på så som vandringsleder, badplats, minigolfbana, höghöjdsbana, kanot/SUP-uthyrning, mountainbikespår, utegym och fina grillplatser ute i skogen. När våra barn var små så gick vi på Mulleskola som är en rolig aktivitet för barnen och det lär sig mycket om naturen.

När vi var där var vårt mål att vandra ”Äventyrsstigen runt sjön Getaren”.

Äventyrsslingan går runt en liten insjö som heter Getaren. Starten ligger precis vid Lida Friluftsgårds stora parkering. Vandringen är nästan en mil lång och går delvis på samma spår som Sörmlandsleden. Följ inte det röda kryssen utan skall ni vandra Getaren runt så skall ni följa det blåa markeringarna på träden.

Vandringen är stundtals väldigt kuperad, på vissa ställen branta partier och på andra plan mark. Vandringskängor är att föredra så man minimerar risken för att trampa snett. För den som inte har hälsan på topp bör välja en annan vandringsslinga.

Stundtals vandrar man längst med vattnet och stundtals är man inne i en riktig fin trollskog.

Längst stigen passerar man en brevlåda där det ligger en liten gästbok som man som skriva i om man känner för det.

På ett annat ställe passerar man ett gulligt litet övergivet torp.

Stanna för picknick och grilla korv kan man med fördel göra vid den välplanerade grillplatsen. Vill man så kan man hyra Vildmarksstugan som ligger ligger i anslutning till grillplatsen, fint placerat uppe på ett berg med utsikt över sjön Getaren. Stugan skall rymma 10-12 personer.

Nära Vildmarksstugan ligger Fjällfinakåtan som är en lappkåta i trä där man kan söka skydd vid dåligt väder eller bara inta sin picknick.

Vi valde att fika längst vägen, precis vid en naturgrotta.

För den som önskar kan man lätt spendera en natt ute sovandes i ett vindskydd ganska nära Lida Värdshus.

När man nästan är tillbaka till starten så passerar man den mycket omtyckta Accroparken som är en höghöjdsbana. Banan finns i olika höjder med olika svårighetsgrader så allt från det mindre barnen, till ungdomar och vuxna kan gå höghöjdsbanan.

Precis vid Lida Värdshus ligger en minigolfbana som håller öppet under sommarperioden.

Vi passade på att äta lunch på Lida Värdshus, potatis och purjolökssoppa.

Har man med sig egen matsäck så kan man äta den i värmestugan som ligger i nära anslutning till Lida Värdshus.

För den som gillar att tillbringa mycket tid ute i naturen så kan jag varmt rekommendera Lida Friluftsområde. Där finns det något för alla. Avslutar med några bilder från en fantastisk höstdag. Nyfiken på fler resmål, följ bloggen.