Lindvallen

Vi åkte till svenska fjällen, Lindvallen under sportlovsveckan. Jag var lite oroligt innan vi åkte upp att det skulle vara extremt långa liftköer och mycket folk. Men systemet är förhållandevis stort och sväljer mycket människor så det blev inga liftköer att tala om.

Vi hade tur med vädret, mer eller mindre strålande sol hela veckan. Har nog aldrig varit i fjällen en hela veckan med så fint väder. Vi verkligen älskar fjällsemester. Att få vara ute hela dagarna i frisk luft, vara aktivt och göra något tillsammans är fantastiskt.  

Liftsystemet

Lindvallen har ett ganska stort skidsystem för att vara i svenska fjällen. Totalt finns 36 liftar och 42 pister, varav 16 gröna backar, 7 blåa backar, 13 röda backar och 3 svarta backar.

Det finns tre stolliftar som tar många personer, 12 bygelliftar och 21 knappliftar. När det var liftköer valde vi singelkön som alltid går fortare. Har man tur hamnar man ändå i samma lift, fast man valt singelkön. Kan varmt rekommendera singelkön.

Aktiviteter i backen

För alla barn fanns det massor av roliga aktiviteter i Lindvallen. Vi testade på Kexchokladjakten och Elbilsracet. Både aktiviteterna går ut på att åka runt i liftsystemet och letar efter kexchokladskyltar eller leksakselbilar. Rolig aktivitet som gör att man åker runt i hela liftsystemet och utforskar många backar.

Elbilsracet ger alltid en påse Ahlgrens elektriska bilar när man lämnar in svarslappen och kexchokladjakten ger en liten kexchoklad. I kexchokladjakten är man även med in en utlottning som sker på eftermiddagen. Vi lyckades ta hem tredje priset två gånger. Med andra ord väldigt nöjda barn.

Valletorget för mindre barn

För det mindre barnen finns Valle och Valletorget. Några gånger under veckan dök Valle ut i backen så barnen kunde hälsa på honom.

Valletorget är ett trevligt skidområde vid en av barnbackarna i Lindvallen. Där kan man åka en liten skogsslinga och titta på små gulliga hus. Slingan slutar vid Valletorget där det finns en scen, en kiosk och en mysig grillplats för den som önskar grilla korv.

Fun Ride området

Fun Ride är ett äventyrsområde mitt i Lindvallens skidsystemet. Där har man på ett lekfullt sätt har fått ihop en blandning av hopp, tunnlar och skicrossbana.

Kvällsåkning

Är man inte nöjd efter en hel dag i backen kan man fortsätta med kvällsskidåkning. Ett antal backar är belysta och det finns möjlighet att fortsätta åka några timmar till.  

Restauranger

Det finns ett stort utbud av restauranger i Lindvallen. Vi besökte inte alla men hann med en del av dem. I Toppstugan serveras både a la carte och en lättare barmeny. Mitt i stugan finns en värmande brasa där många gillar att slå sig ner vid.

Skilodge är ett annat trevligt alternativ som ligger centralt i Lindvallen vid alla liftarna. Även här finns en värmande brasa, god mat och den veckan vi var där körde en trubadur igång på eftermiddagen. Det blir en  ganska naturlig träffpunkt så många samlas här efter en hel dag i backen. Dagtid valde även många att sitta i solen på uteserveringen. Själv tycker jag att det är ganska skönt att gå in och värma sig lite samtidigt som man fikar.

Barnens favorit var helt klart Mc Donalts vilket är ett tacksamt val för oss föräldrar då det blir betydligt mycket billigare att fika där än på många andra ställen i Lindvallen.

Experium

Vill man inte åka skidor finns det ett stort utbud av andra aktiviteter i Lindvallen. Experium bjuder bland annat på äventyrsbad, bowling, gym, en biograf och spelhall.

Tips inför Lindvallen

Reseplanering: Åker ni upp sportlovsveckan så passa att åka skidor halva dagen innan Ni åker hem. Köerna hem var enorma med tanke på att det både var stugbytardag och Vasaloppet på samma dag.

Badsugen: Vill Ni gå till äventyrsbadet, betala extra för liftkortet. Går Ni till badet flera gånger så spar Ni in pengar efter första besöket.  

Afterski: Sugen gå på afterski, kolla vilka ställen som kör och välj det som passar Er bäst. Vi testade två alternativ, både live band och trubadur men tyckte att båda höll rätt låg nivå. Förvånande då det var sportlovsvecka.

Lunch: För den ekonomiska barnfamiljen, kör grillad korv eller hamburgare i backen alternativt ät i stugan. Att äta alla luncher på restaurang blir rätt dyrt med tanke att du gärna fikar ett par gånger per dag och på eftermiddagen ramlar in på en afterski.

Kvällstid: Ladda med roliga spel. Vi hade några helt galna kvällar med ett dansspel. Det var länge sedan jag skrattade så mycket. Tror vi vuxna hade roligare än barnen.

Budget: Jag skulle tippa på att vår fjällsemester slutade på runt 25 000:-. Stughyra 10 000:-, liftkort 8000:- och sen en massa fika i backen och afterski varje dag. Två luncher i backen 1000:- och en pizza middag 500:-. Lite ströhandling på lokala ICA butiken, men det mest försökte vi köpa på ICA Maxi hemma innan avresan. Fjällsemester är dyrt och det känns som om det ända man kan spara in på är att handla med sig en del livsmedel hemifrån då den lokala ICA butiken är dyr. Samt att försöka äta lunch och middag i stugan. Du kommer ändå fika ett antal gånger i backen och alltid är det någon som är hungrig och vill äta mer.

Till sist några avslutande bilder från vår resa och vårt fantastiska resesällskap. Det är nog första gången jag är i fjällen och alla dagarna bjuder på solsken. Helt magiskt!

Resans bästa selfie… Tack och hej för denna gång!