Skall Ni till Kuba förbered Er på vissa saker innan Ni åker!
När vi hade bokat vår resa till Kuba försökte jag googla och hitta mer information om vad man bör tänka på. Jag hittade spridda skurar av restips men en del av dem tipsen tyckte vi inte stämde så nedan har jag försökt samla den information som jag själv hade velat läsa innan jag reste iväg.
Valutor – ta med Euro och växla på plats. Du kan växla på banken (glöm inte att ta med dig passet) eller på en del hotell. Det går även utmärkt att växla direkt på flygplatsen när man har landat. Väl i Kuba kan du ta ut pengar på bankomaten i det större städerna. Skall du bort från turismen och till mindre orter så är det klokt att växa innan man beger sig. På en del orter såg vi inga bakomater eller växlingskontor. I värsta fall kan man alltid betala med Euro men du får en extremt dålig kurs. Vi tog ut pengar både i Vinales och i Trinidad utan problem. Vi hade även läst att Mastercard inte skulle fungera i Kuba, men det var inga problem.
Turistvalutan du får heter CUC och motsvarar nästan Eurokursen. Försök att växla till Er kubanska pesos väl på plats (den inhemsk valutan) vilket inte är helt enkelt men ibland när man handlar så får man deras valuta tillbaka och på vissa lokala marknader tar de inte ens emot turistvalutan CUC. Med kubanska pesos blir allt så mycket billigare och Ni slipper turistpriserna som i regel alltid är högre. Generellt använder man inte kreditkort för att betala med, utan det är kontanter som gäller. Vi blev även varnade innan att risken är väldigt stor att man råkar ut för skimming om man använder kreditkortet vid betalningar.
Solkräm – med tanke på utbudet i butikerna, ta med solkräm, tandkräm, hudkräm, tamponger, rakhyvlar och allt annat du kan tänka dig behöva hemifrån. Det finns i stort sett inget att få tag på. Butikshyllorna gapar tomma efter varor, se bilden längre ner precis så ser det ut i varje butik du kommer till. På det mindre orterna är det i stort sett omöjligt att hitta något att köpa. Till och med frukt är svårt att hitta. Hade jag vetat innan vi åkte hur svårt det var att hitta något vettig att köpa hade jag nog packat med mig mer solkräm, mer hudkräm, massa godis och några påsar chips som hade varit hårdvaluta efter en dag på stranden. Med facit i hand hade jag fyllt en liten väska med saker som man kan bli sugen på och funderat en extra gång på vad vi kan tänka oss behöva under resan. Det som där emot är enkelt att finna är alkohol i alla dess former, vatten och läsk.
Internet – är fortfarande rätt begränsat i Kuba. Det är inte som på det flesta andra resmål att man kan gå in på en restaurang eller ett hotell och på så sätt få tillgång till fritt WiFi. I Kuba finns det vissa allmän platser, oftas vid några parkbänkar där man under en begränsad radie kan koppla upp sig på internet. Det syns rätt tydligt om Ni har hittat rätt ställe, för där sitter massa människor med sina mobiltelefoner, Ipads eller datorer i högsta hugg.
För att koppla upp sig på WiFi måste du först införskaffa ett internetkort där det finns en engångskod som man använder sig av. Sen har du fri surf i en timme. Men i vårt fall varade en timme bara i sju minuter sen var tiden slut. Nytt kort och nytt försök, även denna gång lyckades vi mindre bra då papperskvalitén på kortet var för dåligt så när vi skulle skrapa fram koden så smulade pappret sönder totalt.
Internetkorten köper man i en ”butik” men ofta är kön väldigt lång och det kan ta någon timme innan man står längst fram och med erfarenheten av att många varor snabbt tar slut valde vi att köpa våra internetkort på svarta marknaden till betydligt högre pris.
Vi valde att behålla våra mobiltelefoner i flygplansläge under hela vår vistelsen i Kuba för att slippa otrevliga telefonräkningar vid hemkomst. Så vi var totalt bortkopplade från omvärlden under 14 dagar, vilket var både skönt men även lite stressande. Vi hade inte en aning om vad som hände i övriga världen.
Taxi – extremt dyrt för att vara Kuba. Undvik ”taxi kollektiv”, det tar lång tid, många byten och du känner dig som ett boskapsdjur som flyttas runt. Vi valde att åka ”taxi kollektiv” en gång under vår resa men det var ett stort misstag. En resa som för oss skulle ha tagit cirka 2,5h tog oss nästan en heldag. Droppen var när chauffören drygt 30min innan slutdestinationen skulle ta matpaus i nästan en timme. Allt för att få oss passagerare att även äta. Garanterat fick han någon form av provision för att han tog med sig ett antal gäster till restaurangen. För oss blev en ren principsak, vi vägrade att lägga en enda krona på den restaurangen.
Under två veckors tid gjorde vi av med nästan 6000 SEK på taxiresor. Som regel kan man säga att skall du åka två timmar så får du betala 100CUC som motsvarar cirka 1000SEK. Åker du tre timmar så betalar du samma belopp. Vi gjorde några tappra försök att pruta men det var näst intill omöjligt.
Ridning – skall ni rida eller åka häst och vagn säkerställ att hästarna verkligen är i bra skick och hanteras väl. Vi såg allt för många dåliga exempel på vanvårdade djur. Vi red men valde arrangör med stor omsorg. Man behöver inte vara speciellt kunnig för att se hur djuren verkar må. Är det magra, dåligt skötta, hårt hanterade, skadade. Välj en annan arrangör. Ställ krav när ni bokar att djuren är välskötta, det gjorde vi! På dessa bilder ser ni exempel på hästar som inte är i speciellt gott skick.
Boende – vi bokade samtliga boenden via AirBnb och det fungerade bra. Man kan välja att bo på hotell i Kuba men många hotell håller låg standard och kommer du ut på det mindre orterna så det inga hotell att tillgå. Det flesta väljer att bo ”hemma hos” vanliga människor som kallas ”Casa Particulares” vilket jag starkt skulle rekommendera. Dels är det väldigt prisvärt men också för att man kommer kubanerna väldigt nära inpå livet. Som en av dagarna så fick vi för oss att vi vill göra en cykelutflykt. Inom 20min hade vår värd ringt runt bland alla sina vänner och lyckats skramla ihop fyra styckna cyklar av olika storlekar och blandad kvalitét.
På samtliga boende hade vi egen ingång med ett eller två rum samt badrum. I vissa fall fanns det även möjlighet till att laga egen mat om man hade velat. Standarden är generellt enkel. Räkna med ljummet, inte varmt vatten i duschen med dåligt tryck. Förvänta dig igen lyx men det är rent, välkommande och gästvänligt. Dock är sängarna ofta bedrövliga med fjädrar rakt i ryggen, på många ställen fanns ingen riktig bäddmadrass så förvänta dig ingen skönhetssömn.
Maten – på restaurangerna är det mer en regel än ett undantag att många rätter är slut på menyn. All mat serveras med vitt ris eller brunt ris med bönor. Till det kan du sedan välja att äta stekt / grillad fisk, räkor, hummer, kyckling eller fläsk. Allt smakar mer eller mindre likadant och generellt skulle jag säga att det är ganska smaklöst. Till sist känns det som man knappt behöver läsa menyn man vet redan vilket utbud som finns.
Bor du på ”Casa Particulares” har du alltid möjligheten att både äta frukost och middag där tillsammans med din värd. Vi testade att äta frukost tre gånger, men då frukosten inte föll någon av oss i smaken så löste vi det på egen hand med varierad framgång. Det blev vad vi lyckades hitta, allt från en pizza, en smörgås till en klase bananer eller i värsta fall bara en dricka. Att äta frukost på boendet kostade 50SEK per person och en middag 100SEK per person. Har man som vi en son som både är gluten och laktos så är det en ännu större utmaning att verkligen hitta något vettigt i matväg. Glutenfritt på menyn eller i affärer finns inte. Så utbudet av vad man kan välja minskar radikalt. Men där var vi lite förberedda och hade tagit med oss några paket glutenfri pasta från Sverige och vid ett antal gånger bad vi restaurangen tillaga hans glutenfria pasta med någon pastasås eller annat tillbehör. Det var inga problem men du fick betala ordinarie pris.
Priser – att äta en varmrätt i form av ris och stekt kyckling/räkor/fisk på restaurang kostar cirka 60-100SEK. Att äta pizza kostar allt från 10-50SEK, en öl kan du köpa som lägst för 10SEK, ett glas vin mellan 30-50SEK, en glass 10SEK, en pinacolade 30SEK. Handlar du mat i ett ”hål i väggen” så är priserna generellt låga men så fort då sätter dig på en restaurang drar priserna iväg och vi märkte knappt någon skillnad på maten mellan en billig lokal restaurang och en dyr. Du åker inte till Kuba för en matupplevelse.
Säkert – i Kuba kan du känna dig helt trygg och röra dig helt fritt oavsett tid på dygnet. Man behöver absolut inte vara rädd. Man vågar släppa iväg barnen och det är inga problem att röra sig fritt som ensam tjej. Men däremot skall man se upp för att inte bli lurad. Vi upplevde att man var duktig på att ta betalt av turisterna och kan man lura av dem lite extra så gör man gärna det. Räkna alltid ihop att slutnotan stämmer och fråga alltid innan vad saker kostar och om det tillkommer några extra utgifter. Annars är risken stor att ni blir lurade.
Turistkort – för att resa in i Kuba måste man fixa ett turistkort, det löser man enkelt via den kubanska ambassaden i Sverige. Passet måste vid inresa i landet vara giltigt i minst 6mån.