Portugal Monte Velho

Ridresa för den som gillar dressyr!

”Att åka på ridresa om man gillar hästar är en fantastisk upplevelse!!! Har du en gång åkt så kommer du vilja åka igen och igen och igen”… säger Anna Lindberg och jag kan inte annat än att hålla med.

Jag har nästan ridit hela mitt liv och haft fyra egna hästar. Jag sålde min sista häst när jag fick mitt andra barn, då tiden inte längre räckte till. Efter det har jag i perioder ridit lite sporadiskt på andras hästar. Men så bestämde jag mig plötsligt för att åka på en dressyrweekend till Portugal tillsammans med en vän. Wow säger jag bara. Det var som att komma till himmelriket.

Att får rida dressyr på välutbildade Lusitano hingstar är en dröm. Så otroligt känsliga så du kan lägga all din fokus på att träna din sits och att försöka rida med minimala hjälper. Gör du det kommer hästarna dansa fram och du kommer kunna pröva på att rida både piaff, passage och galoppombyten i varje.

Vi valde att åka till Portugal via HorseXplore. Ett företag som enbart förmedlar ridresor. Helt ärligt som hästentusiast har jag flera gånger tänkt att man borde starta ett konkurrerande bolag.

HorseXplorer har sort utbud av ridresor men det är långsamma att ha och göra med och är dåliga på att svara sina kunder. Men har man i stort sett ingen konkurrens så behöver man kanske inte vara så alert. Vad vet jag?

Vi åkte till en gård som heter Monte Velho, som ligger drygt en timme bort från Lissabon. Monte Velho är en privat gård som utbildar ekipage, föder upp och säljer hästar. Man bor och rider på gården som totalt har över 100 hästar, men enbart ett 10-tal som går med i verksamheten.

Inkvartering sker i små fina designrum. Helpension ingår och äts på anläggningen tillsammans med alla andra gäster. Trerätters serveras både till lunch och middag med valfri dryck.

All ridning sker på en stor ridbana utomhus och man är max två elever som rider samtidigt. Vi valde att rida dressyr på alla ridpass förutom ett, då vi fick för oss att det kunde vara kul att se omgivningen. Men det kan jag inte rekommendera.

Uteritten var helt okontrollerad. Där det var jämnt och fint underlag skrittade vi för att sen på det mest oförutsedda ställen dra iväg i full galopp. Jag fick hålla in min heta häst rejält så det slutade med att jag hade ”ridsår” små vattenfyllda blåsor på händerna och hjärtat i halsgropen. Inte kul! Dressyrpassen däremot var magiska 

Boendet på gården är fint. Man bor i små fina designrum med utsikt över ägorna och en härlig utomhusdusch mitt ute i det fria.

Precis utanför rummen finns det även en liten svalkande pool med några solstolar. Rätt ”nice” att hoppa i poolen mellan ridpassen.

För den hästtokiga som uppskattar naturen, fin miljö och att bara koppla av långt bort från storstadspulsen kan jag varmt rekommendera att åka på en ridweekend. För min del kommer det bli fler resor av detta slag framöver.

Tips inför ridresan:

Snacks: Är du sugen på godis, chips eller nått annat gott ta med dig det. Du kommer befinna dig långt bort från affärer och shopping. Du omges av naturen 

Ombyten: Ta med ombyten till ridpassen. Att åka till Portugal på våren eller hösten kan innebära riktigt fint väder och det är rätt gott att kunna byta om mellan ridpassen.

Ridpass: Det flesta tycker nog att det räcker med två ridpass om dagen, men jag hade lätt kunnat rida ett pass till om dagen. Rastlös som jag är… 

Ekonomi: Ridresor är dyra att åka på, men när man väl är där så finns det inget att spendera pengar på så du kommer inte göra av med en krona utöver det du betalt för själva resan och transporten.

Solskydd: Ta med solskydd, det är ingen solsemester men i och med att all ridningen sker utomhus så är det ganska bra att kunna smörja in sig med solkräm.

Bok: Ta med en bok eller tidning att vara ner med mellan ridpassen. Det blir en del egentid