Romme Alpin

ROMME ALPIN – PERFEKT FÖR EN SKIDHELG!

”Är du sugen på att åka skidor men har ingen semester kvar, vad passar då inte bättre än att ta en skidhelg i Romme Alpin” säger Karina Jakobsson.

På drygt 2,5 timme tar du dig med bil från Stockholm upp till fjällanläggningen Romme Alpin. För att ligga så nära Stockholm så får du fantastisk skidåkning med ett stort utbud av backar där du kan åka på båda sidor av berget. Perfekt när man är sugen på att åka skidor men inte har tid eller semester kvar för att åka en vecka till fjällen eller alperna.

I Romme Alpin finns det skidåkning för alla, från den enklaste barnbacken till svart pist. Backarna är inte allt för långa men det finns rätt många nerfarter att välja på och både ankar, knapp och sittlift så systemet sväljer mycket människor.

Jag tog med mig båda mina barn för en helg, vi skulle ha åkt upp på fredagen efter skolan men då det rådde snökaos så tog vi beslutet om att åka upp på lördagen istället. Så tidigt på lördag morgon satte vi oss i bilen och körde upp. Precis när liftarna öppnade var vi framme. Då vi behövde hyra skidor så hade jag redan innan förbokat och betalt allt. Smart drag då kön var gigantiskt för dem som inte hade förbokat utrusning.

För att kunna maxa första dagens skidåkning så hade jag tänkt till lite och redan hemma plockat ihop lunch i backen i form av grillkorv och Festis . Så det blev en snabb och effektiv lunch. Vi åkte skidor fram ända fram till grillarna som tänds varje dag om vänder och vind tillåter vid barnbacken längst till vänster i systemet om du står vänd mot backarna.

När man är i Romme så finns det ett måste och det är Våffelstugan på baksidan av fjällen. Helt magiskt att komma in där när man är liten frusen för att äta en nygräddad våffla med varm choklad eller nybryggt kaffe. För oss är det ett obligatoriskt besök per dag här och barnen älskar det lika mycket som jag 

För att vara lite kostnadseffektiva denna gång så hoppade jag över att boka boende på Romme Alpin som enligt mig är svindyrt på helgen. Vi tog istället bilen när backarna stängde och åkte in till centrala Borlänge. Tar cirka 15 min att köra från backen till Borlänge. Väl där tog vi in på Scandic hotell. Inget lyxboende direkt med helt okej att spendera en natt där. Barnen badade i deras pool på kvällen tillsammans med massa andra barn och sen tog vi en promenad några minuter bort för att äta på Pinchos. Helt klart barnens favorit där man får godisdrinkar till barnen. Förhållandevis billigt också.

Morgonen efter var vi uppe med tuppen och redo i backen när backarna öppnade. Tänk att en helg i Romme lördag till söndag ger en sån semester feeling och på söndag eftermiddag sätter man sig i bilen med ett leende på läpparna. Supermysigt och helt underbart som vanligt att få spendera tid med barnen.

Restips inför Romme Alpin:

Utrustning: Har ni inte utrustning förboka och betala allt hemma men måtta fötterna noga, annars är risken stor att du får pjäxor som inte passar. Om så är fallet får du ställa dig i en ny kö för byte av förbokad utrustning.

Liftkort: Ett tips är att boka och betala liftkorten redan innan du kommer till backen. Då kan ni ta liften upp direkt.

Boende: Vill då spara in lite pengar, boka boende i Borlänge. Det tar cirka 15 min att åka från centrala Borlänge till Romme Alpin.

Lunch: Ta med grillkorv första dagen och grilla vid barnbacken. Mysigt, tidseffektivt och uppskattat av barnen.

Fika: Åk på baksidan av Romme och tar er till toppen för att besöka våffelstugan. Helt klart det bästa stället i Romme.