Sandhamn

Längst ut i Stockholms skärgård ligger fantastiska Sandhamn.  

Att ta sig ut till Sandhamn är enkelt. Man kan välja på att ta båten från stan eller från Stavsnäs. Vi valde att åka bil till Stavsnäs och ta färjan därifrån. Restiden från Stavsnäs till Sandhamn tar 30 minuter. Parkering finns vid Stavsnäs, men rätt dyrt. Det kostar 150:-/per påbörjat dygn.

På Sandhamn finns det flera olika boende alternativ. Vi valde att bo på Sandhamns Seglarhotell. Perfekt läge precis nere vid hamnen och sommartid är det de mest populära stället på hela ön. Det är inte så svårt att förstå då hotellet ligger precis vid båthamnen i söderläge med fin veranda med bästa kvällssolen.

Vi åkte ut midsommarhelgen, men först på söndagen. Det var en perfekt dag att anlända då alla andra var på väg hem. Det flesta midsommarfirarna lämnade ön med samma färja som anlände med.

Vi hade tur med vädret, strålande sol och klarblå himmel. Vinden var lite kall, men i lä så var det riktigt skönt.

Första lunchen åt vi på Sandhamns Wärdshus. Riktigt dåligt!!! Jag hade läste recensioner innan, men jag tänkte att så illa kan det inte vara. Maten var inte bra!!! Jag beställde en Poke Bowl med lax. Riset bestod av hårda klumpar, laxen var skuren i osmakligt stora bitar, sen låg det någon sörja med mango över, en halv avokado och lite rödkål. Jag lämnade större delen av maten. Rasmus valde köttbullar med potatis och gräddsås. Han åt men tycket inte att det var någon höjdare.  

Eftersom vi lämnade halva lunchen och fortfarande var hungriga så gick vi vidare till Stindbergsgårdens café. Ett mysigt café med en fin innergård. Där åt jag en god räksmörgås och Rasmus en hallonpaj. Kan varmt rekommendera caféet.

Efter lunchen var det dags för minigolftävling. Självklart förlorade jag stort mot sonen. Har kommit fram till att minigolf är inte min grej, jag förlorar alltid.

Sandhamns Seglarhotell har en fin spaavdelningen som vi besökte. Det var helt galet, men stundtals var vi helt ensamma i spat. Nästan en lite spöklik känsla. I spat finns det en stor pool, en ganska stor jacuzzi och sen en relaxavdelning med sköna fåtöljer. Vill man basta så finns det herr respektive dambastu i omklädningsrummen.

I anslutning till spaavdelningen finns ett litet gym. Inte speciellt stort men för den som vill träna finns i alla fall möjligheten.

Vi åt middag på Seglarhotellet. Vi valde att sitta ute på verandan som bjuder på fin utsikt över hamnen och med bästa kvällssolen. Maten var riktigt bra. Hela menyn går att beställa i barnportion för halva priset. Rasmus åt en pasta med biff och jag valde deras heta skaldjursgryta. Riktigt gott.

När det gäller standarden på rummen motsvarar det ungefär samma nivå som Scandic hotell. Jag hade nog förväntat mig en högre standard på Seglarhotellet. Men alla allmänna ytorna är fina och restaurangen bjuder på en utsikt i världsklass.

Frukosten var okej men inte så mycket ner än så.  Hade kanske även här förväntat mig lite mer.

Dagen efter spenderade vi vid utomhuspoolen som ligger skyddad mot vinden. Planen var att gå ner till sandstranden, men vinden ville inte ge med sig så var betydligt mycket skönare att ligga vid en vindstilla pool. Återigen hade vi hela poolen för oss själva, vilken lyx.

Vi valde att även äta lunchen på Seglarhotellets veranda. Vi beställde hemlagade köttbullar med potatismos. Vilken skillnad mot Sandhamns Värdshus. Det går inte ens att jämföra.

Efter lunchen var det dags för fika, Finns det något godare än mjukglass på sommaren som med fördels inhandlas nere vid hamnen.

Missa inte det lilla charmigt bageriet på Sandhamn. Verkligen populärt. Men vänta inte till eftermiddagen för då är det mesta redan slutsålt. Vill man handla bör man nog hänga på låset och eller komma dit tidigare på dagen.

För den som gillar att träna finns det både tennisbanor och en paddelbana på ön. Paddelbanan ligger vid minigolfbanan nere vid hamnen. Vill du spela tennis får du ta en kort promenad. Vi spelade aldrig så har inte koll på hur bokningen fungerar men är Ni spelsugna kolla upp i förväg om banan går att förboka, det var väldigt många som spelade när vi var där.

Sammanfattning:

Sandhamn är en perfekt skärgårdsö i Stockholms skärgård som är enkel att ta sig till. Den passar för det flesta, både för barnfamiljen, den sportiga och för partygänget. När vi var där var det förhållandevis lite människor på ön vilket troligtvis beror på Corona och att vi kom ut efter midsommarfirandet. Så vi hade nog maximal tur och fick uppleva en stillsam skärgårdsö.

Det är verkligen mysigt att bara strosa runt på ön och titta in i alla små butiker. När jag gör det infinner sig verkligen en skärgårdskänsla.

Har du mindre barn finns det en lekpark vid hamnen. Har du aktiva barn kan man hyra cyklar. För bastusugna finns det bastuflottar som jag förmodar att man kan hyra.

Jag kan varmt rekommendera Sandhamn, det är en otroligt mysig skärgårdsö. Men det bästa med hela trippen var att jag fick spendera ett mysigt dygn med min äskade son som har blivit tonåring. Så glad och tacksam över att få lite tid tillsammans med honom.

Till sist, vi hittade en söt liten skärgårdsvilla som var som gjord för oss, läs bara namnet. Att stava Karina med K är otroligt ovanligt och att springa på detta charmiga lilla röda hus med mitt namn på måste ju betyda att jag bör återvända en vacker dag.