St Annas skärgård

Är du som jag och älskar naturupplevelser? När jag var yngre reflekterade jag inte så mycket över naturen, men med åldern har jag verkligen börjat uppskatta att vara ute i naturen. Gillar man havet så är en weekend i St Annas Skärgård ett perfekt resmål. Jag kan verkligen rekommendera att paddla kajak där. St Annas skärgård är himmelriket för kajakpaddling.

Vår familj som består av mig Karina, min man Stefan och våra två barn Ida 13år samt Rasmus 15år paddlade ut en fredag eftermiddag och var tillbaka igen söndag lunch.

Vi valde att hyra kajaker från en härlig gammal dam på Tyrislöts sommarlanthandel i St Annas skärgård. Vi fick ringa ett antal samtal innan för att få bokningen på plats men när vi väl kom dit så flöt allt på och vi fick den utrustning som vi bokat.

Barnen fick Själva ta ansvar och packa sina egna kajaker med det saker som det tagit med sig.

Jag trodde aldrig att vi skulle lyckas få med oss all packning då vi hade tagit med oss rätt mycket mat och dryck. Men med lite trixande så lyckades vi till sist att stuva in allt.

Helt otroligt, även i år lyckades vi pricka in strålande sol, blå himmel och helt vindstilla. Vädermässigt sett hade vi det bästa förutsättningarna när vi lämnade fastlandet och paddlade ut. Känslan var magisk!

Att sitta i en kajak när det är tyst, havet är stilla, solen skiner och himlen är blå är helt fantastiskt. Eftersom vi kom iväg rätt sent på fredagen så valde vi att bara paddla ett par timmar innan vi slog läger inför natten.

Kartan ovan visar ön vi stannade på. Pricken till vänster visar vart vår bil som stod parkerad vid kajakuthyraren. Ön vi stannade vid var liten och vi fick ha den för oss själva. Det ända kruxet var att det fanns inge gräs på hela ön så vi fick slå upp tälten direkt på berget. Som tur var blåste det inte annars hade vi fått problem.

Man kan knappast klaga på läget eller utsikten som var helt magiskt. Men helt ärligt att tälta på berget med ett tunt liggunderlag är ej att rekommendera. Man sover varken bra och det är väldigt obekvämt. Jag vet inte hur många gånger jag vaknade och försökte vända på mig för att försöka hitta en skönare sovställning.

Men wow vilken kväll vi fick, St Annas skärgård visade sig verkligen från sin bästa sida. Otroligt vackert. Jag verkligen älskar sommaren, naturen och solnedgångarna.

Till middag blev det grillade oxfilé och innan middagen lite småplock. Vi bara njöt av utsikten och lugnet.

I Sverige blir det inte många sommarkvällar som denna på ett år.

Så otroligt mysigt att bara vara tillsammans med familjen. Jag tror att det är dom här stunderna våra barn kommer bära med sig som minnen resten av livet.

På kvällen roade sig barnen med att fiska och paddla kajak.

Själva njöt jag av den fantastiska solnedgången. Att sitta en kväll helt själva på en liten ö i St Annas skärgård är magiskt. Jag önskar att alla skulle få chansen att uppleva detta.

Dagen efter vaknade vi väldigt tidigt. Jag tror ingen av oss hade sovit bra och alla kändes sig stela i kroppen, nästan som om man hade blivit överkörd av en traktor.

Det blev en tidig start på dagen med frukost och ett morgondopp i havet. Sen var man pigg och fräsch.

Det finns en sak som jag upplevde som negativt i St Annas Skärgård. När man badar måste man hoppa från klipporna vilket inte är några problem om det inte hade varit för allt sjögräs och en del alger. Jag gillar inte sjögräs och fick problem med svullna ögon, troligtvis på grund av alger i vattnet.

Efter frukosten bestämde vi oss för att paddla ut till en fyr som vi sett på kartan som barnen tyckte verkade spännande.

Jag var lite orolig för att Ida som är yngst inte skulle orka paddla hela vägen men jag oroade mig helt i onödan. Det gick hur bra som helst.

För att fylla på med lite ny energi tog vi en fika innan vi paddlade vidare.

Vid nästa stopp var det dags för lunch med kräftor, blå himmel och gassande sol. Det var så varmt så hela familjen sökte sig till skuggan. Det är inte ofta det händer i kalla Sverige.

På den ön som vi stannade på upptäckte vi efter ett tag att det fanns frigående får, så efter ett tag fick vi lite sällskap.

Den andra natten tog vi sikte på en skyddad vik där bara kajaker kunde ta sig fram då det var väldigt grunt. Det var mycket båtar ute och vi ville helst hitta en ostörd plats där vi kunde vara helt själva. Så en stor fördel med kajaker är att man nästan tar sig fram överallt.

Vi fick en till riktigt fin kväll. Kvällens måltid bestod av tunnbrödsrulle med korv och potatismos. Smart mat då det enbart är korven som är kylvara.

Att vistas i skärgården fina sommarkvällar är fantastiskt. Det är dessa minnen jag bär med mig in i höstmörkret och redan nu kan jag känna, fast sommaren inte ens är slut, så längtar jag efter nästa års tur.

Tips:

Mat: Frysta kräftor fungerar perfekt som kylklampar första dygnet. Kött, fisk eller kyckling är en bra första middag då färskvarorna håller sig bra tack vare kräftorna som kylklampar. Tunnbrödsrulle med pulvermos, småplock som exempelvis lufttorkad korv, oliver, ost och kex. Vatten i pet flaskor som man fryser ner till is innan man åker. Det hjälper till att hålla färskvarorna fräscha. Frukt, fikabröd, godis och chips. Jättegott med något salt om det är varmt ute.

Kläder: Badkläder, handduk, shorts, badtofflor, regnjacka, tjocktröja, mysbyxor, underkläder, linne och en underställströja kan vara skönt att ha med sig om det blir kallt. Så mycket mer än så behövs inte. På dagarna använde jag bara shorts och linne, på kvällen mysbyxor och en varm tröja.

Packning: Packa alla kläder i svarta sopsäckar och annat som är känsligt för vatten ifall kajaken inte håller tätt. Det är inte roligt att komma fram och all packning är genomblöt.

Övrigt: Ta med myggmedel, vi upplevde att det var mycket mygg och knott på kvällskvisten. Solskyddsfaktor med hög faktor, solen tar enormt mycket på havet. Keps, solglasögon och kajak handskar. Lätt att man får blåsor i händerna om man är ovan. Soppåsar för att ta med sig soporna hem. Va rädd om naturen, lämna den som du vill finna den. Ta med mycket vatten. Vi hade tagit med oss för lite vatten så vi var tvungna att fråga en båt om det hade vatten som vi kunde få. Allt löste sig men det är ganska stressande att inse att man har för lite vatten med sig när det är varmt ute och alla är törstiga.

Jag har paddlat kajak en weekend runt Dalarö och St Annans skärgård. Mitt förstahandsval är helt klart St Annas Skärgård så mycket finare och betydligt mycket lugnare. Runt Dalarö är det mycket båttrafik och många motorbåtar kör fort.

Läs gärna mitt inlägg om Dalarö och följ gärna bloggen för inspiration och nya tips om härliga resmål. På återseende.