Stöten

Finns det något bättre än att åka på skidsemester om man skall semestra i Sverige. Jag älskar fjällen och kan jag varmt rekommendera Stöten. Av alla fjällstationer i Sälen har Stöten högsta fallhöjden på 370 meter och den snabbaste sittliften som tar dig upp på toppen. Funderar man på att åka till Sälen så är Stöten ett väldigt bra alternativ.

När man åker skidor i Stöten upplever man att fjället är uppdelat på tre ”bergstoppar”. Om du står längst ner i Stöten mitt och har ansiktet vänt mot pisten så har du alla svarta backar till höger om dig, i mitten finner du det röda och en del blåa backar, längst till vänster finns gröna backar som passar små barn och nybörjarna.

Den som är duktig skidåkare kommer hålla sig till höger och mitten. Den lite mindre rutinerade till vänster och försöka pröva på mitten. Nästan alla backar leder ner till Soltorget eller Stötentorget. Det är enkelt att hitta och det finns ingen risk att man åker vilse.

Om du gillar att åka längdskidor finns det fina spår högst uppe på toppen av fjället. Man tar enkelt sittliften från Stöten mitt och hamnar då precis där längdspåren börjar.

Gillar man att hoppa och köra i stora gupp så är en annan höjdpunkt ”snowpark” som ligger precis under sittliften som går från Stöten mitt. Nedfarten är rolig för både vuxna och barn.

I ”snowpark” finns det gupp i alla storleksklasser. Från väldigt höga gupp för den lite mer avancerade åkaren till små nybörjargupp. Jag tycket det var superkul att köra i snowparken och försöka våga sig på att hoppa på det lite mindre guppen.

Men helt klart märks det att barnen är modigare. Det bara kör och flyger över, oavsett höjd och storleken på gupp.

När det gäller boendeform så finns det en hel del alternativ att välja på i Stöten. Vi valde att bo i ett området som heter Nordklint. Gillar man lyxigt boende så är detta det optimala valet. Området Nordklint i Stöten byggdes för 2-3 år sedan och ligger precis vid pisten och är ett rymlig boende snyggt inrett för det större sällskapet.

Otroligt mysigt att få spendera en vecka tillsammans med barndomsvänner. Det blev mycket skratt, långa samtal inpå småtimmarna och väldigt goda middagar. Älskar fjällsemester och älskar att dela den med goda vänner.

Längtar redan till nästa vintersemester. Fördelen med ski in / ski out är att man på ett smidigt sätt lätt kan ta sig till och från backen. Jag personligen skulle aldrig boka en stuga där man behöver ta bilen för att komma till backen, det är jag för bekväm för. Det bästa med närheten är att alla i familjen kan göra precis som dom vill. Nu när barnen har blivit äldre och vill spendera mer tid i backen tillsammans med kompisar så kan vi vuxna röra oss hem till tidigare om vi vill.

I år var nog första gången som vi inte åt ute överhuvudtaget på grund av Corona. Istället passade vi på att ha gemensam lunch i backen flera gånger. En stor fördel är att det finns flera grillplatser i Stöten och det allra flesta är bra placerade med bra solläge. Jag tror att i år var det extra högt tryck på alla grillplatser då många som vi föredrog att äta lunchen ute.

Eftersom vi var flera familjer i år och vi bodde på olika ställen så var det ett perfekt att kunna umgås på lunchen. Att vi dessutom hade fantastiskt väder gjorde inte saken sämre. Lunchmenyn bestod av grillad korv och grillad hamburgare.

Med tanke på Corona och att man skall hålla avstånd tycker jag Stöten hade löst det på ett utmärkt sätt. När man kom fram laddade man ner en app (kan med fördelas laddas ner redan innan man kommer fram ) sen skötte man allt via appen. Genom ett digitalt kösystem checkar man in till sitt boende, köper liftkort, beställer mat, bokar skidor etc. Alla köp gjordes utan att behöva gå in och trängas i en lokal tillsammans med en massa människor.

Samma sak med liftsystemet. Där hade man styrt upp det bra. Bara människor från samma sällskap satt bredvid varandra i liften. När det var nytt sällskap så lämnade man två säten tomma. Liftköerna var väl uppstyrda med bra mellanrum. Men det som förvånade mig mest var att det var så otroligt lite folk på sportlovet.

Jag funderade lite på att köpa nya skidor. I skidshoppen vid Stöten Mitt finns ett antal demoskidor som du kan provåka under en timme. Jag hade hyrskidor som jag inte var riktigt nöjd med så jag var lite sugen på att köpa nya. Men efter att ha testkört ett par gav jag upp. Jag orkade helt enkelt inte pröva fler den dagen.

Två år i rad har vi haft otroligt fint väder större delen av sportlovsveckorna. Det går inte att säga annat men självklart påverkar vädret mer än man tror. Vem älskar inte att vara i fjällen när det är strålande sol och blå himmel. Det är en magisk känsla.

Tips:

Hyr utrustning: Behöver Ni hyra skidor, gör det på Stadium Outlet precis innan du kommer fram till Sälen. Så mycket smidigare och billigare än att göra det på plats.

Lunch: Ta med Er så Ni kan grilla lunchen i backen. Så otroligt mysigt om det är strålande sol och barnen bara älskar det.

Trysil: Har Ni bil och är sugen på en utflykt över dagen. Ta Er till Trysil. Det tar cirka 40 min med bil från Stöten att ta sig till Trysil där Ni möts av breda fina backar. Men kom ihåg att det är betydligt mycket dyrare i Norge än i Sverige.

Nyfiken på andra fjällstationer? Läs gärna om LindvallenOrsa Grönklitt och Romme Alpin. Missa inte heller att prenumerera på bloggen för fler spännande resmål. Avslutar med en härlig gruppbild på större delen av gänget.