Sydafrika Panorama Route

Vi landade i Johannesburg på morgonkvisten och var väldigt laddade att få komma iväg till vårt nästa mål, nämligen Sydafrikas Panorama Route.

Hyra bil

Första hyrbilen i Kapstaden gick hur smidigt som helst att hämta ut. Men i Johannesburg strulade allt som kan strula. Först var det lång kö, många som tydligen skulle hämta ut en hyrbil. Men till sist vart det vår tur och när allt pappersarbete väl var klart gick vi ut till hyrbilen. När vi startade bilen insåg vi direkt att bensintanken nästintill var tom. Tillbaka in för att klaga. Personalen bad om ursäkt och erbjöd sig att tanka upp bilen vilket enbart skulle ta 10-15 minuter, men visade sig ta 40 minuter.

Lite smått irriterade hoppade vi in i bilen och inser att AC´n är ur funktion. Det är nästan 30 grader ute och vi inser direkt att vi inte kan ha en bil som inte har en fungerade AC. Efter mycket tjafs fram och tillbaka så får vi till sist en ny hyrbil och firman bjuder på en fri tank.

Blyde Canyon

Äntligen på väg mot Sydafrikas Panorama Route och häftiga Blyde Canyon.

Vilken utsikt säger jag bara. Jag måste ha lyckats boka bästa boendet runt Sydafrikas Panorama Route med en helt magisk utsikt. Så vackert!!!

Utsiktsplatsen hittar du inne på Blyde Canyon Forever Resort område. En helt magisk utsiktsplats. Jag blev helt stum av vyn som mötte oss. Jag har upplevt många fina naturupplevelse i mitt liv, men detta är nog en av det vackraste plaster jag upplevt. Tre gånger besökte vi utsiktsplatsen och jag var lika mållös varje gång.

En av kvällarna åker vi till Graskop som är den närmaste orten. Tanken var att vi skulle köpa med oss en picknick. Men utbudet var väldigt begränsat så det slutade med att vi köpte med oss en varsin grekisk sallad från restaurangen.

Många turister passerade under kvällen. Många ville fotografera och blev nog inte superglada att vi redan hade ockuperat bästa platserna. Men vi njöt för fullt av den magiska utsikten. Vi blev kvar länge och bara tittade på utsikten och försökte insupa atmosfären.

Dagen efter gick killarna upp innan gryningen för att se soluppgången. Tyvärr missade jag den och ångrar det lite men vår dotter var inte i form att kliva upp i gryningen så jag blev kvar på boendet med henne.

Sevärdheter längst Panorama Route

Kör man längst Sydafrikas Panorama Route så finns det ett antal sevärdheter. Samtliga tar en liten entréavgift. Inga stora summor, men ändå irriterande att man alltid skall klämma turister på pengar. Men samtidigt kanske det är smart då det skapar arbetstillfällen. Vi valde att göra totalt tre stopp längst vägen och med facit i hand så finner du den mäktigaste vyn på vårt hotellområde.

God´s Window

God´s Window är precis vad det heter. Ett fönster där du långt bort i fjärran skymtar Kruger Parken. Att ta sig dig är en hyfsat lång promenad från parkeringen. Så kändes det i alla fall då det var 41 grader varmt ute när vi var där. Men till sista kommer man fram till utsiktsplatsen som är fin. Man finner God´s Window cirka 9 km norr om Graskop.

Berlin Waterfall

Vattenfallet Berlin har en form som ett stort vitt stearinljus och rinner genom en naturlig sluss innan det faller 80 meter rakt ner. Fint men inte så märkvärdigt.

I närheten av vattenfallet finns det möjlighet för den som vill att ta sig ett dopp. Så självklart passade barnen på att bada.

Pinnacle Rock

Pinnacle Rock är en fristående bergspelare som stiger 30 meter rak upp i luften från tät skog. Man hittar bergspelaren cirka 6 km norr om orten Graskop.

Graskop

Den närmaste orten till Panorama Route heter Graskop och består i stort sett bara av en huvudgata.

Längst huvudgatan finner man några enstaka restauranger, ett apotek, några hantverksaffärer och en livsmedelsbutik som har ett väldigt begränsat utbud av varor.

Boende

Det finns en hel del boende att välja mellan men jag är helt övertyga om att vi valde helt rätt. Själva boendet var inte så märkvärdigt men den utsikt som den bjöd på går inte av för hackor. För barnen fanns både pool och lekpark.

Tips inför Panorama Route:

  • Utsiktsplats: Inne på området, Blyde Canyon Forever Resort finner du bästa utsiktsplatsen för hela Panorama Route.
  • Solen: Är extremt stark, använd hög solskyddsfaktor flera gånger per dag och bär skyddande kläder.
  • Dricks: I Sydafrika betalar man dricks vid restaurangbesök, guider, bensinstationen och på parkeringar.
  • Säkerhet: Generellt i hela Sydafrika gäller det att vara försiktig så fort det blir mörkt ute. Stanna absolut inte bilen om du blir stoppad av främlingar och undvik ödsliga ställen. Kvällstid skall man vara extremt försiktig. Man går inte ute på kvällarna utan man tar taxi oavsett avstånd.
  • Vägarna: Är generellt bra men den förekommer djur till och från. Men tänk på att det är vänstertrafik så är det lätt att man hamnar på fel sida av vägen, det hände oss flera gånger.
  • Poliser: Det finns mycket trafikpoliser och väldigt mycket fartkontroller. Så ta det lugnt när ni kör så ni inte åker på fortkörningsböter.
  • Internet: Fungerar generellt bra på hotell och AirBnB. Ringa hem är extremt dyrt så kör via internet om du har wifi så ringer man gratis.