Sydafrika Tsitsikamma Nationalpark

Längst Garden Route ligger Tsitsikamma Nationalpark. Det är en nationalpark som bjuder på ett antal aktiviteter och du kan lätt spendera några dagar där.  

Parken bjuder på fin natur och bra vandringsleder för den som gillar att vandra. Vi valde att bo i orten Knysna som ligger cirka en timme bort med bilen för att sen göra dagsutflykter till Tsitsikamma.

Zipeline

En av dagarna delade vi på oss. Killarna bestämde sig för att testa Zipline som bjöd på fina vyer. Guiderna var bra och banan bestod av totalt 10st ziplines, maxhastighet var cirka 65km, maxhöjden 30m och maxlängden 95m. Aktiviteten bokades direkt på nationalsparkens hemsidan.

Ridning

Vi tjejer bokade en halvdags ridtur med picknick. Hog Hollow Horse Trails är ett seriöst ridcenter med välvårdade hästar och bra utrustning. Helt klart långt över förväntan.

Vi hade tur då vi var det enda som var inbokade på en halvdagsritt så vi fick rida själva tillsammans med en guide.

När vår guide märkte att min dotter Ida behärskade hästen i alla gångarter så blev det till hennes stora förtjusning en hel del galopp under turen.  

Efter efter par timmars ridning stannade vi för en helt magisk picknick.

Personalen hade förberett en jättefin uppdukningen och picknickbrickan kändes lyxig. Så otroligt fint.

På vägen tillbaka passerade vi en polobana där det var fullt matchspel på gång. Vi stannade och tittade ett tag. Det är första gången i mitt liv som jag sett ett polospel live. Guiden berättade att det är en rätt farlig sport och att det ofta händer att hästarna skadar sig riktigt illa under matcherna.

Lunchtips

Jag kan varmt rekommendera lunchstället Marilyn´s 60´s Diner. Det är ett häftigt 60-tals ställe som bjuder på en unik atmosfär som går i 60-talstema.

Menyn var kanske inte den roligaste och vi var på väg att vända men tur att vi stannade för maten var riktigt god. Restaurangen ligger inte långt från infarten till Tsitsikamma Nationalpark.

Bungee Jump

I närheten av Tsitsikamma Nationalpark ligger Bloukrans bridge som är känt för sin Bungee Jump. För den som skall hoppa är första steget att åka Zipeline ut till bron. Bara det fick mig att bli nervös.

Men nu i efterhand ångrar jag att jag fegade ut och inte vågade hoppa. Jag velade fram och tillbaka, hade svårt att bestämma mig. En del av mig ville, samtidigt som jag inte var säker på att jag skulle våga. Jag ville inte utsätta familjen för att sitta och vänta i ett par timmar för att jag sen kanske skulle fega ut.

Åker jag någon gång tillbaka så kommer jag hoppa. Bungee jump från Bloukrans River Bridge är den högsta kommersiella Bungee Jump i världen på 216 meter. Nedan ser ni en som kastar sig ut från bron.

Vandring

Gillar man att vandra så finns det flera fina vandringsleder i nationalpark. Naturen är fin, bjuder stundtals på hissnade vyer och du kommer havet riktigt nära när du går över alla hängbroar.

Vi valde att göra en kortare vandring då vi vet att barnen snabbt tröttnar. Hade jag varit själv hade jag valt en hel eller halvdagstur.  

Paddla kanot

En av eftermiddagarna valde hela familjen att paddla kanot längst Storm River.

Jag kan verkligen rekommendera aktiviteten. Det är otroligt vackert och fridfullt.

På vägen tillbaka så blåste det upp till storm vilket var lite läskigt då hela gruppen var tvungna att paddla en ganska lång bit över öppet hav. Man är inte superkaxig när vågorna är många och höga. Men som tur var gick allt bra.

Paddlingen var en ganska lång aktivitet och vi började känna oss lite lätt stressade då vi skulle ta oss vidare från nationalparken till Port Elisabeth.

Vi visste att vi hade ett antal timmar i bilen innan vi skulle vara framme. Vi var tvungna att hinna dit i tid för att lämna tillbaka hyrbilen på flygplatsen för att tidigt morgon därpå flyga vidare till Johannesburg. Vi ville undvika att köra när det var mörkt ute, men vi insåg ganska snabbt att det kommer vi inte lyckas med. Sista timmen var det becksvart och vi hade bokat ett boende via AirBnB som skulle ligga 800m från flygplatsen. Det vi däremot inte hade koll på var att vi hade bokat ett boende i ett område som låg precis vid slummen. Mindre bra och ganska stressande när vi insåg hur fel det kan bli ibland. Hur skulle vi lyckas få tag på en Uber tidigt morgonen därpå. Men vi hade tur, internet och bokningen av Uber fungerade utmärkt. Vi hann till flygplatsen med god marginal.

Till sista vill jag bara avsluta med att säga, nationalparken är absolut värd ett besök och spendera gärna två hela dagar där och roa Er med alla aktiviteter som det bjuds på.