Sydafrikas Östkust

Efter två dygn i vindistrikten Stellenbosch och Frenschhoek rörde vi oss vidare motSydafrikas Östkusten och den välkända Garden Route.

Hermanus

Staden Hermanus är nog mest känt för valskådning. Delar av året kan man stå längst stränderna och se valarna en bit ut i havet.

I december när vi var där var valsäsongen över men vi lyckades ändå få syn på valar långt ut till havs. Men för långt bort för att kunna fånga dem på bild.

Vi kan varmt rekommendera ”The Bistro” som ligger nära havet. Där vi åt resans absolut bästa frukost. Mycket människor och riktigt bra.

Under valsäsongen kan man nog sitta på ”The Bistro” med en kaffe och se valarna till havs.

Staden Hermanus är en charmig stad och jag kan verkligen ångra att vi inte bodde någon natt på orten. Med facit i hand hade jag lagt två dygn där. Otroligt charmigt och näst intill idylliskt.

För den som gillar att promenera så finns det många fina gångstråk precis vid havet och många trevliga restauranger.

Vill man bada så får man nog vara försiktig med tanke på att det finns både val och hajar.

Sydafrikas Östkust bjuder både på berg, sten och stundtals väldigt höga vågor. Sen vet jag inte men det kan även vara underströmt. Innan man badar bör man ta reda på om det är lämpligt eller inte.

Jag tror att det är därför man på vissa ställen har skapat små havsbassänger där man tryggt kan svalka sig. Bassängerna skyddar mot haj,val och det kraftiga vågorna. Havsbottnen var inte den roligast, så badskor är att föredra. Men våra barn verkade inte bry sig.

Har ni möjlighet stanna en natt i Hermanus. Gör inte som vi som hade bokat boende i Gansbaai. Det är orten som ligger efter Hermanus.

Gansbaai

Gansbaai kallas även för för ”The Great White Shark Capital of the World”. Det är ett av det bästa platserna i världen för att testa att dyka med vithajar.

Jag var så sugen att testa att dyka med vithajar, men tyvärr blev det inte så. När vi var där så vara det ”off season” och att då betala 4000 SEK för två timmar utan några som helst garantier för att få se haj kändes dyrt.

Så istället fick det bli en strandpromenad och blicka ut över havet.

Jag tycker man kan hoppa över Gansbai. Vill man dyka med hajar så kan man lika bra boka det i Hermanus.

Vi lyckades efter lite letande hitta en rätt trevlig restaurang Mama Rita med bra italienska pizzor och pastarätter. Stället hade en fin innergård där barnen kunde leka av sig. Ägarinnan till restaurangen var väldigt trevlig och vi kan varmt rekommendera maten.

Notan slutar på 530 Rand vilket är cirka 350SEK för vår familj. Jag tycker det är prisvärt och maten smakade bra.

Mossel Bay

Nästa stopp längst Sydafrikas Östkust blev Mossesl Bay vilket innebar en ganska lång körning på drygt 3,5 timme. Mossel Bay är en hyffsat liten semesterort som bjuder på bra sandstränder.

Vi hade bokat vårt boende via AirBnB och det låg med gångavstånd till stranden. Vi kopplade av och hade två lugna dagar.

En av dagarna tog vi en strandpromenad och fick syn på ett stim delfiner hyffsat nära stranden. Så pass nära så vi lyckades fånga dem på bild.

En bit bort från badstranden höll surfarna till. Blev rätt imponerad att det vågar surfa bland rejält höga vågor och mycket klippor. Såg lite läskigt ut.  

Dagarna innan hade jag lyckats bränna mig rätt rejält i ansiktet så jag var inte helt pigg på att spendera hela dagen vid havet. Så efter några timmar lyckades jag locka med mig familjen på en liten vandring.

St. Blaize vandringsled bjuder på mäktig natur och häftiga vyer.

På vägen ner fick vi syn på Dassies, det är en form av klippgrävling som trivs i torra klippiga områden. Kändes rätt tama men kan tydligen bitas så man får akta sig lite.

Mossel Bay känns säker och vi promenerade kvällstid ner till restaurangen. Efter två väldigt lugna dagar var det dags att röra sig vidare. Vi kör rakt in i landet till en ort som heter Oudtshoorn.

Oudtshoorn

Oudtshoorn är känt för sina strutsfarmar och Cango Caves, kalkstensgrottan. Från Sydafrikas Östkust ligger staden rakt in i landet, vägen dit bjuder på fin natur och fina vyer . Helt klart värt en ”omväg” från Garden rout och kusten. Vi stannade ett dygn vilket var lagom.

Vi började med att besöka i kalkstensgruvan. Väl på plats fanns det flera turer att välja på. Vi valde den mest avancerade med klättring.

Det var läskigare och värre än vad jag hade förväntat mig. Inget för den som har klaustrofobi. Kanske inte det bästa bilderna men det ger ändå en känsla för turen. Ni ser så är vissa partier väldigt trånga som man skall ta sig igenom.

Klättringen är stundtals brant och under ett parti är gruvgången 27cm bred i fem meter med brant lutning uppför. Jag gjorde två försök, på det första försöket fick halvpanik (klaustrofobi tror jag) halvvägs upp då känslan är att man sitter fast, helt ensam, mörkt, brant och det finns inget att hålla sig fast vid. Men på andra försöket hade jag mentalt ställt in mig på att klara det så då gick det bra. I vår grupp var det en kraftigare man med som med nöd och näppe tog sig igenom. Så för överviktiga människor som inte gillar trånga utrymmen rekommenderar jag att välja en annan tur.

Efter kalkstensgruvan var det dags för strutsfarm. Vi valde en seriös farm som inte tillåter strutsridning.

Besöket började med en föreläsning om strutsar där vi lärde oss en hel del som vi inte viste innan. Visste Ni att strutsars skinn är det näst slitstarkaste djurskinnet? Starkast skinn har kängurun och efter strutsen kommer krokodilen.

Strutsen fjädrar användes förr i tiden som dekoration till fina klänningar. En struts lever till cirka 70 år ålder i frihet. Gårdens äldsta struts var 50 år.

Ett strutsägg är ganska tåligt och håller för över 100kg samt räcker till 12 personer vid omelett.

Strutsarna äter grus och stenar för att kunna mala sönder maten i magsäcken. De gillar saker som blänker, så finns skräp i form av kapsyler och liknade föremål så äter de gärna dem vilket leder till allvarliga komplikationer.

För den som vill fanns det möjlighet att både klappa och mata strutsarna.

Till middag kan vi rekommendera att man äter på Smitswinkel, en häftig restaurang. Perfekt stället för både vuxna och barn.

Ägaren till restaurangen är väldigt förtjust i gamla bilar så stället bjuder på häftig inredning och massa gamla bilar.

Innergården bjuder på en lekpark, studsmattor, minigolfbana och en salig blandning av djur. För en barnfamilj är det perfekt, vuxna kan koppla av medan barnen har fullt upp. Skulle tippa på att det är Oudtshorns häftigaste restaurang.

Vägen tillbaka till Sydafrikas Östkust bjuder på vacker natur. Bergen är helt magiska och vi stannade bilen flera gånger för att fotografera. Jag hade svårt att se mig mätt på naturen. Väldigt vackert!!!

Knysna

Nästa kuststad längst Sydafrikas Östkust blir Knysna. En trevlig liten stad som bjuder på sol och bad.

Knysna bjuder på ett fantastiskt landskap, naturens vyer är häftiga och det är otroligt vackert.

Vi äter lunch på East Head Cafe som vi varmt kan rekommendera. Restaurangen ligger väldigt fint men maten är kanske inte toppklass men utsikten desto bättre.

Dagen efter hamnar vi på en lokal marknad i Sedgefield, den är endast öppen på lördagar. En riktig folkfest. Har Ni möjlighet så besök den och kom dit hungrig. Det finns ett stort utbud att olika matstånd.

Vi hittade en staty som vi blev förtjusta i som var handgjord av ståltrådar. Om det är någon som läser detta inlägg, besöker marknaden och springer på killen som gjort dessa. Ta kontakten till honom och förmedla den till mig. Tack! Jag tycker att det alltid är kul att köpa med sig resminnen men just där och då tyckte vi att statyn vägde förmycket och var otymplig. Hur skulle vi få med den hem?

Istället köpte vi en mönstrad duk tog minimalt med plats och som idag hänger hemma på vår vägg.

Middag i Knysna intas med fördel nere vid hamnen, ett trevligt område där det rör sig mycket människor. Det blir lite knytpunkten till kvällen. Det ligger ett antal restauranger i området med fint läge.

Saint Francis Bay

Sista två dagar längst Sydafrikas Östkust avslutade vi i Saint Francis Bay innan det är dags att kliva på planet från Port Elisabeth som skall ta oss vidare till Johannesburg.

Saint Francis Bay bjuder på finkornig bred sandstrand men som bitvis är kraftigt underströmt. Många varningsskyltar är du kommer till stranden och det gäller att bada på rätt ställe. Men gör man bara det så är det ingen fara annars finns risk för att man kan drunkna.

Restips om du kör längst Sydafrikas Östkust och Garden Route:

  • Bästa stoppet: Hermanus, hoppa över Gansbaai.
  • Säkerhet: Många av de små städerna känns säkra. Vi promenerade kvällstid i Mossel Bay och Knysna. Jag tror att samma sak gäller för Hermanus. Port Elisabeth var den stad där vi kände oss minst trygga. Vi hade dessutom lyckats boka ett boende 800m från flygplatsen som inte låg i dom bästa kvarteren.
  • Väder: Det blåser ofta vid kusten. Solen är stark och förrädisk. När vinden är kall så glömmer man lätt att använda solskyddsfaktor och missar man det så bränner man sig.
  • Missa inte: Oudshoorn
  • Dricks: I Sydafrika ger man dricks på restauranger, parkeringsplatser, bensinstationen och till diverse guider.
  • Inrikesflyg: Vi betalade 3000 SEK för inrikesflyg för fyrapersoner från Port Elisabeth till Johannesburg.
  • Hyrbil: Vi hämtade hyrbil Kapstaden och lämnade den i Port Elisabeth. Var uppmärksam om du kommer sent på kvällen, vi lämnade bilden vid 21:00 och då var hela flygplatsen stängd. Svårt att få tag i en taxi.
  • Karta: Nedan ser Ni resrutten längst Garden Route. Har Ni inte navigation använd Google maps, det fungerade utmärkt.