Sydafrikas vindistrikt

Sugen på på Sydafrikas vindistrikt?

Gillar man vin så är det väldigt trevligt att åka runt på vingårdar i Sydafrikas vindistrikt och provsmaka viner. Är du i Kapstaden så är mitt tips att åka till Stellenbosch och Franschhoek som ligger en timme bort med bilen.

Avsätt ett eller två dygn och besök Sydafrikas vindistrikt. Det kändaste vindistriktet är Stetllenbosch men fortsätter du förbi så kommer du fram till Franschhoek som är mycket charmigare. Skall du bara göra ett stopp så rekommendera jag Franschhoek, ligger lite längre bort men så värt det! Jag hade hellre lagt två dygn i Franschhoek än stannat ett dygn i Stellenbosch.

Stellenbosch

Stellenbosch är en universitetsstad som är omgiven av vingårdar. Vi hade hört mycket om hur mysig orten skulle vara. Men helt ärligt åk vidare till Franschhoek, du kommer inte ångra dig det är så mycket mysigare. Vi la ett dygn i Stellenbosch.

Vingårdarna var fina men jag blev inte imponerad av staden. Vi prövade på en vinprovning men problemet är att en av oss körde bil och det är nästan ett måste om man skall ta sig runt. Det är svårt för båda att delta på vinprovningarna om inte en spottar ut drycken.

Franschhoek

Efter Stellenbosch fortsatte vi vidare till mysiga Franschhoek.

Det är mysigt att strosa runt i staden som har en massa små charmiga hus och ett utbud av restauranger där maten håller världsklass.

Sydafrikas vindistrikt Franschhoek ligger i en dal med många fina vingårdar runt omkring.

Mitt tips är att ta en heldag på ”The wine tram”. Vi hade lite svårt att förstå upplägget innan vi kom dit. Vet Ni redan innan vilken vingård Ni vill besöka så kolla upp vilken linje Ni skall välja och förboka biljetter. Det olika linjer går till olika vingårdar. Det är störst tryck på det första avgångarna.

”The Wine Tram”

Nyfiken på Sydafrikas vindistrikt och hur vintåget ”The Wine Tram” i Franchhoek fungerar? Jag skall försöka förklara så bra jag kan.

På ”The Wine Tram” finns det olika linjer som besöker olika vingårdar och rutterna är märkta med olika färger. Vissa linjer går samma rutt men börjar med tåget och slutar med bussen eller tvärtom. Vissa linjer går bara med buss men det finns inga rutter som enbart går med tåg.

Jag ville verkligen åka tåget och sen vidare med buss. ”Vintåget” är kanske lite överreklamerat men jag tycker ändå man skall välja en linje som kombinerar både tåget och bussen. Det finns en viss charm att åka tåget.

”The Wine Tram” går en kort sträcka innan den stannar vid första vingården. Totalt passerar tåget tre gårdar där den första ligger väldigt nära stationen. Sträckorna mellan gårdarna är rätt kort och spåret går mestadels rakt fram. Efter tredje gården vänder tåget tillbaka och det är dags att byta till  en buss.

Vi valde grön linje då den kombinerar tåget med buss. Tydligen stannar grön och blå linjer på samma vingårdar ända skillnaden är att den gröna linjen börjar med tåget och övergår till buss medan den blåa linjen gör tvärtom. Vanligaste är att man stannar en timme på varje vingård men vill man stannar man längre. Avgångarna går en gång i timmen och personalen är duktigt på att tala om att nu är det dags att röra på sig. Skall man äta lunch någonstans behöver man ett tvåtimmarsstopp.

Vi valde en linje som även erbjöd något för våra barn. På grön och blå linje har flera vingårdar lekpark och en del erbjuder choklad eller pralinprovning.

Vingården Grande Provence

Grande Provence blev vårt första stopp. En fin vingård med trevlig miljö. Orutinerade som vi var gjorde vi misstaget att beställa in standardvinprovningen. Ingen av oss drack upp då vinerna inte föll oss i smaken.

Vingården Rickety Bridge

Det är kallt och småregnar ute, jag fryser så det är perfekt med en värmande brasa och ett glas rödvin.

Vingården har en lekpark så våra barn på 11 och 13år spendera hela timmen i lekparken så jag förmodar att den var bra. Efter denna vingård vänder tåget tillbaka och det är dags att hoppa på en buss.

Vingården La Bri

Tredje stoppet blev vingården La Bri som helt klart blev allas favorit. Det bästa stoppet på hela dagen. Vingården ligger otroligt vacker med bergen i bakgrunden och omgiven av alla vinrankor.

Det hade varit halvruggigt väder på förmiddagen men plötsligt började det spricka upp och vi kunde köra vinprovningen på terrassen med en fantastisk utsikt. Vilken vy!! La Bri blev barnens stora favorit, äntligen en vingård som tänkt till lite.

Här fick barnen möjlighet att göra sin egen saft och pralinprovning samtidigt som vi vuxna prövade olika viner. Det blev succé, barnen älskade det.

Vi tog även in en god ostbricka för att stilla hungern. Vinerna smakade bra och det slutade med att vi köpte med oss fyra flaskor. Två som skall lagras och två som kan drickas direkt. Lite kul att minnas tillbaka den dagen det är dags att avnjuta en flaska.

Vingården Glenwood

Vårt fjärde stopp blev till vingården Glenwood. Det är en fin vingård som ligger i en trevlig miljö.

Här finns det en möjlighet att välja en smakupplevelse i form av vin och mat. Totalt får man in 6 olika tapasrätter som kombinerats ihop med ett välbalanserat vin som även skall förhöja smakupplevelsen. Otroligt gott!!! Rätt mat till rätt dryck kan verkligen vara gott.

Blir man inte mätt på 6 tapasrätter så kan man välja att ta in en av det tapasrätter som man gillade bäst och få den serverad som en huvudrätt tillsammans med det vin som du tyckte smakade bäst. För mig räckte tapasrätterna, men Stefan körde all in och tog in en varmrätt. Har du barn så finns det en barnmeny med det klassiska rätterna.

Vingården La Couronne

Vårt femte och sista stopp blev vingården La Couronne.

En trevlig vingård som ligger i en fin omgivning med bra lokaler, men personalen var totalt ointresserad så vi gjorde provning och försökte sedan avlägsna oss så fort det gick.

På en dag hinner du med max 6 stopp men fem stopp räcker. Dricker man upp allt i alla glas så blir man minst sagt berusad. Vi valde att lämna många glas. I slutet av dagen känner man sig ganska mör och det märktes att en del var smålulliga. Men ingen var kraftigt berusad.

Tips inför besök i Sydafrikas vindistrikt:

Vingårdarna: Har du ett vinintresse så läs på innan så du vet vilka vingårdar du vill besöka. Vissa vingårdar ligger i en vacker miljö, en del serverar lunch och på en del gårdar kan du förboka en picknickkorg. Har du barn är det vettigt att välja vingårdar som har en lekplats eller någon form av barnprovning som inte innefattar alkohol. Jag kan varmt rekommendera La Bri som var vår familjs favorit.

Förbeställ biljetter: Vill du åka med första avgången så förboka biljetter på nätet. Det första avgångarna är populära och blir snabbt slutsålda.

Pris: Kostnaden för vår familj var 750 Rand för två vuxna och två barn för enbart transporten. Sen tillkommer i snitt 75 Rand för en standardvinprovning som oftast innefattar fem glas vin. Det är värt att betala ett högre pris för att prova bättre viner.

Boende: Boka en natt i Frenschhoek om du skall ta en heldag på ”The Wine Tram”. Det är nog rätt trist att åka en dag på vinprovning och spotta ut alla viner. Frenschhoek är en charmig liten stad och det är väl värt att stanna en natt.