Sala Silvergruva

Om man vill du uppleva något annorlunda, boka sviten i Sala Silvergruva. Sviten ligger 155 meter under jorden. I bokning av sviten ingår en guidad visning av Sala Silvergruva som är djup, mörk och kall.

För den som är intresserad får man en hel del historik kring Sala Silvergruva. Gruvbrytningen började på slutet av 1400-talet och hade sina glansdagar under Vasatiden i början av 1500-talet. Vid den tidperioden utvann man stora mängder silver, nästan fyra ton silver per år och man var som djupast nere på 250 meter.

På 1700-talet började man ta hand om blyet som fanns i malmen. Det användes för att bland annat tillverka blyhagel. På 1800-talet började man utvinna zink och någon gång i samma veva privatiserades gruvan. Men 1908 gick Sala Zink AB, företaget som drev gruvan i konkurs.

På den guidade turen får man uppleva den underjordiska konsertsalen, underjordiska sjöar och vattendrag, samt det magiska ekot. Det är en märklig känsla att vandra runt nere i gruvan och i alla fall jag började fundera på hur det var förr i tiden. Man inser ganska snabbt att man inte hade velat vara gruvarbetare. Miljön var nog inte den mest hälsosamma och mina tankar går till det stackars små arbetshästar som placerades i gruvan. Förmodligen var det sista gången det såg dagsljuset innan det var dags för slakt.

Idag är gruvgångarna belysta men förr i tiden lös man nog upp större delen av gruvan med brinnande facklor.

När den guidade turen är slut stannar man kvar på 155 meter djup och den kontakt man har med personalen sker via radiokontakt. Så lider man av någon form av cellskräck bör man nog fundera över valet att sova en natt i sviten.

Fördelen är att man kan avnjuta middagen nere i sviten. En udda och mysigt upplevelse. Risken att man blir störd av andra människor är minimal då inga andra har tillträde till området.

Vill man inte boka sviten i Sala Silvergruva kan man bo på Gruvgårdens Bed and Breakfast som ligger precis vid Sala Silvergruva.

Gruvgårdens Bed and Breakfast har enkel standard men är helt okej. Det är rent och fräscht med gemensamt sällskapsrum samt kök.

Nedan en liten områdeskarta som visar vad som finns inom området vid Sala Silvergruva. Bor man inte allt för långt bort kan jag verkligen rekommendera en utflykt till Sala Silvergruva. Jag blev positivt överraskad och det var en intressant rundvandring med bra guide i gruvan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s