Gålö havtornsudd

Dags för vår årliga campinghelg. I år var det dags för mysiga Gålö och havtornsudd.

Nästan hela Gålö är ett naturreservat som ligger i Haninge kommun. Väl ute på Havtornsudd kan du blicka ut över Stockholms skärgård.

Bor man i Stockholm så är det lätt att ta bilen ut till Gålö. Väl framme så finns en stor betalparkering där man enkelt kan parkera bilen till en billig peng. Vill man bada så finns Gålö havsbad och precis bredvid finns en camping med restaurang.

Det finns en liten utbildningsslinga som man kan promenera runt där man får lära sig lite mer om Stockholms skärgården. Passar både för vuxna och barn.

Vi hade bestämt oss för att campa i naturreservatet och ta oss ut till Havtornsudd. Jag hade fått tips om att det skulle vara riktigt fint och jag kan bara hålla med. Du möts av fina vyer över Stockholms skärgård.

Vandringsslingan börjar längst ner på parkeringen vid Gålö båtklubb. Det är enkelt att hitta dit och hela leden är uppmärkt med blåa och röda prickar. Så det är ingen risk att man går fel.

Jag hade gärna vandrat lite längre innan vi slog tältläger. Men med tanke på väldigt tung packning och alla barn valde vi efter ett litet tag att försöka hitta rätt läge. Vi hade nog lite tur då vi hittade den optimala tältplatsen. Precis vid vattnet med kvällssol, lagom stort för att slå upp två tält och en eldstad.

När man vandrar ut till Havstornsudd så passerar man många fina badklippor och det finns en del mindre stränder. Visserligen inga sandstränder men hellre det än att trängas med massa andra människor.

Det bästa med att gå ut i naturen tillsammans med barnen är att helt plötsligt glömmer de bort mobiltelefonerna och börjar leka. Barnen utforska naturen på sitt sätt. Det är härligt att se hur det roar sig med att fånga fisk, elda och tälja pinnar.

Själv älskar jag att bara sitta ner, blicka ut över havet och fundera över livet. Det är rogivande, vackert och avkopplande. Tror man behöver stunder i vardagsstressen som får en att slappna av.

När det kommer till mat så finns det massor med god mat som man kan tillaga. Jag har aldrig förstått det som alltid tar med sig korv med bröd. Självklart grillar även vi korv med bröd ibland, men det finns så mycket annat gott som jag hellre väljer att ta med mig. Denna gång föll valet på charkuterier, oliver och ostar till förrätt.

Nytt för i år var att grilla rökt sidfläsk. Riktigt gott!! Kan rekommendera det.

Till varmrätt körde vi grillad entrecote med kall potatissallad. I vanliga fall brukar vi köra kasslerpaket i folie som är vår favorit men vi var lite osäkra på om vi skulle behöva använda en engångsgrill eller om det skulle finnas en färdig grillplats.

Till efterrätt brukar vi laga blåbärspaj med vaniljvisp. Hur smidigt som helst. Du förbereder smulpajen hemma och plockar blåbär på plats. Ner med allt i en form och sen tillagar du pajen på grillen eller över öppen eld. Obligatoriskt är även att ta med en påse grillbilar som är betydligt mycket godare att grilla än marshmallows.

Det bästa med camping är solnedgången. Att sitta och se solen gå ner är magiskt.

Barnen roade sig glatt med att köra eldshow när mörkret lagt sig. Tänk att det flesta barn tycker det är så spännande att leka med elden.

Att sova i tält innebär oftast för min del en väldigt dålig nattsömn. Jag vaknar hur många gånger som helst och vrider på mig. Något bättre blir det om jag sover på en tunn luftmadrass än ett liggunderlag. Redan innan 05:00 var jag klarvaken och hade förmånen att se soluppgången. Solnedgångar är magiska men även soluppgångar är otroligt fina.

Dagen efter körde vi på ett nytt koncept. Vi hoppade över den äckliga mjukosten på en torr smörgås och nescafe. Istället packade vi ihop och på vägen hem stannade vi på Stegsholms Gårdscafe. Värt varenda krona. God ostsmörgås med bryggkaffe.

Där fanns även en lekparken som barnen roade sig i fast det börjar bli äldre.

Tips för en campinghelg:

Att bege sig ut i skog och mark är magiskt. Jag tror att en del barn kan knorra innan men när det väl kommer ut så leker det och utforskar omgivningen. Det släpper mobiltelefonerna och njuter av det som naturen har att erbjuda. Ta till vara på det och ta med täljknivar, fiskespön samt ficklampor så du inbjuder till lek.

Känner ni er osäkra åka tillsammans med en annan barnfamilj eller ta med en kompis till barnen. I vårt fall har vi en årlig tradition och campar varje sommar med några av barnens barndomskamrater. Klockrent koncept, barnen är glada och vi vuxna kan umgås på ett avslappnat sätt.

Packning, ta inte med mer än Ni behöver. Det är jobbigt att bära och du vill inte släpa på onödig vikt. Oftast släpar man med sig för mycket.

Det var allt för denna gång. Dela gärna med dig av dina bästa campingtips. Följ bloggen så missar Ni inte nästa inlägg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s